Oturum davalarındaki son gelişmeler !


  • Kayıt: 06.10.2014 19:52:00 Güncelleme: 06.10.2014 19:52:00

Hollanda’daki oturum prosedürleri sürekli değişmekte. Buna sebep yeni çıkan mahkeme kararları veya politik kararlar. Bu yazımızda sıkça sorulan sorulara yer verdik.

 

 

Evlilik başvurusu için Türkiye’ye gitmek zorunda mıyım ?


 

Bir önceki yazımızda Yargıtay’ın 30 Nisan 2014 tarihinde Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren kararına yer vermiştik. Dava yıllardır verilen hukuk mücadelesi sonunda olumlu yönde Yargıtay tarafından sonuçlanmıştı

 

Hollanda oturum hakkı almak için. Türkiye’deki Hollanda Konsolosluğu’nda ilk önce MVV vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların Turkiye’de beklenmesi şart koşuluyor. Eğer kişi Hollanda’da başvuru yapar ise, bu başvuru MVV vizesi olmadığı için, oturum kriterleri bakalmaksızın reddedilmektedir.

 

Ankara Antlaşmasının 13 .maddesi gereğince 1 Aralık 1980 tarihinden sonra uygulanan kısıtlamalar Tűrk işcileri ve aile ferdlerini için geçersiz olduğunu bellirtir.

 

Bu durumda Turkiye’ye gitmeden Hollanda’da oturum başvurusu yapılabilir. Fakat her zaman olduğu gibi IND‘den bu konu hakkında henüz bir bildiri gelmedi.

 

 

Ticari Oturumdaki Gelişmeler


 

Ticari oturumda henüz mahkemelerden olumlu bir cevap gelmedi. Bu demek oluyor ki IND eğer oturum başvurusundaki evrakları eksik bulur ise, Ekonomi Bakanlığı’na dosyayı gönderme mecburiyeti yoktur ve dosya üzerinden red kararı vermektedir. Bu yüzden oturum başvurusu yapılır iken şirket raporu (ondernemingsplan) detaylı ve profesyonel bir şekilde sunulması gerekmektedir. Şirket raporunun yanısıra bütün muhasebe sunulmalıdır.

 

 

Gecici Ticari Oturum (sticker) ile yurtdışına çıkabilir miyim ?


 

Yargıtay bu konu hakkında emsal bir davada, oturum başvurusu reddedilmediği sörece ve sınırda Ticaret Odası kaydı, ikametgah belgesi ve şirket bilgileri ile giriş yaptığı sürece Hollanda’ya girişin reddedilemiyecegini bildirdi. Fakat IND bu konu hakkında her zaman olduğu gibi Yargıtay’ın kararı olmasına rağmen, kanun değişikliği girişiminde bulunmadı.

 

 

 

Saygılarımla,