Ticari oturum hakkı IND tarafından tanınmak istenmiyor


  • Kayıt: 10.04.2015 20:55:00 Güncelleme: 10.04.2015 20:55:00

Yıllardır verilen hukuk mücadelesinde, 1963 yılında yapılan Ankara Antlaşması’nın Türk vatandaşlarına getirmiş olduğu haklar son 7 yılda netlik kazanmaya başlamıştı. Özellikle Hollanda’ya ticari amaç ile işyeri açmak isteyen vatandaşlarımız için hukuki açıdan uzun bir yol kat edildi. 2008 yılında Danıştay, Hollanda’da MVV vizesi olmadan bulunan Türk vatandaşlarının ticari oturum başvurusu yapabileceğini belirtmişti.

 

Hollanda’da ticari oturum alabilmek icin, Türk vatandaşlarının ilk önce Hollanda Adalet Bakanlığı’na bağlı IND kurumuna oturum başvurusu yapması gerekmektedir. Bu başvuru ile beraber bazı evrakların sunulması şarttır. Oturum başvurusu için Ticaret Odası kaydı ve vergi numarası işlemlerinin başlatılması gereklidir. Şu an ise IND tarafından şirket raporu için öne sürdüğü şartlara uymayan vatandasların ticari oturum başvuruları genellikle reddedilmektedir.

 

Yapılan ticari oturum başvurusunu Ekonomi Bakanlığının değerlendirmesi için, detaylı ve genişletilmiş bir şirket raporu (ondernemingsplan) en önemli şartlardan biridir. Dosyanın IND tarafindan Ekonomik Bakanlığı’na gönderilmesi için evrakların düzenli bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Daha sonra Ekonomi Bakanlığı’ndan şirket için onay gelmesi gerekiyor. Prosedürün pozitif bir şekilde geçebilmesi icin, bazı kriterlere uyulması gerekiyor.

 

Fakat IND yapılan başvurulara başka kriterler eklemiştir. Özellille pazar araştırmasının uzman bir kişi tarafından yapılmadığından dolayı oturum başvuruları reddedilmektedir. Pazar araştırmasının yanı sıra.

 

* Vergi beyannameleri

 

* Şirketin alışveriş faturaları

 

* Banka dekontları

 

* Bilanço

 

* Ortaklık anlaşması

 

* Işyeri sigortası

 

* v.s

 

Kısacası, şirket hakkında bütün bilgilerin ticari oturum başvuru için hazırlanmasına önem gösterilmesi gerekiyor.

 

Yabancılardan sorumlu bakan 5 Şubat 2015 tarihinde meclise gönderdiği mektupta, 2014 yılında ticari oturum başvurusu yapan kişilerin 90 % Türk vatandaşı olduğunu ve başvurularının evraklar eksik olduğundan dolayı reddedildigini bildiridi. Enterasan olan olay ise başvuruların neredeyse tamamının Ekonomi Bakanlığı’na gönderilmeden reddedilmesi. Verilen kararların hepsinin birbirene benzemesi ve IND’nin hiçbir finansal bilgisi olmamasına rağmen, şirketin ekonomiye katkı sağlamadığına kanaat getirmesi.

 

 

Saygılarımla