AB Türkiye Raportörü Kati piri,Platform’a Konuştu


  • Kayıt: 23.01.2017 09:52:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:20

Türkiye İle Avrupa Birliği Sürecine Devam Etmek Istiyoruz


Avrupa Birliği Türkiye Raportörü Kati Piri’ye Türkiye ve Avrupa Birliği sürecini sorduk.

 

Avrupa Parlamentosu’dan bir heyetin Kasım ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret, Ankara'nın heyette sizin yer almanızdan dolayı son anda iptal edildi. Bununla ilgili neler söylemek istiyorsunuz?

 

Elbette tekrar Türkiye’ye giriş yapabilmeyi umuyorum. Planımız Alman bir mevkidaşımla beraber Türkiye’ye gitmekti. Üçüncü ziyaretimizde Türkiye’ye girmem son anda iptal edildi. 

 

Tekrar ne zaman Türkiye’ye giriş yapabileceksiniz?

Çok güzel bir soru; benim planım çok kısa bir zaman içinde Türkiye’ye seyahat etmek. Önümüzdeki senenin başında yeni bir rapor çıkartmam gerekiyor ve bunu yapmadan önce Türkiye’ye gitmeyi planlıyorum. 

 

Avrupa Birliği Türkiye Raportörüsünüz fakat rapor çıkartmanız gereken ülkeye giriş yapamıyorsunuz. 

Elbette garip bir durum yaşıyorum fakat ben herşeye rağmen Türk Hükümetiyle iletişim kurmaya çalışıyorum. Avrupa Birliği’nin bazı konularda Türk hükümetiyle farklı düşünmesini anlayabiliyorum. Böyle bir durumda da müzakereler yapıp çözüm bulmaya çalışmamız gerekiyor fakat bunların belli bir saygı çerçevesinde olması gerekiyor. Bu tür tartıșmaları masaya yatırıp analiz etmek için ben ve Avrupa Birliği hazırız ve umuyorum ki Türkiye’de bunun için bize karşı bir adım atacak. 

 

 

HDP’li, CHP’li, MHP’li ve AKP’li vekiller ile görüştüm.

Darbe girişiminin arkasında Gülenciler olduğunu belirttiler.

 

Türkiye geçtiğimiz Temmuz ayında “darbe teşebbüsü” ile karşı karşıya kaldı. Bu konuyla ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

Böyle bir girişimin Türk halkı üzerindeki kötü etkisini, tarihte yaşadığı diğer darbeleri tekrar hatırlattığını ve derin travmalara sebep olduğunu anlayabiliyorum. Bu olay olduktan sonra Ağustos ayında Alman mevkidaşımla beraber Ankara’ya gittik. Avrupa Birliği’nin bu konuyla ilgili yapmış olduğu hata bu olay olduktan 4 hafta geçtikten sonra Ankara’ya gitmek oldu. 

 

Darbe girişimiyle alakalı başka neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de bu konuyla ilgili konuştuğum kişiler, bunların arasında HDP’li, CHP’li, MHP’li ve AKP’li vekiller vardı ve bunların hepsinin bana söylediği darbenin arkasında Gülenciler olduğuydu. Ama sonuç olarak yapılan araştırmalar doğrultusunda mahkeme tarafından buna karar verilmesi gerekiyor. 

 

 

 

Türkiye bu konuda örnek alınmalı

 

Türk Hükümetinin uyguladığı ilticacı yasası ile neler söylemek istersiniz?

Avrupa Birliği ve Türk Hükümetinin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan ilki en ufak bir anlaşmazlıkta karşılıklı nefret söylemlerinde bulunmamamız gerekiyor. Benim gözlemlediğim Türk Hükümetinin, geçtiğimiz son 5 yılda 3 milyona yakın ilticacıyı Türkiye’ye kabul etmeleriydi. Hatta çok fakir olan, işsizliğin çok yüksek olduğu şehirlere bile bu ilticacıları yardım etme amaçlı kabul edildiler. Bu konuyla alakalı Türk Hükümeti’ni tebrik etmek istiyorum. Avrupa Birliği’nin bu konuda geri kaldığını, Türkiye’yi örnek alabileceğini düşünüyorum. 

 

Doğduğum ülkeyi yöneten hükümetin müslümanları ülkeye kabul etmek istememelerini kesinlikle yanlış buluyor, kınıyorum.

 

Siz Macar kökenli Hollandalı bir parlamentersiniz. Macaristan sınırından dünyaya ilticacılarla ilgili içler acısı kareler yayılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Macaristan Basın Sözcüsü Ernö Simon, Macaristan'ın izlediği mülteci politikasının endişe verici olduğunu söyledi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Benim karşı olduğum konu; raşistlik. Macaristan’da doğdum ve doğduğum ülkeyi yöneten hükümetin müslümanları ülkeye kabul etmek istememelerini kesinlikle yanlış buluyor, kınıyorum. Bu tür durumların Avrupa Birliği’ne uygun hareketler olmadığını savunuyorum. 

 

Kendi ülkeniz hakkında yorumlarınızı açıkça yaptınız.

Evet kendi doğduğum ülkeyi eleştirdiğim gibi Hollanda Hükümeti hakkında da eleştirlerde bulunmak istiyorum.

 

 Geert Wilders yaptığı açıklamalarda halkı ikiye bölmek istiyor


 

Nedir bu eleştiriler?

Geert Wilders ve uyguladığı politika ve diğer bazı siyasi partilerin ona karşı tepki almamaları. Geçen hafta Lodewijk Asscher (PvdA) İşçi Partisinin parti lideri olarak seçildiğinde Geert Wilders ve partisini düşman parti olarak açıklaması beni çok mutlu etti. Çünkü Geert Wilders yaptığı açıklamalarda halkı ikiye bölmek istiyor; Hollandalılar- yabancılar, müslümanlar ve müslüman olmayanlar şeklinde medyaya sürekli açıklamalarda bulunuyor. 

 

Türkiye ne zaman Avrupa Birliğine kabul edilecek?

Türkiye’de en önemli konulardan biri düşünce özgürlüğü. Gazeteciler özgür bir şekilde işlerini yapabilmeli. Maalesef şunu söylemek istiyorum; Türkiye Avrupa Birliği müzakereleri durdurulmuş durumda. Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler arasında raşist söylemlerde bulunan hükümetler var, bu ülkeler hakkında da yapılması gereken işlemler var. Umarım gelecekte Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlıklara çözüm bulup devam edeceğiz. 

 

Avrupa Birliği Türkiye Raportörü olarak, Türkiye’yi oraya gidemediğiniz şu günlerde nasıl takip ediyorsunuz?

Her gün Türkiye ile alakalı her kesimden yazılar bana ulaştırılıyor. Ofisimde benimle çalışanlar arasında Türkçe bilenler var ve her sabah Türkiye’de olan olaylarla alakalı gelişmelerin ingilizcesi e-postama yollanıyor. Bunun dışında sosyal medya aracılığı ve Türkiye’de yaşayan arkadaşlarım aracılığıyla Türkiye’yi olabildiğince takip etmeye devam ediyorum. 

 

Röportaj : Banu Çelik