Yurt Dışındaki Türkler İhmal Edildi


  • Kayıt: 09.07.2014 23:48:00 Güncelleme: 09.07.2014 23:50:00

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül : ''Yurt Dışındaki Türkler İhmal Edildi''

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, 2000'li yıllarla birlikte Türkiye'nin kazandığı ivmeye paralel olarak yurt dışındaki vatandaşların daha ciddi bir duruşa sahip olduklarını belirterek, "Artık işçi çocukları bugün hayatın içerisinde doktor, mühendis, kanaat önderi, bakan olmuş" diye konuştu.
AA muhabirine konuşan Başkan Bülbül, göreve başladığı tarihten bu yana yapılması gerekenler konusunda kendilerini sorguladıklarını, bu kapsamda yeni bir yol haritası hazırladıklarını kaydetti.

 

YTB Başkanı Bülbül, "Vatandaşlarımız çok zor koşullarda oraya gitmişler. Açıkça söylemek gerekirse onları ihmal etmişiz. Türkiye olarak, uzun yıllar ilgilenmemişiz, kendi hallerine bırakmışız. Artık ne Türkiye eski Türkiye ne de yurt dışındaki vatandaşlarımız 60'ların 70'lerin vatandaşları" diye konuştu.

 

Başkan Bülbül, şunları kaydetti:
"2000'li yıllarla birlikte Türkiye'nin kazandığı ivmeye paralel olarak vatandaşlarımız da orada daha ciddi bir duruşa sahip olmuşlar, özgüvenleri daha da artmış. Bunu net olarak gözlemliyoruz. Artık işçi çocukları bugün hayatın içerisinde doktor, mühendis, kanaat önderi, bakan olmuş. Sayın Başbakan'ın şahsında Türkiye'ye yönelik özlemleri var. Son Lyon'daki buluşmada şöyle bir pankart vardı: 'Hoşgeldin vatan'."

 

"Kendi üniversitemde hiçbir uluslararası öğrenci hatırlamıyorum"

 

YTB'nin uluslararası öğrencilere ilişkin faaliyetlerini anlatan Bülbül, "90'lı yıllarda İstanbul'da öğrenciydim ve kendi üniversitemde hiçbir uluslararası öğrenci hatırlamıyorum. Çok değil, 90'lı yıllardan bahsediyoruz ama şimdi Türkiye'de 55 bin yabancı öğrenci var. Bunun 13 binini biz fonluyoruz" ifadelerini kullandı.
Bülbül, dünyanın her tarafından öğrencilerin akın akın Türkiye'ye geldiklerine dikkati çekerek, "Bu yılki 4 bin kontenjan için 6 kıtadan, 176 ülkeden 82 bin başvuru var" dedi.

 

Uluslararası öğrencilere sadece burs vermekle kalmadıklarını vurgulayan Bülbül, faaliyetlerini ise şöyle anlattı:
"Aslında burs, yaptığımız işin en basit kısmı. Yaklaşık 100 ülkedeki diplomatik temsilcilerimizde mülakatlar yapıyoruz. Türkçe bilmeyenlere Türkçe öğretiyoruz. Sadece bir iki şarkı-türkü öğreterek göndermiyoruz. Dönem dönem uluslararası öğrenci akademileri, geziler yapıyoruz. 4 yılın sonunda da mezuniyet töreni düzenliyoruz."
Bülbül, Türkiye'nin dört bir yanında iletişim ofisleri açma projesini hayata geçirdiklerini kaydederek, "Uluslararası öğrenciler genellikle üniversite kampüsü içerisinde 4 yılını dolduruyorlar. Türkiye'nin birikimiyle çok yakın ilişki içerisinde olamıyorlar. Öğrenci verdiğimiz kentlerde uluslararası öğrenci ofisleri kurup oraya birer koordinatör atayacağız. Oradaki koordinatör aracılığıyla yabancı öğrencilerimizin kentin iş dünyasıyla, sivil toplum örgütleriyle, sanat dünyasıyla daha da yakınlaşmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

 

 

Yurt dışındaki vatandaşlar da oy kullanacak

 

YTB'nin önümüzdeki dönemdeki projelerini anlatan Bülbül, tarihte ilk kez yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına bulundukları yerlerde oy kullanma hakkı tanındığını söyledi.
Bülbül, bazı Avrupa ülkelerinde çifte vatandaşlığın kabul edilmediğine değinerek, "Bu anlamda vatandaşlarımızın Türkiye'deki hakları için mavi kart uygulamamız var" dedi.
Yılda bir defa "YTB Değerler Araştırması" şeklinde bir projelerinin de olduğuna değinen Başkan Bülbül, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın demografik durumunu, okullaşma oranlarını, sorunlarını, Türkiye'ye aidiyet duygularına ilişkin yıllık çok kapsamlı bir araştırma yapmayı planlıyoruz. Bu araştırma aynı zamanda birçok kamu kuruluşuna girdi sağlayacak" ifadelerini kullandı.

 

Bülbül ayrıca, yurt dışındaki Türklerin sorunlarını yansıtan yıllık ülke ilerleme raporları hazırlayacaklarını belirterek, "Örneğin bir ülkede vatandaşlarımızın hangi sorunları vardı, ne kadarı çözüldü, vatandaşlarımıza yönelik ne gibi sıkıntılar var. Buna ilişkin kalıcı raporlar hazırlayacağız" diye konuştu.
Türkiye'de bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı "Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi" düzenlemeyi de planladıklarını aktaran Bülbül, projeyi "Hem kentin görünürlüğünü artıran hem de kentin üniversitesine uluslararası görünürlük kazandıran bir proje" olarak nitelendirdi.

 

 

“Yurtdışında yaşayan tüm vatandaşlarımız oylarını mutlaka kullansın”

 

Bülbül, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "2007 referandumundan bir gün önce yayımlanan bir yazımı, 'ileride referanduma evet çıkarsa eğer, torunlarıma göğsümü gere gere ben o referanduma evet diyenlerden olacağım' şeklinde noktalandırmıştım. O yazının ardından bugünleri görmek benim için gurur verici" diye konuştu.

 

"Bugün artık kimse hangi apoletlinin seçimler için ne dediğini tartışmıyor"

 

seçimlerinin Türkiye'de her zaman krizlere neden olduğunu hatırlatarak, "Ancak cumhurbaşkanı doğrudan millet tarafından seçilince artık krizler ortadan kalkacak. Son derece demokratik bir ortam söz konusu. Adaylar ortaya çıkıyor. Türkiye'nin normalleşmesinin en açık göstergelerinden biri de bu. Bugün artık kimse hangi apoletlinin seçimler için ne dediğini tartışmıyor" değerlendirmesinde bulundu." yurtdışında yaşayan tüm vatandaşlarımızın mutlaka seçimlere katılmasını bekliyoruz" diyen Bülbül, "Bunun için belli prosedürler var, bunları ihmal etmesinler" uyarısında bulundu.

 

Başkan Bülbül’den Ramazan Mesajı

 

Ramazan ayını millet olarak birlik ve beraberliği arttırmak için bir lütuf olarak değerlendiren Bülbül, ramazanın anlam ve öneminin, özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından yabancı insanlara da anlatması gerektiğini söyledi.