Polise hipnoz yetkisi


  • Kayıt: 17.09.2015 08:30:00 Güncelleme: 17.09.2015 08:30:00

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak terör, soygun, cinayet, tecavüz başta olmak üzere faili meçhul kalan olayların aydınlatılabilmesi için Türkiye’de de adli hipnozdan yararlanılmasını öneriyor.
Gelişmiş ülkelerde polisin görgü tanıklarının ifadesini alırken sık sık hipnozdan faydalandığını belirten Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, hipnozun çok uzun zaman önce olmuş ve hala aydınlatılamamış vakalarda da çok işe yaradığını söyledi.
Aynı zamanda hipnoz uzmanı olan Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, “Olayları aydınlatmak için yapılması gereken her şey yapılıp, hala sonuç alınamadıysa güvenlik güçleri hipnoz tekniğine başvurmalı" dedi.
OLAY ANINI YENİDEN VE DAHA AYRINTILI HATIRLIYORLAR
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoterapist Mehmet Başkak, adli hipnozun uygulamasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hipnozla ifade uygulaması hafızayı dinamik hale getirerek görgü tanıklarının yaşadıkları olayları daha iyi hatırlamalarını sağlıyor. Hipnoz, görgü tanığının ayrıntılara odaklanmasına yardımcı oluyor.


Türkiye’de de hipnozun adli soruşturmalarda kullanılması gerektiği görüşündeyim. Bu teknikten yeterince faydalanıldığı takdirde farklı ve güzel sonuçlar alındığı görülecektir.”


ABD’DE 22 EYALETTE HİPNOZLA İFADE ALINIYOR

Uzman Klinik Psikolog Başkak, ABD’nin Teksas eyaletindeki uygulamalardan yola çıkarak hipnozun adli soruşturmalarda kullanımı ve sonuçlarıyla ilgili önemli örnekler verdi: “Teksas, görgü tanıklarının ifade vermeden önce hipnoz edilmesine izin verilen 22 Amerikan eyaletinden biri. Teksas polisi görgü tanıklarının ifadesini alırken hipnozdan faydalanıyor. Görgü tanıklarının hafızalarını yenilemek için mahkemede ifade vermeden önce hipnoz edilmelerine izin veriliyor.


Teksas'ta adli soruşturmalarda görev alan hipnotistlerin Teksas Yasaları Uygulama Komisyonu tarafından sertifikalandırılmış olmaları zorunlu. Bu sertifikayı almak için hipnotistlerin 50 saatlik bir kurs alıp sonrasında yapılacak sınavı geçmeleri gerekiyor. Komisyon kayıtlarına göre sertifikalandırmanın zorunlu hale getirildiği 1987 yılından beri, 858 polis adli hipnoz sertifikası almış. 2013 yılının Ekim ayında ise, Komisyon adli soruşturmalarda görev alan sertifikalı hipnotistlerin bilgilerini canlı tutmaya yönelik her iki yılda bir yeniden kurs almalarını zorunlu hale getirmiş.


Teksas Kamu Güvenliği Dairesi'nin verilerine göre, Teksas polisi 2009 yılından beri görgü tanıklarının ifadesini almada tam 66 kez hipnozdan faydalanmış. Faydalanmaya da devam ediyor.”


MASKELİ BANKA SOYGUNCUSUNUN EŞGALİ HİPNOZLA BELİRLENDİ

“Teksas'ın Amarillo kentinde, yüzü maskeli bir soyguncu bir bankayı basıp, 257 bin dolarla ortadan kaybolduğunda, Teksas polisi soyguncunun yakalanmasına yönelik başlattığı soruşturmada adli hipnoz yardımıyla soyguncunun eşkalini tespit etti.

Mayıs 2013 yılında gerçekleşen olayda Teksas Rangers olarak bilinen Teksas polisi FirstBank Southwest'in Amarillo şubesini soyduktan sonra kaçan hırsızın kaçtığı anı gören iki görgü tanığını hipnoz etti. Polis, bu sayede zanlıya ait bir robot resim çizebildi ve Gabriel T. isimli zanlı tutuklandı. Daha sonra suçunu itiraf eden soyguncu 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.”

CİNAYET 13 YIL SONRA HİPNOZLA ÇÖZÜLDÜ

“Yine Teksas’ta yaşanan olayda, Kuzey Austin bölgesinde 1967 yılında gerçekleşen bir mağaza çalışanı cinayeti yıllar sonra hipnoz yardımıyla çözüldü.

Mahkeme belgelerine göre, Teksas polisi, bir görgü tanığını cinayetin üzerinden 13 yıl sonra hipnoz etti. Hipnoz seansından önce görgü tanığı beyaz, erkek zanlının eşgaliyle ilgili sadece genel bir tasvir yapmıştı. Hipnoz sırasında ise daha ayrıntılı bir eşkal verebildi. Sonrasında, kendisine gösterilen birçok fotoğraf arasından zanlının fotoğrafını seçti. Rober Z. isimli zanlı, 1981 yılında 99 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


İFADE ALIRKEN HİPNOZ KURALLARI

1989 yılında aynı davayla ilgili Texarkana Temyiz Mahkemesi'nde görülen davanın kararında, ilgili polis protokollerine uyulması şartıyla görgü tanıklarından "hipnozla desteklenmiş ifade" alımının mahkemece kabul edilir olduğu belirtildi. Bu protokollere göre, hipnotistin hipnoz seansını kaydetmesi, soruşturma hakkında mümkün olduğunca az bilgiye sahip olması ve görgü tanığına belli bir cevaba yönlendiren sorular sormaması gerekiyor.”