Mehmet Emin Ateş: İçimizdeki Çürük Elmaları Ayırtlaya Bilmeliyiz


  • Kayıt: 27.11.2018 19:51:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:46

Mehmet Emin Ateş: İçimizdeki Çürük Elmaları Ayırtlaya Bilmeliyiz


Avrupa İslam Üniversitesi hakkındaki  gelişmelere vakıf olan ve  Hollanda medyasında çıkan Türkler hakkındaki olumsuz haberleri Emin Ateş ile görüştük.

 


Son dönemde başta Hollanda medyası olmak üzere Hollanda Türklerinin yönetiminde olan kuruluşlar hakkında çok olumsuz haberler yer almakta.İşte bunların başındada Avrupa İslam Üniversitesi yer almakta. Hollanda’yı ve Hollanda Türk toplumunu yakından tanıyan biri olarak bu konuda düşüncenizi alabilirmiyiz?

 

Mehmet Emin Ateş : Hollanda Türklerinin kurup yönettiği kuruluşların Hollanda medyasında sadece olumsuz olarak anılması, haklarında çok olumsuz şeyler yazılması tabii ki üzücüdür.


Olayın duygusal yönünü bırakarak gerçekçi olmamız gerekiyor. Maalesef Hollanda Türk toplumu bir türlü kendi yanlışlarını, içindeki çürük elmaları temizleyip atabileceki beceri, cesaret ve de dik duruşa bir türlü sahip olamamıştır. Bu açıdan toplumumuzun çok olgunlaşmaya ve çok dürüst olmaya ihtiyacı vardır!


Avrupa İslam Üniversitesi de uzun zamandan beri çok olumsuz bir şekilde gündemde olması aynı zamanda Hollanda Türk toplumunun itibarını zedeleyici bir durumdur. Hele amacı müslümanların dini hizmetler ihtiyacına cevap verecek mezunlar yetiştirmek olan bir eğitim kurumunun Mali Suçları Araştırma Polisi tarafından takibata alınması, üniversite rektörünün tutuklanması, uzun zaman tutuklu kalması hoş bir durum değildir. Bu tutukluluk rektör Bahçekapılı’ya isnad edilen suçların ciddiyetini göstermektedir.

 

Tutuklu kalması ise delil karartması riskine karşı alınmış tahmin ediyorum.Avrupa İslam Üniversitesinin içine düştüğü durumdan kurtarılması istişarelerine fiilen katılmış birisi olarak bugünkü durumu üzüntüyle karşılıyorum.Soruşturma  devam ederken basında ve sosyal medyada dedikoduların çıkarılması, ithamların yapılması ve iftiraların atılması, isminde “İslam” olan bir Üniversite açısından esef vericidir.


Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın dediği gibi iddia eden iddiasını ispat etmekle yükümlüdür, edemezse şerefsizdir! Onun için iddialar ortaya atarken herkes çok dikkatli olmalı. Bize yakışan da budur. Hollandalılar ve Hollanda medyası bizleri izliyor ve Türk medyasını da takip ediyor. Görünen resim iç açıcı değil ve karşıtlarımızı sevindiriyor.

 

Ortaya atılan iddiaları basınımız hiçbir kontrol yapmadan aynen alıyor ve tekrarlıyor.Hollanda nazarında bizlerin imajını kötüleyen bir davranış bu! Gazetecilik araştırmayı, kontrol etmeyi doğruluk derecesini ölçmeyi gerektirir. İddialar akıl alacak gibi değil ve saçma. İddiaları ortaya atanı basının sorgulaması gerekir. Mesele çok ciddi ve aynı ciddiyetle ele elınması gerekiyor.

 

Hollanda Türklerinin imajını çok zedeledi

 

Hollanda ile Türkiye arasındaki olumsuz gelişmelerden sonra olumlu yönde bazı gelişmeler de görünüyor. Fakat Hollanda medyasında çok olumsuz haberler de yer almakta.Bütün bunları dikkate aldığımızda Hollanda Türklerinin imajı hakkında düşüncenizi alabilirmiyim?

 

 Emin Ateş : 2016 Martında olan olaylardan beri, Türk ve Hollanda siyasilerinin karşılıklı demeçleri, siyasilerden aşırı olumsuz tepkiler ve Hollanda Türk toplumunu her fırsatta karalama gayretleri Hollanda Türklerinin imajını çok zedeledi.

 

Maalesef kendi toplumumuzdan bu olumsuz imajı düzeltme konusunda tekbaşına gayretlerden başka birşey göremiyoruz. Birlikte düşünme, birlikte strateji yapma ve koordineli bir şekilde çalışma ortada yok. Bence en önemli konu Hollanda Türkleri olarak içimizde bir olumsuzluk ortaya çıktığında onu örtbas etmeye çalışmamız geliyor. Artık cesur olarak olayları tartışmak , yanlışımız varsa kabul edip düzeltme yolunda çaba sarfetmek gerekiyor. Şayet bu olumsuzluğa sebep olanlar varsa içimizde onları da dışlamamız gerekiyor yoksa bu zayıf ve horlanan durumdan kurtulamayız.