Platform Hakkında


  • Kayıt: 16.06.2015 17:02:00 Güncelleme: 17.06.2015 11:40:00

Hollanda’da ilk yayınlanan Türkçe dergilerden Platform Dergimizin 18 yıla girmesi nedeniyle Platform ve Kadın dergisi genel yayın yönetmeni Ebubekir Turgut ile çok özel bir röportaj gerçekleştirdik. Beğeni ile okuyacağınızı umuyoruz.

 

 Biz özgür düşünceden yanayız

 

Platform Hollanda'nın Hyde Parkı vazifesini görmektedir.  Türkçe yayınlanan 18 yaşında bir dergi Platform. Türk iş yerlerine hediye olarak dağıtılan, sponsorlar ve reklam girdileri ile ayakta kalan dergimizin sınırlıda olsa abonelerimiz var.. Dergimizin kendine has bir kitlesi ve özgürlük iddiamız var. Medyadan nefret etme kendin medya ol mantığına sahip bir kaç genç arkadaşın omuz omuza vererek çıkarttığı Platform bugün farklı bir güç olabilmenin kıvancı içinde. Hiçbir ayrım yapmaksızın Hollanda da gündemi yansıtmaya çalışan ve 18 senedir aylık olarak aralıksız yayınlanmaktadır. Hiç kimsenin kendi özgür alanlarımızı daraltmasına müsaade etmeyeceğiz. Yazı işleri Müdürümüz Selim Turan Bey’in ifadesiyle  Platform Dergisi  yazım kurulu 'küresel köyün delileri'  

 

Hollanda’nın Hyde Parkı’yız

 

  Hollandalı Türklerin, bu ülkenin gündemini tutacak  haber,yorum,düşünce organına ihtiyacı vardı. Bu boşluğu doldurmak amacıyla yola çıktık. 

 

Bizi bize anlatmaya, Anadolu’nun küçük bir kasabasında yaşar gibi yaşayıp, o kasabada yazar gibi yazmaya, biraz ara verip, Amsterdam’da, Hollanda’nın başkentinde yaşadığımızın farkında olduğumuzu yazılara dökelim, Hollanda’daki bizi etkileyen önemli gelişmeleri irdeleyelim, istedik. İşte bu noktada PLATFORM imdadımıza yetişti.

 

 

Medyanın etkileme gücünü kabul etmek zorundayız. Düşüncelerimizi yaymak için de –ulaşabildiğimiz- her iletişim aracını kullanmalıyız. Her şeyin özgürce söylenebildiği Londra’nın ünlü Hyde Parkı’ndan esinlenerek, her düşünceden düzeyli yazılara yer veren, insanları düşünmeye iten, “Çok sesli, çok renkli, toplumu kucaklayan ve hayata gülümseyen düzeyli bir dergi”. Özgür bir tartışma platformu oluşturup, YENİ ŞEYLER SÖYLENEN ve “bağımlılık yaratan bağımsız bir dergi” 

 

 

Evrensel değerlere saygı duyan herkese açığız

 

Dünya görüşleri ne olursa olsun, evrensel insan haklarına saygı duyan herkese açığız. Yalnız meşru ve genel kabul görmüş ahlak kural ve değerlerine uygun yaşayanlara değil aynı zamanda düzene "aykırı" veya "marjinal" yaşam yolu seçmiş insanlara da saygılı bir kürsüyüz. Bağnaz düşünmeyen, ötekilere kucak açan, bende varım diyen herkese açığız. Burası bir buluşma noktası.

 

Küresel köyün delileriyiz 

 

Küresel köyün delileriyiz biz. Sağ, sol, din, meşrep, ayrımı yapmadan gördüğümüz her kuyuya taş atıyoruz. Bu hem ilgi uyandırıyor, hem de tepki çekiyor. Hollanda gündemini ve siyasetini Türkçe aktaran ve yorumlayan bir dergiyiz. Çok sesliyiz. Kendi dergimizin sahibiyiz. Bağımsızız ve kar amacı gütmüyor, beş para almadan yazıyor çiziyoruz. Hollanda’da aydınlık geleceğe ışık tutmaya çalışıyoruz. Toplumun geneline hitap ediyoruz. Bizi kimin göğsü yada poposu ne kadar büyük, kim nerde kiminle eğleniyor, içiyor yada eğlendiriyor fazlada ilgilendirmiyor.

 

Selma Aysel ile evlenirse haber yaparız

 

Sadece Türk’ün Türk’e haberini vermek istemiyoruz. Hollanda gündemini ve siyasetini Türkçe aktaran ve yorumlayan bir dergiyiz. Salim’in Selma ile evlenmesi fazla bir haber değeri ifade etmiyor. Ancak  Selma, Aysel ile ya da  Salim, Mehmet ile evlenirse biz haber yaparız. 

 

Hollanda’daki yerel Türk medyası ile bir bütün içinde ama farklı bir Platform’a sahibiz

 

Hollanda’daki  Türk medyasının bir kaç senelik geçmişini incelediğimiz zaman  dosya nedir  doyurucu röportaj  nedir göremezsiniz. Biz medyaya yayıncılıkta tatlı bir rekabeti getirdiğimize inanıyorum. Bir zamanlar  materyalist kafayla sex hatları yayınlayarak ailenin temeline dinamit koymaya çalışan  yayınlar, şimdi cesaret edip yayınlayamazlar. Oysa Aile bir toplumun temel taşıdır. Bunu yıpratmaya kimsenin hakkı yoktur. Biz ilkeli yayıncılığın yolunu açtık. Birkaç cilt kitap olacak  ve kütüphanelerimizde saklana bilecek dosyalarımız, röportajlarımız  var.

 

 

Söyleyecek sözü olan herkese sayfalarımız açık

 

Söyleyecek sözü olan herkese sayfalarımız açık. Ama… bazı evrensel ilkeleri daha baştan kabul eden herkese… Kişilerle uğraşılmayan, yalnızca düşüncelerin ele alındığı bir dergi PLATFORM. 

 

Kimsenin özgür alanımızı daraltmasına, yok etmesine izin vermeyiz. Sosyal haklarımızın kısıtlanmaya çalışıldığı, hayat şartlarının tamamen düştüğü şu ortamda cemaatçilik, grupçuluk, sağcılık, solculuk, mezhepçilik yapmaya vaktimiz yok. Zaman birlikte hareket ederek hakkımızı korumak ve savunma zamanıdır.

 

 

Hollanda’nın birikimi bizde

 

Hollanda’da düşünen, eli kalem tutan daha doğrusu Hollanda’yı yakından tanıyan entelektüel boyuttaki dostlar Platformu’n tarafsız ve objektif yayın ilkesinden dolayı büyük özveri ile desteklemekteler. Hatta Hollanda’daki sivil toplum örgütlerinin yönetiminde bulunan çok sayıdaki  yöneticisi dergimize desteklerini esirgememekteler.

 

Eğitimi önemsemeyen toplumlar başarılı olamazlar

 

Maalesef fazla okuyan bir toplum değiliz. Eksisi ve artısı ile Hollanda’da çok sayıda yayın bulunmakta. Bu yayınlardan faydalanacağımız çok şeyler var. Biz Platform olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Eğitime özel ilgi gösteriyoruz. Eğitimle alakalı bir kaç sayımız oldu. Hollanda’da Türkçenin yaşatılması için imkanlarımız nispetinde destek veriyoruz. Ayrıca eğitime yönelik bütün çalışmalara Platform olarak açık olduğumuzu belirtmek istiyorum.

 

Hollanda’da küçümsenmeyecek oranda girişimcilerimiz var

 

Hollanda’da azımsanmayacak oranda girişimcimiz var. Platform olarak sürekli girişimcilerimize açık olduk.Girimşimcilerimizin sorunlarına çözümler üreten özel dosyalarımız oldu. Onların hak ve hukukunu bir medya olarak savunma, sorunlarına çözümler üretmeyi bir görev olarak görüyoruz.

 

 

Kültür ve sanatı önemsiyoruz

 

Sekiz senelik yayın süremizce kültür ve sanatı önemsedik. Her sayımızda en az 2 sayfa ayırarak genç şair ve yazarlarımızın yetişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hatta her sene Avrupa çapında şiir yarışmaları organize ediyoruz.

 

 Hollanda’nın her şehrinde varız

 

PLATFORM Hollanda’nın her şehrinde  dağıtılmaktadır. İleriye yönelik elbette planlarımız var. Dergimizin ekonomik boyutunu sponsorlarımızdan aldığımız reklamlardan ve abonelerimizden karşılamaktayız. Dağıtımımızı Hollanda’nın değişik şehirlerindeki Türk işyerleri, Camiler, Dernekler vasıtasıyla sağlamaktayız.

 

 

Röportaj : Özlem Özyol