Turkings: Hollanda Türk Mimar ve Mühendisleri Derneği.


  • Kayıt: 15.06.2017 09:12:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:04

Turkings: Hollanda Türk Mimar ve Mühendisleri Derneği. 


 

Hollanda’da Türk kökenli Mimar ve Mühendisleri bir arada toplayıp profesyonel bir ağ oluşturmalarına destek veren Turkings bilim ve teknoloji içerikli tema akşamları, seminer, workshop ve teknik geziler düzenleyip bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasında katalizör rolü oynuyor. 

AMSTERDAM / Halil Aktaş – Hep merak etmişimdir mühendislerin çalışma alanları nelerdir, bilgisayar proğramcıları kaç proğramlama dili bilir ya da mimarlar bir binayı dizayn ederken estetiğin yanında binanın sağlamlığını nasıl hesaplarlar. Artık bu sorularıma yardımcı olabilecek bir dernek var. Turkings derneği yönetim kurulu başkanı sayın Aydın Durmuş ile yaptığım hoş söyleşi ile Turkings derneğini ve aktivitelerini yakından tanıma fırsatı buldum.

Sayın Aydın Durmuş öncelikle bize kendinizi tanıtırmısınız ve Turkings  ne zaman, neden kurulduğu? Böyle bir dernek açma fikri nasıl doğdu ve kimler buna ön ayak oldu?

Ben Aydın Durmuş. 1990 yılında Amsterdam HTS, Elektro Teknik Fakültesi, Teknik Bilgisayar bölümünden mezun oldum. Farklı Telekomünikasyon şirketlerinde 13 sene görev yaptıktan sonra, 2004 yılında Bircon Networks’u ve daha sonraki yıllarda Bircon VoIP’u  kurdum. Bu firmalar şirketlere Netwerk cihazları tedarik etmekte ve internet telefonu (VoIP) çözümleri sunmaktadır. 

Mezuniyet sonrası dostluklar bir şekilde devam etse de iş hayatına atıldıktan sonra profesyonel bilgi ve tecrübeler maalesef paylaşılamamakta. Bu eksikliği gören arkadaşlar, birlikten kuvvet doğar sloganıyla, 2011 yılında Kadir Sert beyin inisiyatifinde, kırk’a yakın mimar ve mühendis bir araya gelerek bir dernek kurmaya karar verdik. 

Aynı yıl Hollanda Türk Mimar ve Mühendisleri derneğini, Turkings adı altında, resmi olarak kurduk. Turkings, mimarlığın yanı sıra bütün mühendislik dallarını (Bilgisayar, İnşaat, Makine, Kimya, Endüstri, Gıda vesaire) kapsamaktadır. Turkings’in kurucu üyelerindenim ve 2014 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım. Şu anda yönetim kurulunda görev alan diğer arkadaşlarım Erdal Komaç (Yrd. Başkan ve Sayman), Mesut Sağdıç (Sekreter), Muhsin Sağdıç (PR ve Sosyal Medya), Şükrü Aydemirli ve Sefa Sağdıç (kurul üyelerimiz).

Turkings’in amaçları nelerdir?

Turkings’in en büyük amacı Hollanda’da Türk kökenli Mimar ve Mühendislerin bir birleriyle iletişimine yardımcı olarak profesyonel bir ağ oluşturulmasına zemin hazırlamak. Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak. Belli konularda tema akşamları, seminer, workshop ve teknik geziler düzenleyerek, uzman arkadaşların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak. Çeşitli mühendislik dallarının birbirinden etkileşimini sağlamak ve bu şekilde daha kaliteli, verimli işler çıkarabilmek. Buradaki gençlerimize rol model olmak. 

Bir diğer amacımızda mühendis ve teknik ile içiçe olan profesyonellerin bir araya gelerek sosyal ve kültürel aktiviteler yapabilmesi. Şunu özellikle belirtmek isterim ki; Turkings derneği olarak hiç bir siyasi parti ya da dini kuruluşa bağlı değiliz.  

Bizlere aktivitelerinizden bahseder misiniz?

Bilgi paylaşımı olarak tema akşamları, seminer, workshop ve teknik geziler düzenliyoruz. Örnek verecek olursam; bilişim alanında, Delft Teknik Üniversitesinde IoT Academy (KPN ve RDM Makerspace) ile Internet of Things (IoT) konulu başarılı bir workshop düzenledik. 

İnşaat alanında yine Delft Teknik Üniversitesinde CADAC grubu ile BIM konulu tema akşamını ve Mimarlık alanında gelmiş geçmiş en büyük mimarlarımızdan Mimar Sinan ve eserlerinin konu edildiği bir tema akşamını Türk Müzesinin ev sahipliğinde ve müze başkanı Salih Dadak beyin özverileriyle birlikte organize ettiğimiz tema akşamını Eindhoven Teknik Üniversitesinden doçent dr. J.C.T. (Jacob) Voorthuis’in sunumuyla gerçekleşti. Yine mimari alanda “Architecture on the Border” konulu, uluslararası ödüller almış Hollanda’da yaşayan Türk Mimar Sayın Arman Akdoğan bey kendi proje ve vizyonunu bizlerle paylaştı. 

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda Rotterdam’da Maasvlakte 2’ye teknik gezi düzenledik. Turkings üyeleri ve ailelerimizle birlikte, Avrupanın en büyük limanını yakından görme ve bu mega proje hakkında bilgi edinme fırsatı bulduk.

Bu tür faaliyetlerimizi önümüzdeki dönemlerde de yapmayı planlıyoruz. Yaz tatilinden sonra “SAP” ve “İnternet Güvenliği” konularında tema akşamları ve daha çok öğrencilere yönelik “Student meets Professionals” başlıklı, meslek hayatlarında uzmanlaşmış başarılı kişileri konuşmacı olarak davet edip, onların başarı öykülerini anlattıkları aktiviteler düzenleyeceğiz. 

Daha önceki yıllarda olduğu gibi sosyal faaliyetler, söyleşiler ve “netwerk borrel” düzenleyerek hem üyelerimizin hem de bize katılmak isteyen yeni üyelerin birbirleri ile kaynaşmasını sağlayacağız. Bunu şimdiden buradan duyurmuş olayım. Yerleri ve tarihi kesinleşince üyelerimize davetiye gönderip, web sitemizden (www.turkings.nl) ve sosyal medyadan da bilgileri paylaşacağız.