'Hayır oyu 'felaket' anlamına geliyor'


  • Kayıt: 06.07.2015 14:51:00 Güncelleme: 06.07.2015 14:51:00

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Vilkov, Yunanistan'da referandumda "Hayır" oyunun çıkmasının ülke için "felaket" anlamına geldiğini belirtti.

  

 

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunan halkının, Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sunduğu anlaşma önerisine ilişkin referandumda "Hayır" oyu kullanmasının ciddi sorunlara yol açacağını belirtti.

 

Ülkenin kreditörler olmaksızın zor durumda kalacağını ifade eden Vilkov, "Yunanistan için referandumda 'hayır' oyunun çıkması tamamen 'felaket' anlamına geliyor. Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması (Grexit) şimdi gerçeğe dönüşüyor" dedi.


Başbakan Çipras’ın politik olarak destek almasına karşın ekonomik olarak zor durumda kalacağını belirten Vilkov, "Aleksis Çipras politik olarak şimdilik ihtiyacı olan desteği elde etti, ancak bu ekonomik olarak ülke için çok zor zamanlar geçireceği ve her halükarda Çipras için uzun vadeli bir siyasi intihar anlamına geliyor" diye konuştu.

 

 

"Yunan hükumeti daha fazla baskı altında"

DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater ise Yunanistan ile kreditörleri arasındaki müzakerelerin devam edeceğini söyledi.  

 

Ancak Yunan hükumetinin şu anda vaktinde bir anlaşmaya varmak için daha fazla baskı altında olduğuna dikkati çeken Kater, "Bu iki yolla mümkün. Yunan hükumeti ya geçen hafta bıraktığı görüşmelere geri dönecek ya da kendi para birimini oluşturacak. Yunanistan bir referandum yaptı, ancak bu gerçekten önemli konularda karar vermek için başarısız oldu" şeklinde konuştu. 

 

 

"Yeni bir yardım programı ortaya koymak için herhangi bir neden yok"

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Yunanistan'da dün yapılan referandumdan "Hayır" çıkması sonrası Alman hükümetinin görüşlerine ilişkin, "Yunan halkının dünkü kararından sonra, şu an yeni bir yardım programı ortaya koymak için herhangi bir neden yok" dedi.


Yunan halkının dün egemenlik hakkı olan bir referandumu gerçekleştirdiğini belirten Seibert, "Alman hükümeti referandum sonucunda 'Hayır' çıkmasını kabulleniyor ve bu sonuca saygı duyuyor. Alman hükümeti geçen hafta Başbakan Merkel'in Federal Meclis'de de dile getirdiği gibi 'Yunanistan için kapıları açık tutuyor'" diye konuştu.