Kaza davaları, sigorta ve ipotek için Bilmemiz Gerekenler


  • Kayıt: 25.04.2017 08:44:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:02:23

Röportaj: M.İ. Furkan Turgut

 

Bu ayki konuğumuz,Uzun süredir Hollanda’nın Nijmegen kentinde Letselschade (kaza davaları),sigorta ve ipotek alanında hizmet veren MTL Groep yöneticisi Mutlu Erçelik.


Kısa olarak kendinizi tanıtırmısınız?

İsmim Mutlu Erçelik, Hollanda’da doğdum. Tahsil hayatımı Hollanda’da tamamladım. Hukuk fakultesi mezunuyum ve uzun yıllar (2000 yılından bu yana) sigorta branşında çalışmaktayım. Bunun yanısıra spor sektöründe profesyonel olarak menajerlik yapmaktayım. Dünya sıralamasında 2. Olan ISDE (Madrid – Ispanya) kurumunda enternasyonal spor hukuku ve CAS davaları üzerine yüksek lisans yapmaktayım. 

 

MTL Groep ne zaman ve nasıl kuruldu?

MTL groep’un kuruluşu 2010 yılına dayanıyor. 2000-2010 yılları arasında sigorta branşında aktif bir şekilde çalıştıktan sonra birikimimle milletimize başka bir şekilde faydalı olmak istedim. 2010 yılında Oss şehrinde Merkez Letselschade olarak işe başladık. 2013 yılında şirketimi Nijmegen kentine taşıdık. Hizmet yelpazemizin genişlemesinden dolayı MTL Groep ismini şirketimize uygun gördük ve şu an MTL Groep ismi altında devam ediyoruz. 

 

MTL Groep’un hizmet alanları nelerdir? 

Şirketimizde müşterilerimize ve müvekkillerimize hukuk, sigorta ve finans alanlarında en iyi şekilde hizmet veriyoruz. Müşterilerimiz bizlere letselschade (kaza davaları), sigorta ve ipotek için başvurabilirler. Letselschade bölümüyle ben kendim şahsen ilgileniyorum ve şirketimizde hukuk ve yöneticilik haricinde bir iş yapmıyorum. Sigorta ve finans bölümüyle bu konuda en az benim kadar uzmanlaşmış bir arkadaşımız ilgileniyor. Bu şekilde müşterilerimize en iyi şekilde hizmet veriyoruz. 

 

Hollanda hukukuna göre kazaya sebebiyet veren taraf zararın tamamını karşılaması gerekiyor

 

Mağdur olan tarafların hakları için gerekli hukuki savunmayı yaparken izlediğiniz yolu kısaca anlatabilir misiniz? 

Oncelikle şunu belirteyim. Kaza mağdurlarına en iyi bir şekilde yardımcı olabilmek için Hollanda hukuk sistemini, Hollanda borçlar kanununu iyi bilmeniz gerekir ve Hollandacanız en üst düzeyde olması gerekir. 

 

Müşterilerinizi aksi taktirde iyi bir şekilde temsil edemezsiniz ve sigorta şirketleri sizi ciddiye almazlar. Bizim branşımızda maalesef vatandaşlarımız bu konuda mağdur edilmektedirler. Vatandaşlarıma tavsiyem dosyalarını ancak yukarıda belirttiğim vasıfları taşıyan kişilere vermeleridir, aksi taktirde mağdur olurlar. 

 

Hollanda hukukuna göre kazaya sebebiyet veren taraf zararın tamamını karşılaması gerekiyor. Biz kurum olarak bu zararın tazmini için mağdur olanlar adına işlemleri başlatıyoruz. 

 

Mağdur olan müşterilerimizle ofisimizde veya kendi evlerinde ön görüşme yapıyoruz. Kazanın vermiş olduğu maddi ve manevi zararları rapor haline getirip karşı tarafın sigorta şirketine iletip bunun ödenmesini talep ediyoruz. Eş zamanlı ev doktorunda, hastaneden, fizyoterapistten rapor alıyoruz ve bunu kendi doktorumuza ve karşı tarafın doktoruna gönderiyoruz. Müşterilerimizi aktif bir şekilde yönlendiriyoruz ve bütün işlemleri kendimiz yapiyoruz. Bu şekilde müşterilerimizin yapmaları gereken tek şey iyileşme süreciyle ilgilenmeleri oluyor. 

 

 Kaza mağdurunun izlemesi gereken yolu anlatabilir misiniz?

Hollanda hukukuna göre davacı iddialarını ispatlaması gerekmektedir. Yani kaza sonucu oluşan maddi ve manevi zararların tespiti ve ispatı öncelikle mağdur olan kişi tarafına aittir. 

Kazadan dolayı gelişen sağlık sorunları varsa kesinlikle en kısa zamanda bir doktora görünmeleri onemlidir. Aksi taktirde kaza sonucu oluşan rahatsızlıkların tespiti ve ispatı zorlaşır ve (maddi ve manevi) tazminat alma imkanı zorlaşır. 

 

Müşterilerimizden ek ücret talep etmiyoruz

 

İş kazalarıyla ilgili hangi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

‘Werkgeversaansprakelijkheid’ yani iş verenin sorumluluğu dediğimiz konu çok geniş bir mevzudur. Hollanda hukukuna göre iş esnasında yaşanan kazalarda ve yaralanmalarda iş veren sorumludur diye bir kaide yoktur. Mağdur olan işci kazanın iş verenin hatasından dolayı oluştuğunu ispat etmek zorundadır. Bu yüzden iş kazası geçiren vatandaşlarımıza tavsiyemiz iş kazası sonrasında evvela şahitlerin bilgilerini alsınlar ve olayı teyit ettirsinler. Trafik kazalarında olduğu gibi en kısa zamanda bir doktora başvurulması gerekir. Doktora başvurulduğunda rahatsızlıkların iş kazasından dolayı olduğunun belirtilmesi gerekir. 

 

Size gelen müşterilerden her hangi bir ücret talep ediyormusunuz?

Bizim masraflarımız kazaya sebebiyet veren tarafın sigorta şirketi tarafından ödenmektedir, dolayısıyla müşterilerimizden ek ücret talep etmiyoruz. Çok özel durumlar olursa bunu müşterilerimizle önceden açık bir şekilde konuşup kendileriyle anlaşıyoruz.  

 

Hypotheek ve sigorta alanındada Hollanda genelinde hizmet veriyoruz.

 

 Bütün bu işlerin yanında Hypotheek ve Sigorta işleriylede ilgileniyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Hypotheek ve sigorta alanındada Hollanda genelinde hizmet veriyoruz. Bu konuda şirketimizde çalışan ve bu alanda uzmanlaşmış arkadaslarımız ilgileniyor. Müşterilerimiz hizmet yelpazemizin genişliğinden ve profesyonel düzeyde hizmetimizden dolayı çok memnun kalıyorlar. 

 

Kaza mağdurları size nasıl ulaşabilirler?

 

Kaza mağdurları bize en kısa yoldan telefon ile ulaşabilirler. Ofisimiz hafta arası her gün 09:00 ile 17:00 arası açıktır ve bizi aradıklarında kesinlile kendilerine bir muhatap bulacaklardır. Ofisten bana ulaşamayanlar bana cep numaramdan ulaşabilir. Ofis Numaramız: 024-3012105, Cep Numaram:  06-20 79 18 63. 


Kaynak: Kadın Dergisi
              www.kadindergisi.nl