Diyanet kadına şiddete karşı çalışmalarını kitaplaştırdı


  • Kayıt: 06.07.2015 11:59:00 Güncelleme: 06.07.2015 11:59:00

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki söylem, yaklaşım, uygulama alanları ile faaliyetlerini kitaplaştırdı.

  

 

"Diyanet İşleri Başkanlığının Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Konusunda Görüş ve Uygulamaları" isimli kitabın giriş bölümünde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in "kadına yönelik şiddet" ve "ailenin korunmasına ilişkin" görüşlerine yer verildi.

 

Görmez, kitap için kaleme aldığı makalesinde, tarih içinde Müslümanların Kur'an-ı Kerim'in çizdiği çerçeveyi yakalayamadığına dikkati çekti. 

 

Görmez, kadına dair eserlerin gözden geçirildiğinde İslam'ın genel prensiplerine aykırı, hatta yerleşik kültür ve anlayışların etkisinde kadın aleyhtarlığına dönüştürülebilecek yorumların bulunduğunu vurguladı. Görmez, "Geleneksel olan ile İslami olanı, kültürel olan ile dini olanı pratik hayatta karıştırdığımız gibi kadına dair yazınımızda da karıştırmaya devam ediyoruz" dedi. 

 

"Kadın konusu birilerinin başkalarına not verdiği bir alan olmaktan çıkarılmalı" önerisinde bulunan Görmez, şöyle devam etti:

 

"Her yönüyle kadın; sosyal, kültürel, dini ve ahlaki farklılıkları dikkate alan bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Bu konuda, hatta hiçbir konuda, bir medeniyetin kendi perspektifini başkalarına yegane hakikat olarak sunma, hatta dayatma hakkı olamaz."

 

 

"Uzmanlaşmış din görevlileri yetiştiriliyor"

Kitabın birinci bölümünde Diyanet İşleri Başkanlığının "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi" konusunda görüş ve yaklaşımına yer veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının, toplumun aile hakkında doğru bilgilendirilmesi konusunda sorumluluk üstlenen bir kurum olduğu vurgulanarak, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda özel çabaları olduğu ifade ediliyor. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda toplumu bilinçlendirmek amaçlı hutbeler okunduğu ve vaazlar verildiği belirtiliyor. 

 

Bu bölümde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet alanlarında uzmanlaşmış din görevlileri yetiştirmek amacıyla özel eğitim programları düzenlediği ifade ediliyor. Başkanlık bu programlarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlardan, üniversitelerden, uluslararası kuruluşlardan ve sivil toplum örgütlerinden destek alıyor.

 

 

Seminer sonuç bildirgelerinde "kadına yönelik şiddet"

Kitabın ikinci bölümünde "Kadına yönelik şiddetle mücadele" konusunda Başkanlığın görev ve icraatları anlatılıyor. İl Müftüleri Seminerleri'nin 2005 yılından itibaren yayınlanan sonuç bildirgelerinde "aile içi şiddet, kadın hakları, kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet, töre ve namus cinayetleri" gibi konuların yer aldığı belirtiliyor. Kitapta İl Müftüleri Seminerleri'nin sonuç bildirgelerinde bu konulara ilişkin alınan kararlara yer veriliyor.