Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden Kunduz tepkisi


  • Kayıt: 07.10.2015 14:59:00 Güncelleme: 07.10.2015 14:59:00

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Joanne Liu, Kunduz'da hastaneye düzenlenen hava saldırısının Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu tarafından soruşturulması gerektiğini açıkladı.


Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), ABD güçlerinin Kunduz'daki hastaneye düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısının "Cenevre Bildirisi" kapsamında bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından soruşturulması çağrısında bulundu.


Afganistan'ın Kunduz kentinde geçtiğimiz hafta sonu bir hastaneye düzenlenen hava saldırısı hakkında Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü yetkilileri, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.


MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu, "Biz, Uluslararası İnsani Araştırma Komisyonu tarafından Kunduz'daki saldırının soruşturması talebimizi duyuruyoruz" dedi.


Cenevre Bildirisi kapsamında ilk defa böyle bir soruşturma açılmasının talep edildiğine işaret eden Liu, 76 ülkeye konuyla ilgili dün mektup gönderildiği bilgisini verdi. Liu mektup sonrası kendilerine henüz dönüş yapıp, cevap veren bir ülke olmadığını da belirtti.


ABD'nin saldırıyı "hata" olarak yorumlaması hakkında Liu, "Uluslararası insani hukuk, hatalar hakkında değil niyetler, gerçekler ve nedenler hakkındadır" şeklinde konuştu.


'Kasıtlı hedef alındı'


MSF İsviçre Genel Direktörü Bruno Jochum ise, "Hastanenin kasıtlı olarak hedef alındığından şüphemiz yok. Bir yanılma yok. Bir saat içinde hastane 4-5 defa vuruldu ve etrafındaki binalar ise hasar görmedi" şeklinde konuştu.


Daha önce de MSF hastanelerine saldırı düzenlendiğini hatırlatan Jochum, "Kunduz'daki saldırı, hastanelerimize düzenlenen ilk saldırı değil. Ama en fazla kayıp verdiğimiz saldırı bu saldırı oldu" dedi.


Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentindeki hastaneye hafta sonunda ABD uçaklarınca gerçekleştirilen hava saldırısında 10'u hasta ve 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybederken 37 kişi de yaralanmıştı. 


Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü saldırının ardından Afganistan'ın kuzeyindeki faaliyetlerini askıya almıştı.