Hollanda’da mülteciler için hangi imkanlar var?


  • Kayıt: 25.11.2015 10:41:00 Güncelleme: 25.11.2015 10:41:00

Son zamanların en çok tartışılan konularından birisi; Sığınmacılar Hollanda’da şımartılıyor mu, yoksa yaşam koşulları gerçekten kötü mü? 

 

Bundan bir kaç hafta önce bir grup sığınmacı, mülteci kamplarındaki yaşam koşullarını protesto etmek amacıyla Den Haag sokaklarında uyumuştu. Peki gerçekte mültecilere ne gibi yardımlar alıyor?

 

 

NOS’in haberine göre, acil barınaklarda kalan mülteciler ile mülteci kamplarında kalan mülteciler arasında ciddi farklar var. Ülkemize gelen her mülteci ilk etapta acil barınaklar olarak adlandırılan, spor salonları, okullar ve evsizlerin barınaklarına ağırlanıyor. Burada kalan mültecilere sadece günde 3 öğün yemek ve yatacak bir yer imkanı sağlanıyor.  

 

Ancak, mülteci merkezlerinde, kamplarında kalan ve resmi prosedürleri başlamış olan mültecilerin hakları ise bundan biraz daha fazla.

 

Para yardımı

 

Mülteci merkezlerinde kalan mülteciler, aile birleşimlerine bağlı olarak devletten haftalık bir ücret almakta. Yalnız başına gelen mülteciler, aileleri ile birlikte gelen mültecilere göre haftalık daha fazla ücret alıyor. Mültecilerin, devletten aldıkları yıllık ücret nedir?

 

Mülteci merkezlerinde kalan ve yeme içmelerini kendileri karşılayan mültecilerin aldıkları ücret:

 

1 veya 2 kişilik aile, kişi başına  haftalık, 44,60 euro, devlet desteği alırken 18 yaşından küçük çocuklar, çocuk başına € 34,86 alıyor. 3 yetişkin kişiden oluşan bir aile 37,07 euro, para yardımı alırken 4 veya daha fazla kişinden oluşan aileler ise 33,05 euro, destek alıyor.

 

 

 

Mülteci merkezlerinde kalan ve aksam yemekleri buradan karşılanan mültecilerin aldıkları yardımlar:

 

1 veya 2 kişinden oluşan aileler haftalık, 27, 72 euro yardım alıyor. 3 kişilik bir aile ise haftalık 23,01 euro destek alırken 4 ve ya daha fazla kişiden oluşan aileler ise haftalık, 20,51 euro yardım alıyor.

 

 

 

Bunun yansıra, kıyafet ve diğer masrafları karşılamak üzere, Hollanda Mülteci Merkezi COA tarafından açılan banka hesaplarına, haftalık 12,95 euro ek yardım yapılıyor.

 

Kendi parası olan mültecilere, ise devlet tarafından daha az yardım alabiliyor. Son olarak, ev sahibi olan mültecilere ise, yatak, kanepe, masa ve buzdolabı gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kredi imkanları sağlanıyor.

 

NOS haberin konuştuğu mülteci Fadi Haddad, bu para ile ağırlıklı olarak yiyecek ve içecek aldığını ve bunları mülteci merkezindeki arkadaşları ile paylaştığını söylüyor. Fadi, Hollanda’ya gelirken yanında 2 bin Euro para getirmiş ancak, bu para ile  tava, kaşık, bıçak gibi mutfak eşyaları satın almış.  Fadi, bu paranın yemek içmek için yeterli olduğunu ancak, başka bir mülteci kampında kalan eşi ve kızını  ziyaret etmek için tren bileti alamadığını söylüyor.

 

İş imkanı

 

Mülteci merkezlerinde kalan mülteciler, işlemlerine başladıktan 6 ay sonra en fazla haftada 40 saat olmak üzere 24 hafta çalışabilir. Haftada en fazla 14 euro kazanabilir, bu miktar devletten aldığı yardımdan kesilir.

 

Eğitim

 

Eğitim cağındaki mülteci çocuklar, mülteci merkezlerine yakın mesafede bulunan okullara veya ailelerin seçtikleri başka okullara gitmeleri zorunludur. İlk etapta uluslararası sınıflara alınan çocuklar, Hollandaca dil kurslarının ardından normal sınıflara alınıyor.

 

Saglik

 

Sağlık alanında ise mülteciler, her Hollanda vatandaşı gibi temel sağlık sigortasına sahip. Doktora gidebiliyor, antibiyotik ve lohusa bakımı gibi temel sağlık yardımlarından faydalanabiliyor. Ancak, uzman hekime gitmek istediklerinde, buna gerçekten ihtiyaç olup olmadığı konusunda bazı kontrollerden geçmeleri gerekmekte.

 

Sorumluluklar

 

Mülteciler düzenli olarak yabancılar polisi ve COA’ya bilgi vermeli. İlk 6 aydan itibaren, yaşadıkları belediyelere kayıt yaptırmak zorunda. Yaşadıkları mülteci merkezine ait kurallara uymak zorunda.