Meryem Çimen: Kendimi sosyal liberal ideallere adamak istiyorum


  • Kayıt: 20.11.2023 19:12:31 Güncelleme: 20.11.2023 19:12:31

Meryem Çimen: Kendimi sosyal liberal ideallere adamak istiyorum

Röportaj: Ebubekir TURGUT

Hollanda'da Türk siyasetçilerin, son yıllarda sayıları hızla artmaya devam ediyor. Bu durum, Hollanda'nın giderek daha kozmopolit bir topluma dönüştüğünün ve farklı kültürlerin siyasette daha fazla temsil edildiğinin bir göstergesi olarak görülüyor.

PLATFORM dergisi, bu serisinde Türk kökenli siyasetçilere mikrofon uzatıyor. Bu röportajda, D66’dan milletvekili adayı Meryem Çimen ile Türk kökenli siyasetçilerin karşılaştıkları zorluklar, Hollanda'da uyum ve entegrasyon tartışmaları, İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı gibi konular hakkında konuştuk.

Öncelikle sizi biraz tanımak isteriz. Eğitiminiz ve şu an aktif olduğunuz partideki pozisyonunuz hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Meryem Çimen :  2009 yılından bu yana D66 üyesiyim. Eğitimim sırasında politik olarak daha aktif hale geldim ve bana uygun bir parti aradım. Eğitimin insanların özgürleşmesinin temelidir. İyi eğitim, kendi kaderini tayin etme ve fırsat eşitliğinin temelidir. Bu benim de deneyimim oldu. Hoogovens'ta çalışan bir misafir işçinin torunuyum, annem ve babam genç yaşta evlendirilip Hollanda'ya götürüldüler. Kimse onlara bir şey sormadı. Diğer şeylerin yanı sıra, iyi bir eğitim sayesinde Hollanda'daki yaşamda bana çok büyük fırsatlar verildi ve ben bu fırsatları iki elimle değerlendirdim. Haarlem'de üniversite öncesi eğitimimin ardından Amsterdam'da hukuk okumaya gittim ve şu anda Adalet ve Güvenlik Bakanı'nda çalışıyorum ve Haarlem'de grup lideriyim. Kendinden en iyi şekilde yararlanmak, tamamen kendin olabilmek ve toplumdaki yerini alabilmek benim için D66.

Kendimi sosyal liberal ideallere adamak istiyorum. Özgürlük, fırsat eşitliği, sosyal adalet ve hükümetin kendi kurallarına bağlı kaldığı güçlü bir hukuk devleti. 

Siyasete girmeye ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Sizi siyasete girmeye iten en önemli etken ne oldu?

Meryem Çimen :  2017 yazında bana bir kahve içip konuşmak isteyip istemediğim soruldu. Bu, belediye meclisinde siyasi olarak aktif olmakla ilgilenip ilgilenmediğimi soruyordu. İş böylece dönmeye başladı. Mart 2018’de yapılan seçimlerde belediye meclis üyesi oldum.

Kendimi sosyal liberal ideallere adamak istiyorum. Özgürlük, fırsat eşitliği, sosyal adalet ve hükümetin kendi kurallarına bağlı kaldığı güçlü bir hukuk devleti. Ayrıca kadının konumu ve güvenlik de kişisel olarak kalbime yakın olan önemli bir konu olmaya devam ediyor. Kendi tecrübelerime dayanarak, örneğin ailenizin ve toplumun fikir ve görselleriyle rekabet etmek zorunda kalmanın ne demek olduğunu biliyorum. Ayrıca güvensiz bir ev ortamında büyümenin ne demek olduğunu da biliyorum. Ve her kadının ve her çocuğun güvenle büyümesini, toplumdaki yerini almasını ve hayatta kendi yolunda yürümesini diliyorum.

Partinizi tercih etmenizde hangi konu belirleyici oldu?

Meryem Çimen :  D66 Hollanda'daki eğitim partisidir. İyi eğitim, daha fazla fırsat eşitliğinin temelidir. Bu yüzden D66'ya üye oldum.

Bir politikacı olarak ideallerinizin arkasında durursunuz ve bazen sevilmeyen bir pozisyon almak zorunda kalırsınız

Siyasete girdikten sonra yaşadığınız en büyük zorluklar nelerdi?

Meryem Çimen : Dosyalarınıza hakim olmanız ve onları tanımanız biraz zaman alır. O zaman asıl zorluk D66 ideallerinizi bir araya getirmektir. Bunu her zaman diğer gruplarla birlikte yapıyorsunuz. Politika insanlarla ilgilidir ve aynı zamanda başarılı olmak için ustalaşmanız gereken bir oyundur.

Bir politikacı olarak ideallerinizin arkasında durursunuz ve bazen sevilmeyen bir pozisyon almak zorunda kalırsınız. Örneğin, bağımlıların bakımı için bir yer seçerken. Bu, insanlardan çok güçlü ve kötü tepkilere neden olabilir. Ne yazık ki bu birkaç kez başıma geldi ve kararlı durmanız gerekiyor.

Türk kökenli siyasetçilerin bu konularda daha fazla söz sahibi olma olasılığı daha yüksek

Türk kökenli siyasetçiler genellikle yalnızca “uyum/entegrasyon, göçmen ya da azınlık politikaları” gibi konularla ilgilenirmiş/ilgilenmeliymiş gibi bir algı var. Sizce Türkiye kökenli bir siyasetçinin kendine bu konular dışında bir siyasi çalışma alanı seçmesi mümkün mü? Yoksa “Türk siyasetçi, Türklerle/azınlıklarla ilgili konulara yönelir” algısı mı hâkim?

Meryem Çimen : Göç geçmişi olan kişilerin, entegre olmak veya entegre olmak zorunda olan insanların nelerle karşı karşıya olduğunu anlamalarının daha kolay olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, Türk kökenli siyasetçilerin bu konularda daha fazla söz sahibi olma olasılığı daha yüksek. Ancak, Türk kökenli siyasetçilerin yalnızca bu konularla ilgilenmek zorunda olmadıklarını da vurgulamak istiyorum. Ben Haarlem'de parti lideri olarak finans, kamu düzeni ve yaptırım, ayrımcılık/özgürleşme ve belediye tarafından sağlanan hizmetler gibi konularda da çalışıyorum.

D66 yeni gelenler arasında hiçbir ayrım yapmaz. Bunu herkes için istiyoruz, Müslüman olsun, Hıristiyan olsun, başka bir şey olsun.

Hollanda’daki uyum/entegrasyon tartışmalarında, Müslümanlar hakkındaki söylemlerde partinizin ve sizin pozisyonunuz nasıl?

Meryem Çimen:  Hollanda'ya gelen kişilerin mümkün olduğunca çabuk Hollanda toplumuna katılmaları önemlidir. Bu, dili 1. günden itibaren öğrenmek ve mümkün olduğunca çabuk işe başlamak anlamına gelir. Bu, kendi sosyal ağınızı ve bağımsızlığınızı oluşturmanıza olanak tanır. D66 yeni gelenler arasında hiçbir ayrım yapmaz. Bunu herkes için istiyoruz, Müslüman olsun, Hıristiyan olsun, başka bir şey olsun.

D66, Hollanda'ya gelen kişilerin topluma katılımını desteklemektedir. Bu, dilin öğrenilmesi, istihdam ve eğitim gibi çeşitli yollarla sağlanabilir. D66, bu sürecin herkes için adil ve fırsat eşitliğini gözeten bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanmaktadır.

 Hollanda'da İslam düşmanlığı, yabancı karşıtlığı ve ırkçılıkla ilgili sizin çözüm öneriniz nedir?

Meryem Çimen :  Bu sorunlara standart bir çözüm yoktur. Hollandalıların bir atasözü vardır: Bilinmeyen sevilmez. Hollanda'daki pek çok insanın yanlış anlaşıldığını hissettiğini ve evleri, faturaları ve çocuklarının geleceği konusunda endişe duyduğunu düşünüyorum. Ayrıca insanlar çoğu zaman artık birbirlerini hiç tanımıyorlar. Gerçekten mahallede veya köyde tekrar buluşarak ve birbirinizi biraz anlayarak uzun bir yol kat edebilirsiniz.

Soru: Hollanda'daki Türkiye kökenli STK'larla ilişkiniz ne seviyede?

Meryem Çimen : STK'larla doğrudan bir ilişkim yok. Türk veya diğerleri.

İnsanlara sadece Türkçe öğrenmelerini önerebilirim, güzel bir dildir.

Peki Hollanda'daki Türkiye kökenlilerin Türkçe ile ilişkisine dair görüşünüz nedir? Türkçe öğrenimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Meryem Çimen :  Türkiye dedemin, anneannemin, babamın ve annemin ülkesi ve ben de hâlâ orayı düzenli olarak ziyaret ediyorum. Benim de Türkiye'de çok sayıda ailem var. Kültürünü, yemeklerini, Türk kahvesi eşliğindeki şenliği seviyorum. Ben Türküm ve Hollandalıyım ve bunu kişisel olarak çok büyük bir zenginlik olarak görüyorum.

Türkiye'deki Türklerin siyasetin ve ulusal yönetimin gidişatını kendilerinin belirlemesine izin vermenin iyi olduğunu düşünüyorum.

İnsanlara sadece Türkçe öğrenmelerini önerebilirim, güzel bir dildir.

Kendimi Türk kökenlilerin temsilcisi olarak görüyorum

Kendinizi Türkiye kökenlilerin temsilcisi olarak görüyor musunuz?

Meryem Çimen :  İnsanların kendilerini siyasette temsil eden kişilerde kendilerini tanımalarının özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Türk kökenliyim, dili konuşuyorum ve bu bazen insanların daha hızlı bağlantı kurmasını sağlıyor. Ayrıca kendi ailenizden ve arkadaşlarınızın kültürel deneyimlerini de yanınızda getiriyorsunuz, bu da birbirinizi anladığınız hissini veriyor.

Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan krizler ya da olaylar bir siyasetçi olarak benim açımdan hiçbir sonuç yaratmadı

 Hollanda-Türkiye arasında yaşanan krizlerden bir siyasetçi olarak nasıl etkileniyorsunuz?

Meryem Çimen : Belediye meclisinde Temsilciler Meclisinden tamamen farklı bir düzeyde çalışıyorsunuz. Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan krizler ya da olaylar bir siyasetçi olarak benim açımdan hiçbir sonuç yaratmadı. Ancak, bu krizlerin toplum üzerindeki etkilerini takip ediyorum ve bu konuda görüşlerimi paylaşmaktan çekinmiyorum.

Türk kökenli bir siyasetçi olarak, siyaset içerisinde kendinize yer bulabilmek için vazgeçtiğiniz/ödün verdiğiniz şeyler oldu mu?

Meryem Çimen : Hayır, kesinlikle. Kim olduğumdan ve nereden geldiğimden gurur duyuyorum. D66'nın idealleri ve ilkeleri bana çok yakışıyor ve toplum için çalışmak istiyorum. Bunu siyasette yapıyorum ama aynı zamanda Adalet ve Güvenlik Bakanlığı'ndaki çalışmalarım aracılığıyla da yapıyorum.

Siyasette aktif olmanın sizin için en büyük kazanımı ne oldu?

Meryem Çimen : Siyasette aktif olmanın benim için en büyük kazanımı, topluma pozitif bir katkıda bulunabilme fırsatı elde etmek oldu. Haarlem belediye meclisinde bir D66 üyesi olarak, tüm çocuklara hayata iyi bir başlangıç sunmak amacıyla iyi okul binaları, okul öncesi ve erken çocukluk eğitimi ve Zengin Okul Günü için daha fazla para ayarlayabildim. Bu, benim için çok anlamlı bir başarı.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı korkunç bir terör eylemiydi.

 İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda çok sayıda masum kadın ve çocuğun öldüğünü görüyoruz. Bu konuda partiniz ve siz ne düşünüyorsunuz?

Meryem Çimen : Gazze'de yaşananlar gerçek bir trajedidir. Gazze'de giderek daha fazla sivil kaybına yol açacak daha büyük bir insani felaketin önlenmesi için ateşkesin sağlanması gerekiyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı korkunç bir terör eylemiydi. İsrail'in kendisini bombalara ve Hamas'ın adam kaçırma olaylarına karşı savunmasına izin veriliyor. Ancak, İsrail'in tepkisi, demokrasi ile terör örgütü arasındaki ayrım olan savaş yasalarıyla tamamen uyumlu olmalıdır. İsrail'in şu andaki tepkisi hayır.

İsrail hükümetinin Gazze'deki milyonlarca Filistinliyi suya, yiyeceğe ve elektriğe erişimi engelleyerek toplu olarak cezalandırdığını söyleyen BM uzmanları da dahil olmak üzere birçok uluslararası kuruluşla aynı fikirdeyiz. Başta ilaç, akaryakıt ve gıda olmak üzere uluslararası insani yardımın Gazze'ye ulaşmasının her zaman mümkün olması gerektiğine inanıyoruz. Hamas teröründen dolayı 2 milyon Filistinliyi cezalandıramazsınız.