16 yaşındaki Türk, anne, kardeş ve anneannesinin katil zanlısı


  • Kayıt: 03.09.2015 08:03:00 Güncelleme: 03.09.2015 08:04:00

Hollanda'nın Veghel kasabasındaki bir evde annesi ve kızıyla birlikte cesedi bulunan Neriman Soysal'ın, 16 yaşındaki oğlu Furkan tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

 


Olaydan sonra gözaltına alınan Furkan Soysal'ın sorgusu devam ediyor. Polis, cinayetin nedenine ilişkin açıklama yapmadı.

 

Furkan Soysal'ın, ressam olan babası Seyfeddin Soysal'ın, 3 yıl önce Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu ölmesinin ardından, psikolojik sıkıntı yaşadığı belirtiliyor.

 

Olay, kadın cinayetleri konusunu yeniden gündeme taşıdı.

 

Ülkede 5 yılda cinayet sonucu öldürülenlerin üçte biri kadınlardan oluşuyor.

 

'Bıçakla öldürüldüler'

 

Fazantendonk semtinde 10 yaşındaki kızı Adilenur ve 16 yaşındaki oğlu Furkan ile birlikte yaşayan Neriman Soysal'dan haber alamayan yakınları polise haber verdi.

 

Polis, Soysal ailesinin evinde bıçaklanarak öldürülen Neriman Soysal ile annesi Hatun Soysal ve 10 yaşındaki kızı Adilenur'un cesetleriyle karşılaştı.

 

Olaydan kısa bir süre sonra ailenin 16 yaşındaki oğlu Furkan gözaltına alındı. Hollanda basını polis kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, cinayetin Furkan Soysal tarafından işlendiğini duyurdu.

 

Ağabeyi tarafından öldürülen Adilenur, Pazartesi günü 7. sınıfa başlamıştı. Ancak Salı günü okula gitmedi. Bu, Salı akşamı ortaya çıkarılan cinayetin daha önce işlenmiş olma olasılığını gündeme getirdi.

 

De Uilenbrink ilkokulunda Çarşamba sabahı Adilenur için bir anma töreni düzenlendi.

Anneanne Hatun Soysal'ın ise, başka bir mahallede oturduğu, cinayet günü kızını ve torunlarını ziyarete geldiği belirtildi.

 

Veghel Belediye Başkanı Ina Adema da, ailenin yakınlarını ziyaret etti. Adema, cinayetin kendisini derinden sarstığını söyledi.

 

'Kendi halinde insanlardı'

 

Soysal ailesinin komşuları cinayet nedeniyle şaşkın. Hollandalı bir sokak sakini, "Kendi halinde insanlardı. Kimseyle sorunları yoktu" diye anlattı.

 

Veghel Selimiye Camii'nde konuştuğumuz Türk tanıdıkları, Furkan Soysal'ın zaman zaman camiye gidip geldiğini söyledi.

 

Cami derneğinden bir yönetici, "Sesiz sakin bir çocuktu. Kimseye karşı bir saygısızlığını görmedik" dedi.

 

Neriman Soysal'ın eşi Seyfeddin Soysal, tanınmış bir ressam ve heykeltraş.

 

Hollanda'ya evlilik yoluyla gelmiş. Sivas'ın Şarkışla ilçesinde ve Veghel'de atölyeleri bulunan Soysal, Sivas Ressamlar Derneği'ni kurucusu.

 

Seyfeddin Soysal 2012 yılında Şarkışla'daki evinde şömineden sızan karbonmonoksit nedeniyle zehirlenerek yaşamını yitirmiş.

 

Soysal ailesini tanıyan Türkler, babasının ölümü üzerine Furkan Soysal'ın zor günler geçirdiğini anlattı.

 

Bir tanıdığı, "Babası öldükten sonra Furkan adeta kendini kaybetti" dedi. Ergenlik döneminde psikolojik sorunlar yaşayan Furkan'ın bir süre özel bir okula devam ettiği de anlatılanlar arasında.

 

Anne Neriman Soysal, öldürüldüğü gün Facebook hesabından, Yunus Emre'nin "Sular hep aktı geçti. / Nice han, nice sultan tahtı bıraktı geçti. / Dünya bir penceredir, her gelen baktı geçti" dizelerinin yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.

 

Kadın cinayetleri

 

Olay, Hollanda'daki kadın cinayetleri konusunun yeniden gündeme taşıdı. Resmi rakamlara göre Hollanda'da son 5 yılda cinayet sonucu öldürülenlerin üçte birini kadınlar oluşturuyor.

 

Kadınlar çoğunlukla partnerleri ya da eski eş veya sevgilileri tarafından öldürülüyor. Cinayetlerin nedeni çoğunlukla kıskançlık ya da ilişkiye dayalı kavga yüzünden.

 

Kadınların çoğu kendi evlerinden saldırıya uğruyor.

 

Hollanda İstatistik Kurumu, 2006 yılından bu yana kadın cinayetlerini kayıt altına alıyor.

Buna göre, en fazla cinayet, 2011 yılında işlendi. 2001'de 264 kadın öldürüldü. En düşük rakam ise geçen yıl kaydedildi. 2014'te 34 kadın cinayeti işlendi.

 

Kadın cinayetlerinde göçmenlerin nüfusun yarısını oluşturduğu Rotterdam ilk sırada.

Kadın cinayetleri yabancı kökenliler arasında daha yaygın. Yabancılar arasında ise

 

Antiller ve Aruba kökenliler başı çekiyor.

 

 

 

 

Yusuf Özkan

Lahey