Hollanda’da Çalışma izni


  • Kayıt: 07.03.2020 21:02:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:45

Hollanda’da Çalışma izni

 

Türk pasaportu ile Hollanda’da çalışmak istiyorsanız Hollanda’da IND’ye başvuru yapıp, Oturum kartı ile çalışma iznini beklemeniz gerekmektedir. Başvuru süresi içerisinde çalışma izni yoktur.

 

Avrupa’nın başka ülkesinde çalışma ve oturma iznim var. Hollanda’da bu kart ile çalışa bilirmiyim?

 

Avrupa’nın başka bir ülkesinde çalışma izninizin olması, Hollanda’da çalışma izninizinde olması anlamına gelmiyor. Bunun için yine İND den izin almanız gerekmektedir. Oturum kartınızı Hollanda oturum kartına çevirmeniz gerekiyor.

 

Ticari oturum başvurusu yaptım, firmam var çalışabilir miyim?

 

Türk iş adamlarından aldığımız bilgilere göre son dönemde genellikle Türk işyerleri bakanlıktan yüklü miktarda ceza almaktadırlar.

 

Genellikle ceza alan Türk iş adamları, Ticari oturum başvurusu yapmış Türk vatandaşları ile çalıştıkları için ceza almaktadırlar.Çalışma bakanlığı denetleme anında işyerinde çalışanların bütün evraklarını kontrol eder. Çalışma Bakanlığı bu şahısları kendi şirketlerini bağımsız olarak işletmediğine kanaat getirdiği anda işverenler ceza almaktan maalesef kurtulamıyor. Denetlenen şirketin ticaret Odası belgesi veya yapmış olduğu işler için fatura kesmesi yeterli olmuyor. Çalışma bakanlığı denetleme anında evrakları ve verilen ifadeler doğrultusunda kararını belirtir. İşyerine ortak olan kişinin ceza almaması için ortak olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Ticaret odası kaydı ve vergi numarasının olması yeterli değildir. Denetleme anında verilen ifade çok önemlidir. Denetleme anında susma hakkı kullanılabilir ve gerekirse yeminli tercüman istenmelidir.

 

Kalifiye işçi oturumu nasıl alabilirim?

 

Hollanda’da bulunan bir Türk vatandaşı kalifiye işçi olarak başvuru yapma hakkı vardır, Bu işçinin sadece maaş kriterine uyması gerekmektedir. Başvuru yapacak kişi 30 yaşından küçük ise kazanması gereken maaş 3.381 brüt ve 30 yaşından büyük ise kazanması gereken maaş 4.612 brüt olması gerekmektedir. Fakat en önemli olan kriter ise bu verilen maaşın inandırıcı olmasıdır.

 

Önemli olan husus; Oturum kartı onayı gelmediği sürece genellikle çalışma izni hakkı yoktur.

 

Saygılarımla.

Av İsmet Özkara


Foto: RTL