Yazarlar için En İyi 15 Youtube Kanalı


  • Kayıt: 15.03.2018 23:56:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:07

Yazarlar için En İyi 15 Youtube Kanalı

 

Yazarlar için harika bloglar, kurslar ve kitaplar olsa da; keşfedilmeyi bekleyen yepyeni bir kaynak var ki; o da Youtube kanalları.


Şuana kadar, Youtube’u yazarlık üzerine bir kaynak olmasından ziyade; sevimli hayvan videoları izleyebileceğiniz bir yer olarak tanımış olabilirsiniz. (Bu bir yargılama değildir; sonuçta küçük bir kirpi için düzenlenen doğumgünü partisini izlemeyen mi kaldı?)


Ne var ki Youtube; tüm bunlara nazaran, roman yazarlığından pazarlama yöntemlerine kadar bir çok alan hakkında kullanışlı içerikler de sunuyor. Eğer bunları incelemiyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Gelin sizinle bir anlaşma yapalım, izlediğiniz her hayvan videosu için size önereceğim 15 Youtube kanalından bir video izleyin. Sizi temin ederim ki; yazma becerileriniz çok daha güçlenecektir.

 

 

Jenna Moreci


Bilim-kurgu yazarı olan Moreci’nin videoları hiç bir kısıtlama olmadan hem eğlenceli hem de öğretici bir yol izliyor.


Eğer ki bir kitap yazarı iseniz; Moreci’nin karakter gelişimi, sahne kurgusu hakkındaki başlıklarına bayılacaksınız. Diğer yazarlar ise; öz şüphe, eleştiriler ve Bir Yazara Söylenmemesi Gereken 10 Şey gibi problemler ile nasıl başa çıkılacağını keyifle takip edecekler. Kendisine has kaliteli sunumları ve enerjik kişiliği; onun yazar vloglar içinde daima zirvede kalmasını sağlıyor.


(Not: Eğer siz bilgisayar başındayken tepenizde dikilen çocuklarınız ya da bir patronunuz varsa, bir kulaklık takın ya da Moreci’nin videolarını izlemeyi başka bir zamana bırakın. Çünkü kendisinin müthiş içtenliği aynı zamanda bir çok yazarlara özgü dokuz tuhaf davranış dağarcığı içeriyor.)

 

 

   

The Creative Penn

 

New York Times ve USA Today’in en iyi satan yazarlarından Joanna Penn (yazarlık üzerine, aynı isimle bir website de yönetiyor), bu kanal ile benlik sunumu, pazarlama, bir meslek olarak yazarlık sektörü ve çok daha fazlası ile ilgileniyor.

 

Penn ve başarılı bir çok yazar kendi tecrübelerini paylaşarak sizin yazarlık hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenizi sağlıyor.

 

 

   

Katytastic


Kitap eleştirmeni ve gelecek vadeden yazar Kat O’Keefes’E ait Youtube kanalı ise; kelime seçimleri gibi küçük ayrıntılardan yazı kurgusu gibi genel konulara kadar şaşırtıcı bir çok video içeriyor.


Eğlenceli kişiliği ve espri anlayışı sayesinde ise, izlemesi keyifli bir hal alıyor. Eğer bir NaNoWriMo katılımcısı iseniz; sizin için bu mücadelede nasıl hayatta kalabileceğinize dair birkaç çalma listesi  de mevcut.

 

 

   

Brandon Sanderson’ın Yaratıcı Yazarlık Dersleri


CameraPanda.com Youtube kanalının aracalığı ile; yaratıcı yazarlığa dair uzman dersleri alabilirsiniz. Bu sayede; bilim kurgu yazarı Sanderson’ın; Brigham Young Üniversitesi 2016 kış döneminde gerçekleştirilen yaratıcı yazarlık derslerine katılabileceksiniz.


Diyalog tasarımı, hikaye konusu, kendi büyülü sistemini yaratmak ( eğer bilim kurgu yazarı iseniz) başlıklı bir çok konuya erişmek mümkün.

     

Vivien Reis


İlk eseri İlahi Kehanet (The Elysian Prophecy) olan bu bilim kurgu yazarı, sancılı bir sürece giren yeni yazarlar için harika bir kaynak.


Çalışmaları; hikayenizi bölümlere nasıl ayırabileceğiniz, doğru editörü nasıl seçeceğiniz ve okuyuculara nasıl erişebileceğiniz hususlarına değiniyor. Kusursuz ve ayakları yere basan tarzı sayesinde bir arkadaşınızla kamera görüşmesi yapar gibi hissedeceksiniz.

 

 

 

Bookishpixie


Serbest ve asistan editörlüğü tecrübe etmiş olan genç yetişkin yazarlardan Ava Jae, kendisini “inek, tuhaf, kitap-sever bir yazar olarak tanımlıyor.


Yazma hayatı, soruları geride bırakma, çalışma düzenleme gib konular hakkında harika öneriler sunarken; oldukça pozitif ve cesaret verici (aynı zamanda dürüst) bir sesi var.

 

 

 

Ellen Brock


Bir roman üzerine çalışıyorsanız, profesyonel roman editörü Ellen Brock’un videoları; kahramanınızı tanıtma ve inandırıcı bir çatışma yaratmaktan tutun, hikayenizi kamçılamaya ve basit ayrıntıları şekillendirmenize dair her konuda size yardımcı olacak.


Düzenlediği “Roman Eğitim Programı” serisi, ücretsiz olması yanısıra başlı başına bir yazım kursu.

 

 

 

Rachel Stephen


Kendini “cehennem sürtüğü” olarak nitelendiren İskoç roman yazarı Stephen; eğlenceli, ve ilginç, bir kişiliğe sahip, içtenlik ve samimiyetin sevimli bir kombinasyonu ile ortaya çıkan sansürsüz tavsiyeler sunuyor. Bu tavsiyeler oldukça kullanışlı ( Büyük ve Göz Korkutcu bir meseleyi kolay hale getiren “Hikaye Serisi Nasıl İnşa Edilir” videosuna bakmanızı tavsiye ederim).


Yazarken tıkandığınız noktaları paylaştığınızda, başını anlayışla sallayan ve tekrar yola çıkmanız için size kamçılayan, güvenilir bir dost gibi görebilirsiniz kendisini.

   

 

   

Robert McKee


Senaryo gurusu ve “hikaye doktoru” McKee’nin önceki öğrencilerinden yüzlercesi; Akamedi Ödüllerini, Emmy Ödüllerini, Amerika Yazarlar Loncası Ödülünü kazandılar bile (adayların sayısı ise binlere ulaştı) .


Hikaye anlatıcılığı sanatı hakkında ün yapan seminerleri ise  Tersyüz (Adaptation) filmine konu oldu. Ondan bir şeyler öğrenmek için senarist olmanıza gerek yok; kendisinin hikaye yapılandırması üzerine verdiği tavsiyeler ve tasarım uygulamaları, edebiyat için de geçerli.


Çok satan yazar Steven Pressfield’ın da dediği gibi “McKee sadece gördüğüm en iyi yazar değil, aynı zamanda da en iyi öğretmen.”


McKee’nin Youtube kanalını ziyaret etmekle kalmayın, diğer kanallarda kendisini içeren bir çok videoyu da izleyin. Böylece onun bilgeliğinden daha fazla yararlanmış olursunuz.

   

 

     

Chris Fox


 “Saatte  5,000 Kelime” (5,000 Words Per Hour) ve “Yazıdan Pazara: Satan Bir Kitap Sunmak”   (Write to Market: Deliver a Book That Sells)  kitaplarının çok satan yazarını tanırsınız. Kendisi bu işin nasıl yapılacağını oldukça iyi biliyor.


Youtube videolarında görülüyor ki; Fox, nasıl üretici ve sektör odaklı bir yazar olabileceğinizi ortaya koyuyor. Kendinizi yazınızı düzenliyorsanız, öğle yemeği hazırlıyorsanız ya da biraz olsun motivasyon arıyorsanız; kapıdan çıkıp işe koyulmanızı ve bunu taktir edecek seyirciye kavuşmanızı sağlayacaktır.

 

 

 

Kiera Cass


The Selection dizisinin ve New York Times’ın çok satan genç yetişkin yazarı Cass, sizleri çok sevilen bir kitabın yazım aşımasına ve kamera arkasına götürüyor.


Kendisinin son gönderisi birkaç yıl öncesinde olsa da; videoları baştan sona gözden geçirildiğinde; başarılı bulunan bir esere yönelik gerçek hayattan gelebilecek tepkiler ile düşünceleri, farklı bir bakıç açısıyla ortaya koyduğu görülüyor. Cass, editor mektuplarından, telif ücretlerinden, iş haklarından ve bir “sonun” nasıl yazılması gerektiğinden, ulaşılabilir ve taze dehaların içimizden biri olduğundan bahsediyor.

 

 

   

Kim Chance


Chance, lisede İngilizce ve gazetecilik eğitimi verirken; öğrencilerine başarılı bir okumanın ve yazarlığın nasıl yapılabileceğini anlatmak amacıyla bir eser yayınlıyor.


Genç yetişkin yazar Keeper için bir sunum arayışında iken kendini; bölümler halinde, dilbilgisi, yazmanın püf noktoları, pazarlama ve yayıncılık hakkında eğitici videolar hazırlarken buluyor.


Oldukça canlı, gösterişli ve kötü haberleri bile rahatlacı bir şekilde verebilen bir auraya sahip.

 

 

   

Kristen Martin


Zaten bir işi olduğu halde yazarlığı kariyer hedefi olarak görenler; Kristen Martin’de kendilerinden bir şey bulacaklardır. Çünkü o hem tedarik zincirinde tam zamanlı bir çalışan hem de hem de genç yetişkin bir bilim kurgu yazarı. (Ne çeşitli bir kariyer tercihi, değil mi?)


Yazarlık, pazarlama ve kendi kitabınızı yayınlama hakkında bir çok farklı ve kullanışlı bilgi verirken, “Her şeyi yapmaya çalışan” herkese kendi hayatından rahatlacı ve ilham verici kesitler de sunuyor.

   

 

   

ShaelinWrites


19’lu yaşlarındaki yaratıcı yazarlık öğrencisi Shaelin Bishop, sekiz roman yazdı ve Youtube kanalının adını Moreci gibi ünlü vlogger isimleri ile aynı listeye yazdırdı.


Sıradan videoları listedeki bazı isimlerden ziyade senaryolaştırılmışlıktan uzak ve oldukça uzun süreli (diğer videolar 5-10 dakika iken; onun videoları ortalama 10-20 dakika). Taslak oluşturma sürecinden ya da yayınlanan ilk kitabı için nasıl çıldırdığından dahi bahsetse, tüm yaşlardan yazarlar onu açık sözlülüğü ve gerçekçiliği için taktir ediyor.

 

 

 

WordNerds


Altı “WordNerd” üretimi ile bugüne kadar 1000 video paylaşımına ulaşan kanal, neredeyse her şeyi içeriyor.


Haftanın farklı günleri, farklı başlıklardan söz edilmesi sayesinde; ilham kaynakları, kitap önerileri ve röportajlar dahil bir çok veriye ulaşabilirsiniz. En sevdiğiniz vloggerların güncellemerini takip edin ya da tüm paylaşımlarını inceleyin; böylece her zaman uğrayabileceğiniz bir yazarlar için yuvarlak masa toplantınız olacak.

 

 

 

Gizem Nalçakar

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı