Dünyada Öğrenilmesi En Zor 20 Dil


  • Kayıt: 12.04.2018 19:02:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:19
 

Dünyada Öğrenilmesi En Zor 20 Dil

 

Yeni bir dil öğrenmek, eğlenceli olduğu kadar yeni fırsatlara da olanak sağlayabilir. Ne var ki, bazı dilleri öğrenmek diğerlerine göre çok daha kolay. Peki öğrenmesi en zor olanlar hangileri? Zorluk derecesi ana dilinize göre ya da bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir ancak; biz size bir çok kişi için zor olanlarını tanımlamak üzere bir liste hazırladık.

   

Norveç Dili:


Kuzey Germen Dili olarak da bilinen ve Norveç’in ana dili olan bu dil, İsveç ve Danca dahil olmak üzere  İskandinavya dilleri ile benzerlikler göstermekte. Bu sayede, benzer özellikleri içeren diller tarafından da anlaşılması mümkün. Norveççe ayrıca Nordik konseyin de çalışma dili.

   

Fars Dili


Farsça, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Iran koluna ait. Çoğunlukla Afganistan ve Iran’da konuşuluyor olsa da Tacikistan gibi Fars etkilerinin hakim olduğu ülkelerde de biliniyor. Bu dil, Orta Fars dili olarak bilinen Sasani-Fars edebi dilinin bir devamı olarak tanımlanıyor.

   

Endonezya Dili


Bu dil, yüzyıllardır endonezya bölgesinin hakim iş dili. Dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olmakla birlikte, Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi

   

Slovak Dili


Slovak dili, Güney Slav dil ailesinin bir parçası. Çoğunluğu Slovakya’da olmak üzere dünyada 2,5 milyon kişi, bu dili konuşuyor. 24 ülkede resmi dil olarak tanımlanmakta ve Avrupa Birliği’nin ortak dillerinden biri. Yukarı ve Aşağı Karniyolan lehçeleri bulunuyor.

   

Afrika Dili


Bir Batı Germen dili olan Afrikanca, Namibya, Zimbabwe ve Botskana olmak üzere Güney Afrika’da konuşuluyor. Flemenk dil ailesinin bir grubu olduğundan, Flemenk dili ile benzerlikler gösterdiği görülebilir.

   

Danimarka Dili


Danimarka’nın ana dili dili, aynı zamanda dünyada 6 milyonu aşkın kişi tarafından konuşuluyor. Bu dil, Kuzey Germen dili ailesinin azınlık dil statüsünü oluşturuyor. Greenlann nüfusunun -20 azınlığı bu dili konuşuyor. İsveç ve Norveç dilleri ile çok yakın benzerlikler gösteriyor ve eski Norveç dil soyundan geldiği biliniyor.

 

 

 

     

Bask Dili


Bu dil, İspanya’nın kuzeyinde ve Frasa’nın güneyinde bulunan Bask ülkesine, atalarından kalma bir miras olması özelliği ile biliniyor. Bask bölgesinin %27’ye yakın nüfusu bu dili konuşuyor.

   

Galler Dili


Galler dili, Wales bölgesinde keltlerin konuştuğu eski bir dilden geliyor. Bu dil, ayrıca “Cambric” , “Cymric”, “Cambrian” ve “İngiliz dili” olarak biliniyor.

   

Urdu Dili


Daha çok Modern Standart Urdu olarak bilinen bu dil, aslında Müslüman Hintliler ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanında Urduca, Pakistan'da da ulusal ve geçerli kullanımı olan bir dil. Hindistan’da ise 22 kararlaştırılmış dilden biri ve Standart Hint dili ile benzerlikler gösterdiğinden iletişimd bir uyum yakalanması kolaylaşıyor. Bu anlamda, Hint Dili’nin temel dil bilgisi ve yapısıyla aynı yolu izlediği söylenebilir.

   

İbrani Dili


İbranice, Hami-Sami dillerinden olup Batı Sami kolunun bir parçasıdır. İlk kez Antik İbraniler ve milattan önce 10. Yüz yıl İsrailli’leri tarafından kullanılmıştır. Bu kadar eski bir dil olmasının yanında, günümüzde de hala konuşulan ve yazıda kullanılan bir dil. İsrail Devleti’nin ise ana dili.

   

Kore Dili


Kuzey ve Güney Kore’nin resmi dili olan Korece, dünyada 80 milyonu aşkın kişi tarafından konuşuluyor. Dil bilgisi ve cümle yapısıyla Korece, bir çok dil yorumlayıcı için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Ne var ki; Japon dili bilenler için, Korece öğrenme süreci o kadar da zorlayıcı olmayabilir.

   

Hırvat Dili


Bu dil, Sırp-Hırvat dil ailesinin standartlaşan Hırvatça halini almış ve Avrupa Birliği’nin resmi dillerinden biri olmuştur. Doğu Herzevoganya temelli bir dil olmasıyla bilinmesine rağmen, Sırbistan-Karadağ ve Bosna dilleri ie bir çok benzer özellik taşır.

   

Macar Dili


Bu dil, Macaristan’ın resmi dili olup Macar halkı tarafıdnan konuşulmaktadır. Bunun yanında Avrupa Birliği’nde de geçerliliğini kazanan bir dildir. Slovakya, Ukrayna, Sırbistan ve Romanya’da da konuşulduğu bilinmektedir. Ural_Altay dil ailesine mensuptur ve kendisiyle benzer özellikleri taşıyan diller de bulunmaktadır.

   

Gal Dili


İskoç Galce’si olarak da bilinir ancak İskoç yerlileri tarafından konuşulan bir Kelt dili olarak tanımlanır. Manx ve Modern İrlanda dilleri gibi; Orta İrlanda Dili’nin dışında gelişen bir Gal dili olması ise dikkat çekicidir.

   

Japon Dili


Bu Doğu Asya dili, Japonya’nın resmi dili olup dünyada 125 milyonu aşkın kişi tarafından konuşuluyor. Japon dil ailesinin bir üyesi ve Çin dili olan benzerliklerine dayanılarak dünyada öğrenilmesi en zor dillerden biri olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, oldukça karmaşık bir dil bilgisine sahip.

   

 

 

 

Arnavut Dili


Arnavutça; Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya’da konuşulan bir Hint-Avrupa dili. İlk defa, Karadağ, İtalya ve Yunanistan’daki eski toplumlar tarafından konuşulan ve yüzlerce yıl öncesine dayanan bir dil. Almanca ve Yunanca ile benzer kelimelere sahip olması ile biliniyor ancak kelime haznesi diğer dillerden oldukça farklı.

   

İzlanda Dili


Hint Avrupa dil ailesinin Kuzey Germen koluna ait olmasının yanında, Amerika’nın kolonyal yayılımından sonra Danimarka ve İsveç dillerden oldukça etkilenmiştir.

   

Tay Dili


Daha çok Siyam dili ya da Merkezi Tay dili olarak bilinse de Tayland’ın resmi dili Tayca’dır. Tay_kaday dil ailesinin bir üyesidir. Kelime haznesinin neredeyse yarısını Pali, Eski Khmer ve Sanskrit dillerinden almıştır. Bu dil, temel olarak perdeli ve çözümsel bir konuşma dili olmasının yanında, karmaşık alfabesi ve işaretlemeleriyle de bilinir.

 

Arap Dili


Günümüz Arap dili, kaynağını 6. Yüzyılda konuşulan Klasik Arapça’dan alıyor. Afrika ve Orta Doğu’da çok geniş bir Alana yayılan bu dil, yine de olduça zor. Sınıfta öğrenilen Arapça, yazma ve okuma alanında oldukça faydalı olabilecekken konuşma safhasında durum değişkenlik gösteriyor. Fas’ta konuşulan Arapça ile Mısır’da konuşulan Arapça’nın farklılığı dilin öğrenilmesini epey zorlaştırıyor.

 

Çin Dili


Çince’nin bir eşi ya da benzeri yok. Dünyanın beşte biri bu dili konuşuyor ancak bu, öğrenilmesi en zor dil olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Çince, Çin Cumhuriyeti’nde, Tayvan’da ve Singapur’da konuşuluyor.

   

Gizem NALÇAKAR

Proje Yönetimi Okulu Blog Yazarı