Avrupa’daki sıcak hava dalgası turizme pahalıya mal oldu


  • Kayıt: 06.07.2015 08:59:00 Güncelleme: 06.07.2015 08:59:00

Soğuk ve yağmurlu hava Avrupa’da acentaları ve tur operatörlerini bizde ise tüm turizmcileri sevindiriyor. Ya son günlerde olduğu gibi sıcak hava dalgası hüküm sürüyorsa?

 

Almanya’nın oldukça kuzeyinde bulunan soğuk Hamburg kentinde dün (05 Temmuz) termometreler +36 dereceyi gösterdi. Bu kendi çapında bir rekor.

 

Son bir haftadır Avrupa genelinde ortalığı adeta kavuran sıcak hava dalgası sadece insanların sağlığını sınamadı, aynı zamanda turizm sektörünü hayli etkiledi.

 

Kendi sektörlerinde birer dev olan Thomas Cook, Google ve Meteolytix ortak bir araştırma yaptı ve bu tür ekstrem hava şartlarında tatilcilerin davranış değişikliliklerini ortaya koydu.

 

Almanya’da son 3 ayda gerçekleşen hava şartları, tatil satışları ve internette arama kelimelerini esas alan araştırmaya göre, aşırı kötü (soğuk/yağmurlu) hava şartlarında gerçekleşen online tatil satışları 1 hafta içinde yüzde 17’lik artış gösterdi.

 

Ancak son günlerde yaşanan aşırı sıcaklarda ise, bu satışlarda yüzde 21 düşüş kaydedildi. Örneğin son 1 hafta içinde Almanya’nın Hamburg kentinde gerçekleşen online satışlarda yüzde 23’lük bir düşüş dikkat çekiyor.

 

Benzer sonuçlar internette tatil arama kelimelerinde gözlemlendi. İyi havalarda ‘Mallorca’ kelimesi normal günlere göre yüzde 14 düşerken, kötü havalarda bu oran yüzde 9 artış gösteriyor.

 

Burada yine Hamburg kenti bir rekor kaydetti: Son 1 haftadır yaşanan sıcak hava dalgası sebebiyle ‘Tatil’ veya ‘Mallorca’ gibi kelimeleri arama işlemi yüzde 50 düşmüş.

 

Son bir hafta kötü gitti

Genel olarak son 1 hafta içinde Almanya’da online satışlarda yüzde 17’lik bir düşüş kaydedildi.

 

 

 

 

 

----
Tourexpı

MP