Oturum davalarındaki son gelişmeler!


  • Kayıt: 08.06.2015 20:30:00 Güncelleme: 08.06.2015 20:30:00

Bu ayki yazımızda oturum davalarındaki songelişmeleri ve oturum başvuruları ile ilgili sıkçasorulan soruları cevaplamaya çalışacağız.

 

Oturum davalarındaki en önemli gelişmeyidaha önceki yazımızda anlatmıştık. AvrupaAdalet Divanı’nın vermiş olduğu karara göre;Hollanda oturum hakkı almak için Türkiye’dekiHollanda Konsolosluğu’nda ilk önceMVV vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir.Başvuruların Turkiye’de beklenmesişart koşuluyor. Eğer kişi Hollanda’dabaşvuru yapar ise, bu başvuru MVV vizesiolmadığı için, oturum kriterlerine bakılmaksızınreddedilmektedir.Ankara Antlaşması’nın 13. maddesi gereğince,1 Aralık 1980 tarihinden sonra uygulanankısıtlamalar Tűrk işcileri ve aile fertleriiçin geçersiz olduğunu belirtir.

 

Yeni çıkan uygulamaya göre, Turkiye’ye gitmedenHollanda’da oturum başvurusu yapılabiliniyor.Bu uygulamadan yararlanmakiçin bazı kriterlere uygulması gerekmektedir.

 

Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıİsçi olmalıMaaş kriterine uyulması gerekmektedirBu uygulama birikte yaşayanlar (samen wonen)için geçerli değildir.

 

IND tarafından verilen geçici oturum (sticker)ile yurtdışına çıkabilir miyim?

 

Yargıtay bu konu hakkında emsal bir davada,ticari oturum başvurusu reddedilmediğisürece ve sınırda Ticaret Odası kaydı, ikametgahbelgesi ve şirket bilgileri ile girişyaptığı sürece Hollanda’ya girişin reddedilemiyeceğinibildirdi. Fakat IND bu konuhakkında her zaman olduğu gibi Yargıtay’ınkararı olmasına rağmen, kanun değişikliğigirişiminde bulunmadı.

 

 

Muvekkilerimizden aldığımız son bilgileregöre, belirli hava yolu şirketleri kesinlikli onayvermemektedirler. Ne yazık ki Hollanda Bakanlığıacil durumlar olmasına rağmen, geridönüş vizesi vermemektedir. Bu durumdaTurkiye’deki Hollanda Konsolosluğu’ndanvize başvurusu yapabilirsiniz veya yıldırımmahkemesine başvurabilirsiniz.

 

Saygılarımla