2015 yılının en önemli bilimsel gelişmeleri - 1


  • Kayıt: 13.06.2016 17:15:00 Güncelleme: 13.06.2016 17:15:00
Geçtiğimiz yıl dünyada birçok bilimsel gelişme yaşandı. 2015 yılına damga vuran bilimsel gelişmeler ve özellikle Türkiye’yi ilgilendirenler sırasıyla şöyle:

 

1. Türkiye CERN'e (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) ortak üye oldu. Karşılıklı anlaşmalar 2014'te imzalanmıştı. Artık Türkiye sanayii, CERN ile ilgili çalışmalara ortak olabilecek ve ileri teknolojilerin geliştirilmesinde yer alacak. 

 

2. Danimarka 0 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor. Bu hedefi 2050 yılında yakalamak isteyen Danimarka 2015’te rüzgar çiftliklerinden ürettiği ulusal elektrik talebin yüzde 116’sını ulaşınca fazla ürettiği elektriği Norveç, Almanya ve İsveç’e ihraç etti. 

 

3. Kara delikten başka bir evrene geçiş mümkün. Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking "Kara deliğe düşen bilgi bir yerde belirmeli ve bunun için iki yol var. Kara deliğe giriş yapan şey, ya kara deliğin ucunda bir tür holograma dönüşüyor ya da alternatif evrende ortaya çıkıyor," dedi. 

 

4. Solar Impulse 2 sadece güneş enerjisiyle uçmayı hedefliyor. Dünyanın etrafında sadece güneş enerjisi ile, yani hiçbir fosil yakıt kullanmadan uçmayı hedefleyen ekip bu tarihi yolculuğa Abu Dabi'den başladılar. 

 

5. Fransa’da kısırlığı tedavi etmek için bir çözüm yolu bulundu. Hükümete ait CNRS laboratuvarında yapay ortamda insan spermi üretilmeye başlandı. 

 

6. Hissedebilen protez bacak üretildi. Yapay ayağın tabanına yerleştirilen sensörlerin bacağın kesildiği noktadaki sinirleri uyardığı ve buradan beyne ulaştırıldığı söylendi. 

 

7. Yapay zekaya 1 milyar dolarlık yatırım. Uluslararası teknoloji devleri Tesla Motors, Paypal, Infosys ve Amazon yapay zeka araştırmaları yapacaklarını açıklamışlardı. 

 

8. New Horizons 9 yıllık yolculuk sonrası Plüton'a ulaştı. Uzaya 9 yıl önce fırlatılan New Horizons tam 3 milyar mil yol kat ederek 14 Temmuz'da Plüton'a en yakın mesafeye ulaştı. 

 

9. Profesör Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü'nü aldı. Genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'nü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı. Üç bilim insanı DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. 

 

10. Kızıl Gezegen Mars’ta su bulundu. Mars’ta sadece yaz aylarında görülen siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu açıklandı. 

 

Devam edecek...

 

 

Dr. Halil Aktaş / Amsterdam, 21 Şubat 2016