Obama'nın performansı, Fed'in faiz artışıyla gölgelenebilir


  • Kayıt: 29.07.2015 10:57:00 Güncelleme: 29.07.2015 10:57:00

ABD'de ekonomik veriler Obama’nın 'ülkeyi krizden çıkaran başkan' olarak hatırlanabileceğine işaret ederken, Fed'in beklenen faiz artışı, Obama'nın başarılı ekonomi performansını tehdit ediyor.

 


ABD ekonomisine ilişkin ekonomik veriler Başkan Barack Obama’nın "Ülkeyi krizden kurtaran başkan" olarak hatırlanabileceğine işaret ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışının işleri zorlaştırabileceği öngörülüyor. 

ABD’de başkanlık seçimi için geri sayımın başlaması, ülkenin ilk siyahi başkanının siyasi ve ekonomik icraatlarına yönelik değerlendirmeleri beraberinde getirdi.

 

Başkanlık koltuğunda yaklaşık 1,5 yılı kalan Obama’nın “orta sınıfı kalkındırmaya” yönelik ekonomi politikaları, Cumhuriyetçiler tarafından sık sık eleştirilse de başta istihdam, ihracat ve yatırım rakamları olmak üzere birçok veri, Obama’nın halefine kendisine devredilenden daha iyi bir ekonomi bırakacağını ortaya koyuyor.

 

 

 İstihdam, ABD tarihindeki en iyi dönemi yaşıyor

Obama yönetiminin ekonomi açısından başarı elde ettiği alanlardan biri hiç kuşkusuz işsizlikle mücadele oldu.

Ülkedeki işsizlik oranı, Obama 2009 yılında göreve başladığında yüzde 10’lara yakınken, şu an yüzde 5,3 ile son 7 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.

 

 

 İhracat ve yabancı yatırımlar da arttı

Başkanlık görevini 2007-2008 finansal krizinin etkileri sürerken devralan Obama’nın bir diğer başarısı, ihracatın rekor seviyeye ulaşmasıydı.

 

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2009 yılında yüzde 15 azalan ihracat, bu yıldan sonra istikrarlı şekilde artarak, 2014’de 2 trilyon 343 milyar dolarla tarihin en yüksek seviyesini gördü.

 

 

En önemli mirası TTIP ve TPP olabilir

Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) da Obama'nın bırakacağı en önemli miraslar arasında yer alabilir.

 

Ekonomi Politikaları Araştırma merkezi (CEPR) ve Avrupa Komisyonu iş birliğinde yapılan araştırmalar, TTIP’in ABD ekonomisine katkısının 2027 itibariyle 131 milyar dolara ulaşacağını ortaya koyuyor. Bununla birlikte, Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü Michael Plummer ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Ekonomisti Peter Petri'nin ortak araştırmalarına göre, TPP'nin ABD ekonomisine net  getirisi ise yıllık 77 milyar dolar olacak. 

Fed'in faiz artışı Obama'nın performansını etkileyebilir

Ancak, bu başarılar, Obama'nın ülke ekonomisindeki tüm sorunları çözdüğü anlamına gelmiyor. Özellikle yükselen kamu harcamaları ve borcu, Obama’nın 45. ABD Başkanı’na devredeceği sorunlar arasında yer alıyor.

 

Diğer taraftan, ülkenin seçim sürecine girmesinin yanı sıra Fed'in bu yıl başlayacağı faiz artışının da Obama'nın Oval Ofis'teki son 1,5 yılını zorlaştıracağı öngörülüyor. 

 

Ekonomistler, Fed'in faiz artışının piyasalardaki dalgalanmayı artırarak ekonomiye zarar verebileceğini ifade ederken, faiz beklentisiyle değerlenen doların ABD'nin ihracatını olumsuz etkilediğine dikkati çekiyor.

 

Sonuç olarak, Obama, ekonomi açısından şimdiye kadar başarılı bir grafik çizse de bu alanda nasıl hatırlanacağını önümüzdeki zorlu dönem belirleyecek.