Şiir akşamında gurbetçi şairler şiire doydu


  • Kayıt: 10.02.2015 11:30:00 Güncelleme: 10.02.2015 11:30:00

Demokratik Sosyal Birlik (DSB Vereniging) Güney Rotterdam'da bulunan binasında Şiir Akşamı düzenleyerek güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

 

Sunuculuğunu Hollanda Avans University, Higher Professional Education bölümü öğretim üyesi olan şair Muzaffer Yanık'ın yaptığı şiir etkinliğine Hollanda'da ikamet eden gurbetçi şairlerden İsmail Polat, Musa Öztürk, İbrahim Eroğlu, Tuncay Çinibulak, Nafize Şimşek-Akyüz, Ali Şerik, Mustafa Toga, Ferda Güneş-Aydın, Güleren Kılınçarslan, Yusuf Saraç, İbrahim Yarar ve Vedat Gültekin katıldılar.
Hollanda'nın çeşitli kentlerinden gelip şiir akşamına katılan şairlere programda Avaz müzik grubu eşlik etti. Sırasıyla sahneye gelerek bir birinden güzel, içli ve duygulu şiirlerini icra eden şairler izleyicilerden tam not aldılar.

 

Programın birinci bölümünde sahne alan İsmail Polat, Musa Öztürk, İbrahim Eroğlu, Nafize Şimşek-Akyüz, Güleren Kılınçarslan kendi şiirlerinden örnekler okuyarak, şiirle sanat severleri bütünleştirdiler.

 

 

TAHTA SANDALYEMDE, YAKAMOZLARA KARŞI

 

Programın ikinci bölümünde Şair Ferda Güneş-Aydın, okuduğu "Bir acı kahve söyle bana, Deniz Kıyısında, Tahta sandalyemde, Yakamozlara karşı, Ufukları ağır ağır yudumlarken, Kırk yılın hatırına içelim hayat" şiiriyle salonu dolduran şiir severleri duygulandırdı. İbrahim Yarar, Vedat Gültekin, şiirlerini sanat sevenlerle paylaşırken şairlerle ilğili anılarını anlattılar.

 

Vedat Gültekin; Bir gün Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden Can Yücel ile oturuyoruz. Üstad başladı şiir okumaya ama sonunu bir türlü getiremiyor." Ha gayret üstad..!" deyince dönüp bize baktı, "Siz şiirden ne anlarsınız..!" diyerek espriyi patlattı.

 

 

ŞİİR DUYGULARDA ÖZGÜRLÜKTÜR

 

Balad Şiir Vakfı başkanı Tuncay Çinibulak şiirlerini iki dilde, Hollandaca ve Türkçe okuyarak seyircilerden yoğun alkış aldı. Çinibulak; "Dünyada şiirin ölmeye ramak kaldığı bu çağda inadına şiir diye yola çıktık ve Hollanda'da Balad Şiir Vakfını kurduk. Şiiri sevmek kadar sevdirmek de çok önemli. Şairlerimizi şiir severlerle buluşturuyor, güzel şiir etkinlikleri düzenleniyoruz. Birçok şiir yazan dostlarımız dolaplarından tozlanmış sayfaları çıkarıp, mevcut şiirlerini toplumla paylaşıyor. Şiir duygularda özgürlüktür, paylaşmak gerek" dedi.

 

İKİ DİLLİ ŞAİRLER

 

Şiirlerini iki dilde yazan şair Ali Şerik; Dilde özel bir seçimim yok. Değişiyor. O gün hangi dil beni daha çok beslemişse, o dilde yazabiliyorum diyor. Genç şairlerden Yusuf Saraç'tan sonra sahne alan Mustafa Toga ise lirik türde şiirler yazıyorum. Duygular ve düşünceler dünyası yüreğime, beynime nasıl ulaşıyorsa onlar kalemden dökülüyor diyerek şiirle ilgili duygularını dile getirdi.

 

Programdan sonra davetlilere, katılımcılara ve misafirlere kapanış teşekkürü eden Muzaffer Yanık salonda bulunan herkesi hatıra fotoğrafı çektirmek için sahneye davet etti.

 

 

Mustafa Toga  /  ROTTERDAM