Oturum haklarını belirten kanun önergesi meclise sunuldu


  • Kayıt: 19.01.2015 21:21:00 Güncelleme: 19.01.2015 21:21:00

Yıllardar Hollanda Hükümeti, Türk vatandaşlarını Ankara Antlaşması’ndan doğan haklarını tanımamakta direndi. Avrupa Adalet Divanı yıllardır Ankara Antlaşması’nın ne kadar önemli olduğunu ve Türk vatandaşlarının oturum ve çalışma haklarına sahip olduğu bir çok kararında belirtti. Fakat Hollanda Hükümeti Avrupa Adalet Divanı’nın almış olduğu kararları kendi kılıfına uydurarak uygulamaya devam etmektedir.
Örnek olarak; yaklaşık bir yıl önce MVV- vizesi için verilen karar hala Yabancılar Bakanlığı tarafından kanun değişikliğini gidilmedi.

 

Daha önceki yazılarımızda MVV vizesinden kısaca bahsetmiştik. Hollanda oturum hakkı almak için Türkiye’deki Hollanda konsolosluğunda ilk önce MVV vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların Turkiye’de beklenmesi şart koşuluyor. Eğer kişi Hollanda’da başvuru yapar ise, bu başvuru MVV vizesi olmadığı için, oturum kriterleri bakılmaksızın reddedilmektedir.

 

Avrupa Adalet Divanı almış olduğu karar ile aile birleşimi, işçi oturumu v.s. Türkiye’ye gitmeye gerek kalmadan, Hollanda’da oturum başvuru hakkı doğuyor. Türk vatandaşları yürürlükte olan yasalara göre değil, eski yasalara göre oturum başvuruları değerlendirilmesi gerekmektedir. Ne yazık ki IND halâ bu hakları görmemekte ısrarlı davranıyor.

 

13 kasım 2014 tarihinde Türk vatandaşlarının oturum haklarının belirten yasa önerisi meclise sunuldu. Fakat yasa hükümet tarafindan değil, muhalefet tarafından meclise gönderildi. Yeni yasa öneresi henüz mecliste oylamaya sunulmadı.

 

Saygılarımla

 

Av.İsmet Özkara