“VİETNAM ÜÇLÜSÜ”ne büyük ilgi...


  • Kayıt: 29.01.2018 10:13:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:46

 

 “VİETNAM ÜÇLÜSÜ”ne büyük ilgi...

 

Halim UTLU


20 fotoğraftan oluşan, bu fotoğrafların bir kısmı 12 ülkede, 62 kez sergilenirken, İngiltere, Finlandiya ve Türkiye’de ödüller kazanan Murat Berkyürek'in “VİETNAM ÜÇLÜSÜ” konulu fotoğraf sergisi, 24 Ocak 2018 tarihinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Sanat Galerisi'nde (Ankara) büyük bir davetli topluluğunun katılımı ile açıldı...


2009 yılına kadar TSK’da astsubay olan, görev yaptığı yerlerde gördüklerini kendi bilgileri ile zamana tanıklık yapmak amacıyla siyah/beyaz ve dijital makinelerle belgelemeye çalışan Berkyürek,“VİETNAM ÜÇLÜSÜ”nün öyküsünü şöyle özetledi; "Vietnam denince aklıma öncelikle 1972 yılında Nick Ut’un çektiği napalm bombası saldırısı sonrası, çıplak halde ve dehşet içinde koşan 9 yaşındaki Phan Thi Kim Phuc’un fotoğrafı gelir. Bu fotoğraf Vietnam Savaş’ının simgelerinden biridir. Fotoğrafçıya Pulitzer ödülü kazandırdığı gibi, savaşın da çirkin yüzünü göstermiştir.


Başına silah dayayarak, infazı gerçekleştirilen fotoğraf


İkinci fotoğraf ise Eddie Adams’ın Güney Vietnam Ordusu Generali ve Ulusal Polis Şefi Nguyen Ngoc Loan’ın sokakta Vietcong ordusunda görevli ve Saygon bölgesinde, bir çok katliamdan sorumlu Nguyen Van Lem’i başına silah dayayarak, infazını gerçekleştirdiği fotoğraftır. Bu fotoğraf da çekene Pulitzer ödülü kazandırmıştır. Hikayesi haklı bir sebep gösterse bile, fotoğrafçının çektiği bu kare, akıllarımızdan uzun süre silinmeyecektir.


Vietnam, geçmişte hafızalarımıza savaş ve korku ile yer etmiş olsa da, doğal güzellikleri, kültürel


zenginlikleri, dinamik yapısı,tepe, köy, kabile ve etnik insan yapısı ile egzotik ve çekici bir ülkedir.


Vietnam kültürü, karmaşık,renkli ve tarih dersi veriyor


Vietnam kültürü karmaşık, renkli ve tarih dersi veren niteliktedir. Ülkenin labirent gibi nehirleri, göz kamaştıran manzaralar oluşturan pirinç tarlaları, birbirinden farklı ticaret merkezleri, yerli el sanatları zenginliği ve yüzyıllardır süre gelen ticari ve felsefi bir yaşamı çağrıştırmaktadır. Büyük bir Budizm nüfusa sahip olan Vietnam’da, Antik tapınaklar, kuzeydeki Çin etkilerini ve güneydeki Hindu kökenini belirgin biçimde sergilemektedir.


“VİETNAM ÜÇLÜSÜ” Vietnam’daki rutin yaşam ve hafızalarımıza yer etmiş fotoğrafların aksine, tema olarak farklı mekan ve ortamlarda insan ve cisimlerin üçünün, üç’ün bir araya gelmesiyle oluşan fotoğraflardır."


İlk fotoğraf sergisini, gittiği Vietnam’da açtı


Sanatçı,10 ülkeyi gezdiğini ve ilk fotoğraf sergisini, gittiği Vietnam’da açtığını ifade ederek "Hayallerimi gerçekleştirmek istediğim diğer bir konu ise dünyayı gezerek fotoğraflamaktı, şu ana kadar 10 ülkeyi gezdim. Meslek hayatımda gezme imkanı bulamayınca, emekli olduktan sonra daha rahat yurt dışı fotoğraf gezileri yapmaya başladım. İlk yurt dışı gezilerine yönelik fotoğraf sergimi, gittiğim Vietnam’dan çekimlerini yaptığım “Vietnam Üçlüsü” adlı sergimle gerçekleştirdim..


İnsanın,hayat boyu tutunacağı bir hobisi olmalı


“Her insanın bir mesleği veya işi olmalı, ama en önemlisi hayat boyu tutunacağı bir hobisi olmalıdır. ”


Fotoğraf benim için artık hobinin dışında bir yaşam tarzı haline dönüşmüştür. İnsanlar günümüz karmaşasında ve stresli yaşamlarında, mutlu olacakları çalışmalar yapmalılar. Fotoğraf çekerken, fotoğraf peşinde koşarken, her şeyi unutuyor ve tarif edilmez mutluluklar yaşıyorum."diyor.


“VİETNAM ÜÇLÜSÜ”, 20 fotoğraftan oluşuyor. Bu fotoğrafların bir kısmı 12 ülkede, 62 kez sergilenirken, İngiltere, Finlandiya ve Türkiye’de ödüller kazanmış.Sergi, 31 Ocak tarihine kadar Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Sanat Galerisinde görülebiliyor.


Murat Berkyürek kimdir ?


1965 Keskin doğumlu sanatçı, eğitimini Keskin, Ankara ve İzmir’de tamamladı.1984 yılında TSK’da astsubay olarak görev aldı.2009 yılında emekli oldu.Görev yaptığı yerlerde, gördüklerini kendi bilgileri ile zamana tanıklık yapmak amacıyla, siyah/beyaz ve dijital makinelerle belgelemeye çalıştı. 2012'de yaşadığı şehir olan Ankara’da, fotoğrafçılık hayallerini AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği)ile tanışarak gerçekleştirmeye başladı.2012'de temel eğitim, ileri seviye eğitimi, ilerleyen yıllarda belgesel fotoğraf atölye eğitimleri ve sonrasında atölye asistanlıkları yaptı. Bu atölyelerin yanı sıra, birçok karma sergide yer aldı.


110 ülkeden, 618 satranç takımının fotoğraflanması projesinde yer aldı


“Toz Altında Yaşam”, ”İnsan ve Portre”, ”Fotoğraf Hakkında Her Bir Şey”, ”Eber’in Kıyısında Yaşam, Yaşamın Kıyısında Eber” konulu atölye çalışmalarında, 2017’de TFSF tarafından sergi ve kitap haline getirilen “Göçmenlik” Projesinde, 2017’de Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakıf Müzesinde, 110 ülkeden 618 satranç takımının fotoğraflanması projesinde,13-22 Ekim 2017,“Hal Halleri” adlı kişisel sergi çalışmaları ile Uluslararası Bursa Fotofest 2017'de konuk fotoğrafçı olarak yer aldı.Geçen yıl Ocak ayından itibaren, (AFSAD) Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi,Sergi ve Gösteri Birim Sorumluluğu görevini üstlendi.

Ulusal ve uluslararası yarışma ve organizasyonlarda ödüller aldı. AFSAD,Konya Sille Sanat Sarayı, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Derneği, Mozaik Fotoğraf ve Sinema Platformu ve Ankara Gezginler Fotoğraf Grubuna da üye..