Türkiye’de yapılan mal varlığı araştırmasındaki hukuki haklarınız


  • Kayıt: 08.02.2015 16:13:00 Güncelleme: 08.02.2015 16:13:00

Bir önceki yazımızda Hollanda’daki makamların emekli veya sosyal yardım alan Türk vatandaşlarının, Türkiye’deki mal varlığı araştırmasından bahsetmiştik. Bu konu hakkında yoğun bir ilgi olduğu için, prosedürün nasıl başladığını ve vatandaşların hukuki haklarından kısıca bahsetmek istiyorum.

 

Sosyal yardım alan vatandaşların Hollanda sosyal kanunlarına dayanarak sosyal başvurusu yapıldığında, geliri ile ilgili bilgi vermek zorundadır. Mal varlığı için limit tek başına yaşayanlar için 5.850,- avro, evli olanlar için ise 11.700 avro şeklinde belirlenmiştir. Mal varlığı belirtilen değerlerden yüksek ise sosyal hakkı verilmemektedir.

 

Mal varlığı araştırması nasıl başlar:
* Bir kişinin makamlara şikayeti üzerine;
* Uzun bir süre Hollanda’da olmayıp ve makamlar tarafından gönderilen mektuplara cevap verilmediği taktirde;
* Türkiye’deki sağlık hizmetlerinden yararlanıp ve ikamet adresini Türkiye’deki adresi bildirildiği taktirde;

 

Sosyal yardım kuruluşu kendince sebepler ile Turkiye’deki Hollanda konsolusluğu aracılıyla memurlar ve emlakçılar ile bir araştırma başlatır. Fakat ne Hollanda savcılığı neden Türkiye Cumhuriyeti savcılığından bir arama izni olmaksızın bu arastırmayı başlatır? Bu araştırmada muhtarlık, komşular gibi kişilerden kendi istekleri doğrultusunda bilgi istenir. Daha sonra mal varlığı tespiti için Hollanda konsolusluğu ile birlikte çalışan emlakçılardan değer tespit raporu istenir. Bu değer tespit raporu genellikte yerinde değil, masa başında yapılır. Yani değer tespit raporunun ne kadar güvenli olduğu tartışılır.

 

Mal varlığı raporu:
Türkiye’de yapılan araştırmadan sonra sosyal yardım kuruluşu araştırma yapılan kişi ile görüşmek için ve ek bilgi almak için sosyal memuru ile konuşmaya davet eder. Bu konuşmada ek bilgi, T.C. kimlik gibi ve kişiden ifade ister, Bu aşamadaki hukuki haklarınız:
* Araştırma raporunu istemek
* Susma hakkınızı kulanabilirsiniz
* T.C. kimlik bilgilerinizi vermek zorunda değilsiniz
* Araştırma raporuna diğer bir bilir kişiye ek raporu hazırlıyarak savunmanızı yapabilirsiniz.

 

Maaş iptali ve geri ödeme talebi:
Hazırlanan rapor ve yapılan savunmadan sonra sosyal yardım kuruluşu kararını belirtir ve mal varlığı değerinin limitin üzerinde olduğuna kanaat getirdiği taktirde, yapılan ödeneği iptal eder ve ödenen bütün yardımları geri ödenmesini talep eder. Bu karara 6 hafta içinde itiraz edebilir ve daha sonra yargıya taşıyabilirsiniz.