Türk çocuklarında psikolojik sorunlar


  • Kayıt: 28.11.2015 10:21:00 Güncelleme: 28.11.2015 10:21:00

Yaşadığımız çağda çocukların maddi ve manevi birçok sorunları var. Esasen insanın olduğu bir yerde sorunların olması garipsenecek bir durum değil. Böyle olmasına karşın Hollanda’ da yaşayan Türk ve Faslı çocukların daha fazla ruhsal rahatsızlık riski olduğunu geçen hafta okuyunca bu konu üzerinde yazmaya karar verdim.

 

Ruhsal bozukluk veya başka bir deyişle psikolojik sorunların Hollanda’ da yaşayan Türk ve Faslı çocuklarda, Hollandalı yaşıtlarıyla kıyaslandığında daha fazla görülmekte olduğunu belirten psikiyatrist Marcia Adriaanse, 1500 çocuk üzerinde yaptığı araştırmasında” Türk ve Faslı çocuklar genellikle kötü bir mahallede oturmakta, anne babalarının maddi durumları iyi değil ve kendilerinin ayrımcılığa uğradığını hissediyorlar. Bu çocuklar birbirinden çok farklı iki kültür arasında kalıyorlar. Buda sosyal strese sebep oluyor”sonucuna varıyor.

 

Marcia Adriaanse’nın yaptıǧı bu araştırma bu alanda yapılmış ilk çalışma deǧil belki ama en yeni araştırma. Bilgiler çok taze. Sonuçları bu konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmaları destekler mahiyette ve bu yönüylede ele alınması gerekli bir araştırma.

 

Çok farklı iki kültür arasında yaşayan ve özellikle sosyal ortama uyum saǧlayamamaktan kaynaklanan ‘sosyal stres’ olayının bu çocuklarda çok görüldüǧünü belirten psikiyatrist “çocukların bu stresi ‘üzüntü veya korku’ olarak dışa vurmadıǧını, ama bunun aksine ‘ isyan ve öfke’ olarak ortaya koyduklarını belirtiyor. Bu isyan ve öfkenin her çocukta bazen görülebilenler gibi olmadıǧını, bu çocuklarda adeta bir ‘kısır dönǧü’ şeklini aldıǧı ifadesini kullanan Adriaanse, ‘bu çocuklar okulda, evde ve sokakta sorunlar yaşıyorlar. Okulda dersleri takip edemiyorlar, öǧretmenleri tarafından yanlış muamele gördükleri hissine sahipler ve arkadaşları ile kavgalılar. Ve bu çocuklar evde destek ve rehberliǧe ihtiyaçları varken sadece ‘ceza’ alıyorlar. Bu şekilde olunca psikolojisi saǧlıklı bir yetişmeden söz edilemez’

 

Okullarda yabancı çocuklara ayrımcılık yapıldıǧı konusu yeni birşey deǧil. Daha önce bu konuda deǧişik araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalarda ‘ayrımcılıǧın’ çocuklar üzerinde çok menfi etkileri olduǧu ortaya konuldu. Dininden, ırkından, ten renginden veya içinde bulunduǧu sosyal sınıftan dolayı; daha doǧrusu bir şekilde ‘farklı’ olduǧu için ayrımcılıǧa uǧrayan çocuk, kendisini büyük bir baskının karşısında buluyor. Farklı olduǧun için seni kabul etmiyorum baskısı. Sen benim istediǧim ‘kalıpta’ olmalısın baskısı. Seni sen olduǧun için, senin konumunda kabul etmiyorum baskısı. Sen farklısın, benim istediǧim gibi deǧilsin, başka bir topluma mensupsun ve dolayısiyle benim gözümde ‘deǧersizsin’ baskısı.

 

Gücü elinde bulunduranın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde insafsızca uyguladıǧı ayrımcılık baskısının ortaya çıkardıǧı psikolojik sorunlarlara mücedele konusunda ise Marcia Adriaanse şu tesbiti yapıyor: bu yabancı çocukların sorunları çok büyük olmasına raǧmen ve onların gelişmeleri büyük bir baskı altında olmasına karşın, verilen ‘ruh saǧlıǧı’ hizmetleri Hollandalı çocuklarla kıyaslandıǧında çok daha az. Psikolojik sorunları çok fazla ama aldıkları yardım çok az. Birbiriyle ters orantılı başka bir anlatımla.

 

Okulda veya sokakta yabancı çocuklara karşı ayrımcılık yapanlar hem bu çocuklara büyük bir kötülük yapıyorlar hem de geleceǧimize zarar veriyorlar. Bu toplum içinde doǧup büyüyen çocuklar ruh saǧlıǧı yerinde veya bozuk durumda, geleceǧin yetişkinleri olarak yine bu toplumun içinde olacaklar.

 

Bu konuda özellikle anne ve babalara büyük görev düşüyor. Çocuklarımız okulda ve sokakta özellikle iki kültür arasında yaşadıkları için sosyal stres sorunları var. Onlara ölçüsüz ceza vermek yerine, ihtiyaçları olan ilgi, alaka, sevgi, destek ve rehberlik verelim. Ayrımcılıǧa karşı çocuklarımızı ‘donanımlı’ hale getirelim. İki farklı kültür arasında ‘köprü’olalım ve bu farklı kültürleri birbirine yaklaştırma adına adımlar atalım. Buna ayrımcılıkla yasal yollardan aktif mücadele ederek ve bu ülkeyi ve toplumu severek başlanabilir…