Sıvı deterjan çamaşır makinesini bozar mı?


  • Kayıt: 12.02.2017 12:04:00 Güncelleme: 12.02.2017 17:03:00

 

 

 

Eğer yeni aldığınız çamaşır makineniz bilinmeyen nedenlerden dolayı bozulmuşsa nedeni ya son yıllarda yaygın olarak kullanılan sıvı deterjan olabilir ya da kısa yıkama proğramı.


Yetkili servis ekipleri son yıllarda çamaşır makinesi bozulmasını “muhtemelen sıvı deterjan kullanımından" olabileceğini savunuyor. Bilim insanları bu esrarengiz problemin nedenini araştırdı ve pratik çözüm yolları önerdi.


Çamaşır makinelerindeki arızalanma sayıları artınca çamaşır makinelerini geçen yıl satın alan tüketicilere “sıvı deterjan yerine çamaşır tozu” kullanılmaları tavsiye edildi. Çamaşır tozu çamaşır makinesinin tambur ve alüminyum alaşımlarını daha  yavaş etkilediği görüldü. Ayrıca çamaşır makinesinin bozulma nedeninin kimyasal değil mikrobiyal olabileceği savunuldu. 


Miele müşteri hizmetleri temsilcileri problemin kaynağı “vetluis” ya da “wasluis” olarak tanımladı. “Vetluis” (yağ tortusu) çamaşır yıkama esnasında deterjan kalıntılarının, köpük, saç, vücut yağları ve çeşitli bakterilerin harmanlaşıp adeda sümüksü bir tortu oluşturmasına verilen isimdir. Son yıllarda moda haline gelen çamaşırları düşük derecede ya da soğuk suyla yıkamak ve kısa yıkama proğramı tercih etmek çamaşır makinelerinin çeşitli bölgelerinde harmanlaşmış yağ tortusu oluşturur. 


Belçika Gent Üniversitesi Mikrobiyal Ekoloji ve Teknoloji Merkezi'nde araştırmacı dr. ir. Chris Callewaert çamaşır makinesinin durulama suyunda bakteri varlığını incelenmiş ve biyofilm üreten çeşitli bakterileri tespit etmiştir. Dr. ir. Callewaert "çamaşır makinesinin durulama suyunda biyo-bozulmaya neden olan bakteri çeşitlerine rastladık. Mikroorganizmaların neden olduğu ve çamaşır makinesinin korozyona uğradığı kanıtlanmıştır. Biyo-bozulma günümüzde tanıdık bir fenomen  haline gelmiştir. Özellikle çamaşır makinelerinin tambur, alüminyum ve diğer alaşımları da dahil olmak üzere çeşitli parçaları mikroorganizmalar tarafından korozyona uğrar. Biyo-bozulmaya neden olan mikroorganizmaların özellikle sülfat indirgeyen bakteriler, demir indirgeyen bakteriler ve actino bakterileri olduğu anlaşılmıştır.


Eskiden neredeyse herkes çamaşır suyu içeren toz deterjan kullanırdı ve çamaşırlar yüksek derecede yıkanırdı. Günümüzde soğuk suyla ya da düşük sıcaklıkta yıkanan çamaşırlar mikroorganizmaların çamaşır makinenizin iç parçalarında çoğalmasına sebep olur. Eğer aynı zamanda kısa yıkama alışkanlığınızda varsa çamaşır makineniz muhtemelen az su kullanır ve bu sebeple çamaşır makinenizdeki biyofilm oluşması artar.


Çözüm olarak çeşitli seçenekler var. Mesela, biyofilm oluşmasını önlemek için  "sodyum perkarbonat” içeren çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Soğuk su yerine 40 satigrad dereceden daha sıcak ve daha uzun yıkama proğramlarını tercih edebilirsiniz. Bir başka yöntemde her on yıkamadan sonra “servis yıkama” programını seçerek makinenizin iç parçalarının temizlenmesini sağlıyabilirsiniz. Bu sadece hijyenik değil hem de çamaşır makinenizin ömrünü uzatır. 

 

 

Dr. Halil Aktaş