Hollandalı sanatseverler tarafından da büyük ilgi gören kurs başarıyla sonuçlandı

Vazo, sürahi, türlü kap, tabak ve kaçaklara işlenen modeller ve renklendirme işlemleri ile oluşturulan eserler...


  • Kayıt: 02.03.2022 14:06:20 Güncelleme: 03.03.2022 22:34:11

Hollandalı sanatseverler tarafından da büyük ilgi gören kurs başarıyla sonuçlandı

ÇİNİ SANATININ TARİHÇESİ

Vazo, sürahi, türlü kap, tabak ve kaçaklara işlenen modeller ve renklendirme işlemleri ile oluşturulan eserler, günümüzde türlü ortamların ve evlerin dekorasyonu yapılırken kullanılan eşyalar arasında yerlerini almaktadır. Çini sanatının tarihçesi Karahanlılara kadar dayanmaktadır.

Karahanlılar bakımından geliştirilmiş olan çini sanatı, daha sonraki dönemlerde başka Türk devletleri bakımından da geliştirilmeye başlanmıştır. Çini sanatı; en parlak dönemini Osmanlı Devletinde yaşamıştır. Büyük Selçuklu Devletinin ve Anadolu Selçuklu Devletinin, hakimiyet altına almış olduğu yerlerde medrese, cami, saray inşasında çini sanatını kullandıkları günümüzde bariz belli olmaktadır. 

Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Yunus Emre Enstitüsünde başlayan Çini Kursu, bu sanatı öğrenmek isteyen ve 6 hafta boyunca Çini Sanatçısı ve Öğretmeni Betül Aşlı Bayram eşliğinde bu kadim sanatın tüm inceliklerini öğrenen kursiyerlerin eserlerini sergilemesiyle tamamlandı. “Sanat iyileştirir, Sanat birleştirir” anlayışıyla kültürel mirasımıza sahip çıkmak için çeşitli sanat faaliyetleri düzenleyen Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü,  kültür mirasımızın en önemli sanatlarından biri olan ve  geçmişi 1000 yıla dayanan geleneksel Çini sanatımızı yurtdışında tanıtmak için düzenli olarak kurslar ve atölye çalışmaları gerçekleştirmektedir. Hollandalı sanatseverler tarafından da büyük ilgi gören bu kurslar yeni gruplarla 15 Mart’ta yeniden başlıyor. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için amsterdam@yee.org.tr adresinden bilgi alabilirsiniz

Fotoğrafta, Paul Anthonio yaptığı Çini eserini gösteriyor