Ödeneklileri zor günler bekliyor


  • Kayıt: 07.10.2015 11:26:00 Güncelleme: 07.10.2015 11:26:00

Hükümetin uygulayacağı yeni işlem şekli, büyük şehir belediyelerinin ödenekler konusunda sıkıntı çekmesine hatta bütçede büyük açıklar yaşanmasına neden olacak.

 

Amsterdam, Utrecht, Groningen gibi büyük şehir belediyeleri önümüzdeki yıl ödenekler bütçesinde büyük açıklar yaşayacak. Bunun başlıca nedeni ise hükümetin uygulayacağı yeni işlem sistemi.

 

Hükümet tarafından yapılan bütçe ayarlamasında örneğin Amsterdam’da yüzde 4,6 (25 milyon Euro), Groningen’de ise yüzde 11 (16 milyon Euro) kayıp yaşanacak. Utrecht belediye bütçesinin kaybı 5 milyon (yüzde 4,4) olacak. Ancak bütçesi artacak olan şehirler de bulunmakta. Örneğin Tilburg, Venlo ve Arnhem’in bütçesi yüzde 4 ila 9 oranında artacak.

 

Daha önce uygulanan işlem sistemine göre belediyeler ödenekliler için limitsiz bütçe alabiliyordu ancak yeni yönteme göre belediyenin sosyo-ekonomik yapısına göre bütçesi belirlenecek. Başka bir değişle o belediyede yaşayan toplumun yaşı, eğitim durumu, şehirdeki engelliler ve sosyal konutlar da yeni yöntemde işleme alınacak unsurlar arasında yer almakta.

 

Bazı çevreler yeni yöntemin yeterli derecede araştırılmadan işleme konduğu yönünde eleştirilerde bulunuyor. Buna karşı Sosyal İşler ve Çalışma Devlet Sekreteri Jetta Klijnsma çok büyük bir değişiklik olmadığını tüm belediyeler içinde sadece yüzde 37’sinin bütçesinde kesinti olacağını yüzde 63’ünün ise bu değişimden etkilenmeyeceğini belirtiyor. Klijnsma ayrıca büyük problem yaşayacağı tahmin edilen belediyeler için ayrı bir ek bütçe hazırlandığını da belirtiyor.

 

Yeni sisteme göre bütçe açığı yaşayan belediyeler bu açığı ilk önce kendi imkânları ile telafi etmek zorunda. Konu ile ilgili Volkskrant’ta yer alan bir haberde uzmanların bu durumdan pek memnun kalmadığına dikkat çekildi. Gazeteye göre belediyeler açığı kapatmak için yaşı ilerlemiş ödeneklileri dahi işe yönlendirmeye çalışacak ve ödenek almak için yapılan başvurular daha sıkı kontrolden geçirilecek.

 

Elde edilen bilgilere göre önümüzdeki yıl ödenekli bütçesine 5,6 milyar Euro ayrıldı. Bu rakam geçen yıla göre 23 milyon daha fazla. Her ne kadar ekonomik olarak daha canlı bir döneme girilse de yine de ödeneklilerin sayısının da arttığı belirtilmekte. Öte yandan Katılım Yasası nedeniyle iş göremez olarak ödenek alanlar da yüksek Wajong yerine Sosyal Ödeneğe başvuru yapmak zorunda.