Ekonomi Bakanlığı’ndan gelen raporlar çelişkili


  • Kayıt: 25.03.2014 09:22:00 Güncelleme: 25.03.2014 09:22:00

Bir çok Türk vatandaşının ticari oturum başvuruları konusunda Ekonomi Bakanlığı’ndan negatif bir rapor geliyor. Dolayısıyla ticari oturum başvuraları reddediliyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan gelen raporlar kısa ve detaysız bir şekilde hiç bir kaynak gösterilmeksizin, Hollanda’da ticaret yapmak isteyen Türk vatandaşlarını engelliyor.
Haarlem Mahkemesi, Ekonomi Bakanlığı’nın Türk vatandaşları için vermiş olduğu raporları çelişkili buldu. Yabancılardan sorumlu bakanlık, bu karara itiraz edip temyize gitti. Haarlem Mahkemesi kararının sevindirici olmasına rağmen, maalesef Hollanda’daki diğer mahkemeler ret kararı verebiliyorlar.
Ticari oturumda önemli olan, dosyanın Ekonomi Bakanlığı’na gitmeden önce IND tarafından incelenip ve Ekonomi Bakanlığı’na sunma mecburiyeti yoktur.
IND tarafından şirket raporu (ondernemingsplan) için öne sürdüğü şartlara uymayan vatandaşların ticari oturum başvuruları reddedilmektedir. Ticari oturum için başvuru yapıldığı takdirde gerekli olan evrakları düzenli bir şekilde hazırlanmasına önem gösterilmesi gerekiyor. Gerekli olan evrakları, IND’nin göndermiş olduğu başvuru formundan bulabilirsiniz .
IND’nin oturum başvurusu reddedildikten sonra giriş yasağı koyduğunu daha önceki yazılarımzda bellirtmiştik.
Giriş yasağı kararda belirtilen süre boyunca Hollanda ve Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerini de kapsamaktadır. Giriş yasağı en az 2 yıl olmak üzere en uzun 10 yıl olmaktadır. Bu süre, Schengen Bölgesini terk edildiği tarihten itibaren hesaplanmaktadır.
IND’nin vermiş olduğu ret kararına itiraz edilmesi ve yurtdışı kararını durdurmak için yıldırım mahkemesine başvurulması gerekmektedir.