Hollanda’da Sertifikalı ,Yeminli Emlak Ve Expertise Uzmanı Mehmet Eser İle Özel Röportaj.


  • Kayıt: 05.04.2020 21:52:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:52

Hollanda’da Sertifikalı ,Yeminli Emlak Ve Expertise Uzmanı Mehmet Eser İle Özel Röportaj


Konut satın alımı Hollanda’da yaşayan Türkler için son yıllarda kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiş ve gündemlerine iyice yerleşmiştir. Türk toplumunun hemen her kesiminde artık konut alımı ve ipotek konusu konuşulur hale gelmiştir. 

 

Her ne kadar seksenli yıllarda, Hollanda konut pazarında yaşanan krizle birlikte, konut sahibi olan Türklerin başına gelenler birinci kuşağı uzunca bir süre konut edinmeden uzak tutmuşsa da, doksanlı yıllara gelindiğinde konut pazarı yeniden canlanmış, konut satın alanlar büyük kâr etmişlerdir. 

 

 

Konut ile ipotek birbirinden ayrılmaz ikili oluşturduğundan, konut ve ipotek pazarında alış-verişte bulunurken, o alış-verişin sağlıklı olarak yapılması için dikkat edilmesi gereken hususları Platform okuyucuları için uzman Mehmet Eser ile irdelemeye çalıştık. 

 

Sizi tanıya bilirmiyiz?


Ben Mehmet Eser. 1976 yılında Konya’da doğdum. Den Haag yüksek okulu, işletme, ekonomi ve hukuk bölümü mezunuyum. Emlakçılık üzerine ihtisas yaptım. 2007 yılında Tulp Vastgoed ( Lale Emlak) firmasını kurdum. 2009 yılında ulusal gayrimenkul expertisi (taxateur) diploması aldım. Bildiğim kadarıyla Hollandada bu diplomaya haiz tek Türk benim. Konut ve iş yeri alım ve satımı, konut expert raporları ve ipotek alanında uzman kadro ve 22 yıllık tecrübemizle müşterilerimize hizmet ediyoruz. 

 

 

2008 de dünya genelinde yaşadığımız uluslar arası para krizi, önemli etkilere sebep oldu. Ülkemiz Hollanda’da uzun süre gayrimenkul piyasası bu krizin baskısı altında kaldı. 

 

2015 yılından itibaren faizlerin düşme trendine girmesi ve konuta olan ihtiyacın artmasıyla, gayrimenkul piyasası çok parlak bir dönemin  içine girdi.

 

Hollanda ekonomisinin yükselişte olması, kalifiye eleman ihtiyacının ülke dışından sağlanması, faizin düşük olması, çekirdek aile (aile evi) kavramından birey kültürüne (bireysel evler) olan evrim v.s. gibi bir çok nedenden dolayı konut fiyatları daha önce görünmedik rekorlara imza attı. 

 

10 yıl önce ev almış olanlar, bugün mahalesine ve evin kalitesine bağlı olmakla beraber en azından 75.000,- euro  karla evlerini satıyorlar.

 

Eğer Avrupa Merkez Bankasının bir yaptırımı olmazsa piyasa bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor.

 


 

Büyük şehirlerde ev kiralarının biraz önce bahsettiğimiz sebeplerlen, aşırı fahiş seviyelerde seyretmesi, ev almayı çok ilginç hale getiriyor. Özel sektörde mesela 1.000,- euronun altında kiralık ev bulmak zor iken, müşteri 200.000,- euroluk ev alsa ve bunun için ipotek yaptırmış olsa, bankaya aylık ödemesi 650.- euro civarında olacaktır. Üstelik bu miktarın yaklaşık 475,- eurosu her ay ana borçtan düşmek için kulanıcaktır. Yani yaklaşık 175,- euro gibi cüzi bir faiz ödeyerek kendi evinizde oturma imkanınız oluyor. Üstelik ödediğiniz bu faizinde, bir kısmını vergi iadesi olarak geri alma imkanınızda var.

 

Peki konut alırken hangi hususlara dikkat etmek gerekiyor.


En önemlisi bir emlakçıdan profesyonel destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanında evin genel bakımının yapılıp yapılmadığı ve sağlıklı bir evin olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli. 

 

Konut kredisi müşterinin total gelirine mevcut kredi borçlarına ve geri ödeme kapasitesine bakılıp hesaplanır.

 

İpotek nedir ve neye dikkat etmeye gerektirir.


Basit ifadeyle ipotek bir ev satın almak için, bankanın verdiği kredidir. Veya gayrimenkul alınırken verilen teminat hakkıdır. Konut kredisi müşterinin total gelirine mevcut kredi borçlarına ve geri ödeme kapasitesine bakılıp hesaplanır. Bunun yanında alınacak konutun, cari değeride (taxatie) alınacak kredinin limitine etki eden önemli bir faktördür. İpotek alımında en büyük dezavantaj ödemeler mümtazaman yapılmadığı uzun süreli geçikmeli olduğu taktirde, bankanın borcu tahsili için evin hacizle satışını yapabilme riskidir. 


Peki hangi ipotek en uygunudur? 


Şu anda en çok kullanılan ve tavsiye edilen ipotek çeşitleri: anuniteir ve linaerdir. Bunun yanında müşterinin durumuna göre aflossingsvrij (borçtan düşmeyen) ipotekte çekilebilir. Ayrıca konut alırken fiyatın belli bir kısmını müşteri kendiside birikimlerinden ödeyebilir. Bu miktar noter tarafından kara para aklamanın önüne geçme yasası gereğince, iyice araştırılıcaktır.  

 

Son olarak, ipotek alırken, devlet garantisi (nationale hypotheek garantie) alınmasına ve ipotek destekleyici sigortalarında mutlaka düşünülmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz.

 

Son olarak şunu ifade edeyim, atalarımız aslında bir cümleyle çok şeyi özetlemişler; ‘dünyada mekan, ahirette iman’.


Eğer ev almak istiyorsanız veya evinizi satmak istiyorsanız, gelin yardımcı olalım. 

 

 

Tel: 070-3889361

 

Hoefkade 1258

2525 HK Den Haag

www.tulpvastgoed.nl

Info@tulpvastgoed.nl