Çin'in Müslümanlara saldırılarına protesto


  • Kayıt: 05.07.2015 19:03:00 Güncelleme: 05.07.2015 19:03:00

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları protesto edildi.

  

 

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları, Ankara'da Çin Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

 

Büyükelçilik önünde toplanan Özgür-Der üyeleri, Türk ve Doğu Türkistan bayrağı ile "Kahrolsun emperyalist Çin, yaşasın Doğu Türkistanlı Müslümanların mücadelesi" yazılı pankart açtı, "Türkistan halkı yalnız değildir" ve "Yaşasın ümmet dayanışması" sloganları attı.

 

Gruptakiler adına yapılan açıklamada, dernek olarak zulme uğrayan Müslümanların yanında olmayı bir borç bildikleri, Mısır, Suriye ve Gazze'de olduğu gibi Çin'de de mazlumların yanında yer aldıkları belirtildi.

 

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra elçilik önünden ayrıldı.

 

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği ve Türkiye'de yaşayan Uygurların da katıldığı protestoda ise göstericilerin büyükelçiliğin bulunduğu sokağa girmesine izin verilmedi.

 

Sokağın girişine siyah çelenk bırakılırken, göstericilerle emniyet güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Ellerinde Türk ve Uygur bayrakları taşıyan göstericiler, pankart açarak Çin aleyhine sloganlar attı. 

 

 

İstanbul

Tarabya'daki Haydar Aliyev Caddesi'nde toplanan İstanbul Alperen Ocakları, Hür Doğu Türkistan Platformu ve bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, sloganlar atarak Çin bayrağını yaktı. Grup daha sonra Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu'na yürüdü.

 

Büyük Osmanlı Sosyal Yardımlaşma Eğitim ve Kültür Derneği üyesi bir grup da Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı ve Çin aleyhine sloganlar atarak tekbir getirdi.

 

 

Marmaris

Marmaris'te "kardeş şehir" Jinan ile dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla yaptırılan Çin Parkı'nı protesto eden vatandaşlar parkın kaldırılmasını istedi. 

 

Atatürk Caddesi üzerinde Marmaris Belediyesi tarafından Çin mimarisine uygun yaptırılmış Jinan Parkı'nda toplanan vatandaşlar, dev Türk bayrağı ve gökbayrak açtı. Protestocular Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Türklere yönelik uygulamaları eleştiren dövizler taşıyarak sloganlar attı. 

 

 

Eskişehir

Çeşitli siyasi parti ve derneklerin üyeleri, Hamamyolu Caddesi Yediler Parkı'nda topladı. Grup, buradan Porsuk Bulvarı Adalar mevkisine kadar pankartlarla, slogan atarak yürüdü. 

 

Ayrıca Hicret Derneği üyeleri ve vatandaşlar, kent merkezindeki Reşadiye Camisi'nde bir araya geldi. Burada Kur'an-ı Kerim okunup, gıyabi cenaze namazı kılındı.

 

 

Denizli

Denizli'de Sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup, Delikliçınar Meydanında bir araya geldi.

 

Grup adına konuşan Mahmut Karataş, Çin hümümetinin kültürel ve dini baskılarını her geçen gün artırdığını ileri sürdü.

 

 

Kayseri

Sivas Caddesi'nde toplanan, aralarında sivil kuruluşlarının temsilcileri, taraftar derneklerinin de bulunduğu grup, slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

 

Ellerinde Türk ve Uygur bayrakları taşıyan grup Çin'in Uygur Türk'lerine yaptığı saldırılara üzerinde Uygur bayrağı bulunan sembolik tabutla  tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan Turan Derneği Gençlik Kolları üyesi Dilek Bingöl, bölgenin 1949'dan bu tarafa Çin tarafından işgal altında olduğunu belirterek, geçen 66 yıl boyunca Uygur Türk'lerine yapılan baskının gün geçtikçe artığını söyledi.

 

 

Bayburt

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalar, Bayburt'ta 32 sivil toplum örgütünün katılımıyla protesto edildi.

 

Protesto yürüyüşüne Milliyetçi Hareket Partisi Bayburt Milletvekili Karabey Kadri Karaoğlu, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, 32 sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Bayburt Atlı Spor Kulübü öncülüğünde Bayburt AVM önünde bir araya gelen grup, ellerinde "Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" yazılı büyük bir pankart eşliğinde, tekbir getirip slogan atarak Saat Kule Meydanı'na kadar yürüdü.

 

 

Karabük

Karabük'te Zulme Karşı Sessiz Kalma Platformu öncülüğünde Yenişehir Atatürk Anıtı önünde toplanan grup, kent meydanına kadar yürüdü. 

 

Grup adına konuşan platform üyesi Tuncay Atay, Uygur Türklerine karşı sürdürülen sistematik katliam ve asimilasyon politikalarının, bugün de şiddetle devam ettiğini söyledi.

 

 

Adana

Alperen Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı üyesi bir grup, Gençlik Meydanı'nda toplandı. Vakfın İl Başkanı Cihat Can Kılınç, burada yaptığı konuşmada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamaları eleştirdi. 

 

 

Samsun

Samsun'da sosyal medya üzerinden örgütlenen grup, Tren Garı önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Ellerinde Türk ve Uygur bayrakları taşıyan grup, slogan atarak, saldırılara tepki gösterdi.  

 

Grup adına konuşan Serkan Yazıcı, Uygur Türklerinin, Çin tarafından işgal altında olduğunu belirterek, baskının gün geçtikçe arttığını söyledi.

 

 

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar İmaret Camisi önünde toplanan Ülkü Ocakları üyeleri ve Türkiye Kamu-Sen üyeleri, buradan sloganlar eşliğinde Anıtpark Meydanı'na kadar yürüdü. 

 

Grup adına açıklama yapan Ülkü Ocakları Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yiğit, sadece Doğu Türkistan'da değil, dünyanın bir çok yerinde Müslümanların şiddete maruz kaldığını belirtti.

 

 

Antalya

Antalya'da bir grup, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik uygulamaları, araç konvoyuyla korna çalarak protesto etti.

 

Kendilerini "Honda Antalya" olarak adlandıran grup, Kızılarık Mahalesi'nde toplandı. Türk ve Uygur Özerk Bölgesi bayraklarının asılı bulunduğu araçlar, korna çalarak Yüzüncü Yıl Bulvarı ve Konyaaltı Caddesi'nde kent turu attı. Protesto, Falez Park önünde sona erdi.