2015 yılının en önemli bilimsel gelişmeleri - 2


  • Kayıt: 21.10.2016 21:13:00 Güncelleme: 21.10.2016 21:13:00

Geçtiğimiz yıl dünyada birçok bilimsel gelişme yaşandı. 2015 yılına damga vuran bilimsel gelişmeler ve özellikle Türkiye’yi ilgilendirenler sırasıyla şöyle:


11. İngiltere'de elektrikli arabalar için şarj yolları uygulaması sene sonu başlatılacak. İngiltere elektrikli arabaların yaygınlığını arttırarak fosil yakıtlı araçları tarihin tozlu sayfalarında bırakmayı planlıyor.


12. Cilt kanserini 10 saniyede teşhis eden cihaz geliştirdi. ABD'deki MIT Üniversitesi'nden Dr. Dağdeviren, cilt kanserinin teşhisinde 10 saniyeden kısa sürede sonuç veren cihaz geliştirdi.


13. CERN'deki bilim insanları yeni bir atom altı parçacığı keşfetti: 'Pentakuark' İsviçre'de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın uzmanları, Higgs Bozonu'ndan sonra "pentakuark" adı verilen yeni bir parçacık keşfettiklerini duyurdu.


14. Güneş'in 12 milyar katı büyüklüğünde kara delik keşfedildi. Evrenin uzak bir köşesinde ve çok büyük bir kara deliğin varlığı keşfedildi. Kara deliğin evrenin ilk başlangıcında oluştuğu tahmin ediliyor. Kara deliğin nasıl bu kadar büyüyebildiği henüz açıklanamıyor.


15. İnsanın atası olan 'Homo Naledi' bulundu. Afrıka’da bulunan yeni tür 'Homo naledi' olarak adlandırıldı. Mağarada bulunan kalıntılarda 15 farklı kişiden 1500 iskelet parçası bulundu.


16. Google iğnesiz kan alma teknolojisi üretti. Teknoloji devi, patentini aldığı cihazla, iğneye gerek kalmadan daha kolay ve acısız bir işlemle hastalardan kan almayı hedefliyor.


17. İlk kez ses dalgalarıyla beyin kontrolü gerçekleşti. Laboratuvar ortamında ultrason dalgalarıyla minik bir kurtçuğun beynindeki bazı nöronları faaliyete geçirerek hayvanın farklı bir yöne hareket etmesini sağladı.


18. 'Süper Satürn' keşfedildi. Hollandalı ve ABD'li astronomların keşfettiği gezegenin halka sistemi, Satürn'ün halka sisteminden 200 kat daha büyük.


19. 3D yazıcıyla üretilen ilk titanyum kafatası nakli gerçekleşti. Çinli doktorlar, üç yaşındaki bir kız çocuğuna 3D yazıcıda üretilen titanyum kafatası nakletti.


20. Laboratuvarda minyatür bir insan beyni üretildi. Bilim insanları, laboratuvar ortamında, neredeyse insan beyni formunda bir beyni yaratma denemelerinde başarılı oldular. Umutlar bu buluşun, Alzheimer, Parksinson ve otizm gibi hastalıklara çare bulacağı yönünde.


Kaynak: http://www.haber10.com


Dr. Halil Aktaş / Amsterdam