Harry Potter Serisinden İlham Verici 15 Alıntı


  • Kayıt: 12.07.2017 13:09:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:16

 

Harry Potter Serisinden İlham Verici 15 Alıntı

Harry Potter serisi, hayal dünyası ve yaratıcılığı oldukça güçlü olan J.K. Rowling tarafından yazılan ve yazıldığı dönemden günümüze bir çok hayran edinmiş oldukça güçlü bir seridir. Sihirli bir dünyanın perdeleri altında, arkadaşlık, aşk, aile, cesaret gibi bir çok ilham verici mesajı içinde barındırır. Kitapları ve filmleri milyonlara ulaşan seri, feminizmden özgürlüğe, temel haklardan haksızlıklara karşı sesini yükseltmeye, tüm dünya insanlarını ilgilendirecek konular üzerinde durur.


J.W.Eagan , bir kitabın asla filmi baz alınarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgular. Fakat Harry Potter serisi, kitabın içeriğini ve gerçekliğini hemen hemen tamamen hissettirebilen ender örneklerden biridir. Kitaptaki bütün detayları barındırması imkansız olsa da yüzlerce sayfaya sahip bir kitabı sadece iki üç saat aralığındaki bir filme çevirmek oldukça zahmetli ve ciddi anlamda düzenlemeler ve ayarlamalar gerektiren bir çalışmadır. Bunu yanında J.K. Rowling'in kolay anlaşılır, eğlendirici, içtenliği her an hissedilebilen anlatımının, oyuncu ve düzenlemeler ile filmlere de yansıtılmış olması, hem kitapseverlerin hem de sinemaseverlerin gönlünü kazanmasına yardımcı olmuştur.


Bu denli etkileyici ve sürükleyici bir serinin aynı şekilde etkileyici mesajları da barındırması neredeyse kaçınılmazdır. Bu yazımızda seri boyunca, özellikle karakterler için fikir hocası konumunda bulunan Albus Dumbledore aracılığı ile verilen bu mesajlardan örnekler vereceğiz.


GEÇMİŞ İLE BAŞA ÇIKMA ÜZERİNE

Dumbledore, seri boyunca Harry'e, şu anda yaşamasını ve geçmişi geçmişte bırakması gerektiğini söyler. Çünkü geçmiş geçmişte kalmıştır ve daha ileriye gidebilmek için daima önüne bakmak gerekir.


“Düşler dünyasına dalıp gerçek dünyayı, yaşamayı unutmak doğru değildir.”-Harry Potter ve Felsefe Taşı


CESARET ÜZERİNE

Cesaret bir çok farklı formda görülebilir. Cesareti sade, bir dövüş veya savaş içinde düşmanı yenmek olarak görenler, Harry, Hermione ve Ron'un arkadaşları Neville'i kurtarmak için gösterdikleri cesareti anlayamayacaklardır.


“Düşmanlarınıza karşı çıkmak cesaret gerektirir. Fakat dostlarınıza karşı durmak daha büyük bir cesaret ister.”- Harry Potter ve Felsefe Taşı


ÖLÜM ÜZERİNE

Harry potter, seri boyunca sevdiği bir çok insanı kaybetmiştir. Bu noktada, Dumbledore Harry'e bu durumları kabul edebilmesi için bilgece öğütler vererek, ölümün aslında yepyeni bir fırsatlar için bir başlangıç olabileceğini anlatmıştır.


“İyi organize edilmiş bir zihin için, ölüm bir sonraki maceradır.”- Harry Potter ve Felsefe Taşı


SEÇİMLER ÜZERİNE

Hayatları meydana getiren, yaptığımız seçimlerdir. Önemli olan ne kadar yetenekli veya güçlü olduğunuz değil, diğerlerinden ne kadar değişik ve fark yaratır olabildiğinizdir. İnsanlar, olmayı seçtikleri kişilerdir.


“Bize aslında kim olduğumuzu gösteren şey, yeteneklerimizden çok seçimlerimizdir.”-Harry Potter ve Sırlar Odası


harry-potter-film

MUTLULUK ÜZERİNE

Mutluluk içsel bir olgudur. Bilinçli seçimler ve uzun süreli mutluluk birbirlierini destekler ve bu durumlarda çevresel etkenler çok etkili değildir. Mutlu olmayı sağlayacak umut her zaman içimizde bir yerlerdedir.


“Mutluluk en karanlık zamanlarda bile bulunabilir, sadece ışıkları yakmayı unutma.”- Harry Potter ve Azkaban Tutsağı


KARAKTER ÜZERİNE

İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız öyle davranmalısınız. Hikayenin önemli kahramanlarından Sirius Black, Harry Potter'ı bir çok kez nazik bir karaktere sahip olması için uyarır.


“Bir adamın nasıl biri olduğunu anlamak istiyorsan, kendisiyle eşit olanlara değil, astlarına nasıl muamele ettiğine bak."-Harry Potter ve Ateş Kadehi



DOĞRU SEÇİMLER YAPMAK ÜZERİNE

Zor durumlar ve problemlerle karşılaştığımızda, kolay kararlar vermek kolaydır ama doğru kararlar vermek her zaman o kad”ar kolay değildir.


“Önümüzde karanlık anlar var ve neyin kolay, neyin doğru olduğunu seçmemiz gereken zamanlar olacak.” - Harry Potter ve Ateş Kadehi


DUYGUSAL OLMAK ÜZERİNE

Empati kurmak ve kendini başkalarının yerine koyabilmek, bir insanın sahip olabileceği en büyük erdemlerden biridir.


“Sırf sen bir çay kaşığının duygusal zenginliğine sahipsin diye sanma ki hepimiz de öyleyiz.”- Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı


KENDİNİ ANLAMAK VE KABUL ETMEK ÜZERİNE

Herkesin pozitif ve negatif bir çok deneyimi, duygu ve düşüncesi vardır. Ancak seçimlerimiz ve davranışlarımız bunların etkisinde olmamalıdır.


“Hepimizin içinde hem aydınlık hem de karanlık bir taraf vardır. Önemli olan hangisini seçtiğimizdir. Bizi biz yapan budur.”- Harry Potter ve Ateş Kadehi


İNSAN OLMAK VE ACININ GÜCÜNÜ ANLAMAK ÜZERİNE

Problemlerle karşılaşmadığımız sürece, sahip olunan iyi şeylerin kıymetini anlamak zorlaşır. Acılar, kayıplar ve başarısızlıklar yeni bakış açıları kazanmak ve pozitif değişiklikler için kabul edilmelisi gerekn deneyimlerdir.


“Harry, bu şekilde acı çekmen senin bir insan olduğunu kanıtlar. Bu acı, insanlığın bir parçasıdır...Bu şekilde acı çekmen senin en büyük gücündür.”- Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı


KARMA ÜZERİNE

Her şey insanların beklentileri doğrultusunda olmaz, neticede her zaman olması gerektiği gibi olur.

“Kaybettiğimiz her şey en sonunda bize geri döner, bizim beklediğimiz şekilde olmasa bile.”-Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı



harry-potter-felsefe
ÖLÜM KORKUSU ÜZERİNE

Ölüm ve karanlıktan korkmamızın nedeni, onlar hakkındaki yetersiz bilgi ve deneyimlerimizdir. Tıpkı bir kız çocuğunun küçükken korktuğu gölgeye büyüdükçe anlam vermeye başlaması gibi.


“ Ölüme ve karanlığa baktığımızda korktuğumuz şey bilinmemezliktir, başka bir şey değil.”-Harry Potter ve Melez Prens

GERÇEKLİK VE AKIL ÜZERİNE

Gerçek ama bir illüzyon. Dünya üzerinde deneyimlediğimiz her şey aslında bzie aklımızın bir yansımasıdır. Dış dünyaya karşı bakış açımız, iç dünyamız tarafından şekillenmektir bu da her insanın aynı şeyi farklı şekillerde algılaması ve görmesinin nedenidir.

“Tabii ki de senin kafanın içinde yaşanıyor Harry. Yine de bu gerçek olmadığını gösterir mi ki?” -Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

SÖZLERİ BİLGECE KULLANMAK ÜZERİNE

Sözler, kullanım şekillerine göre incitebilir veya iyileştirebilir bu yüzden onları seçerken dikkatli olunmalıdır. Konuşmadan önce düşünülmeli.


“Kelimeler bana kalırsa her zaman sınırsız bir büyü kaynağımız olagelmiştir. Hem insanı yaralayabilir hem de iyileştirebilirler.” -Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

AŞK ÜZERİNE

Gerçek aşk, koşulsuz ve ebedidir.

“Bunca zamandan sonra, hala mı Snape?

Her zaman...” - Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

Son olarak, seride yer almayan fakat J.K. Rowling'in son filmin prömiyerinde söylediği “Birileri dinlemek istemediği sürece hikayeler yaşamaz. Sevdiğimiz hikayeler her zaman bizimle yaşar. İster sayfalarda ister büyük ekranda olsun, Hogwarts sizi her zaman eviniz gibi karşılayacaktır.” sözleriyle yazımızı bitiriyoruz.


Peki sizin favori Harry Potter sözünüz hangisi?

Nazlıcan Yamankurt

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı