Halkın Başkonsolosu Zafer Ateş


  • Kayıt: 02.03.2015 20:49:00 Güncelleme: 03.03.2015 21:59:00

Bu ayın konuğu,Deventer Başkonsolosumuz Zafer Ateş. 5 ay gibi kısa süredir Hollanda’da olmasına rağmen aktif çalışmaları nedeniyle büyük beğeni toplayan Zafer Ateş sorularımızı cevapladı.

 

Takriben 5 ay gibi bir süre önce atandığınız Deventer başkonsolosluğu görevinizde hemen hemen bütün şehirleri gezdiniz ve halkımızla tanışarak tabiri caizse kucaklaştınız. Bizim gözlemlerimiz açısından baktığımızda toplumun gözünde ve gönlünde çok güzel bir yer edinmiş olduğunuzu müşahade etmekteyiz.

 

Bu ziyaretleriniz esnasında Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşları ve Türk kökenli Hollanda vatandaşlarımızın durumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz. Nelerden muzdaripler veya memnunlar?

 

Deventer Başkosolosluğu görevime atandığım günden beri, görev bölgemdeki yaşayan vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla temas halinde ve iletişim içinde olmaya gayret ettim,özen gösterdim. vatandaşlarımızla iletişim içinde olmanın yapmakta olduğumuz ve yapacağımız güzel işler ve faaliyetler açısından çok katkısı oldu.Bu birliktelikler daha güzel faaliyetler yapma fırsatı doğuracaktır.

 

Değişik şehirlerdeki dernek ve vakıfları ziyaretimde vatandaşlarımızın sorunlarını yerinde gözlemledim.

 

Genelde konsolosluk işlemleri,askerlik,pasaport harçları, ile alakalı sorunları vatandaşlarımız dile getirmekteler. Tabiiki bu sorunlar direkt olarak T.C. yasama faaliyetleriyle ilgilidir ve dolayısıyla biz konsolosluk olarak vatandaşlarımızın bu istek ve şikayetlerini ilgili mercilerimize iletiyoruz.

 

Türkçe dil eğitimi konusunda talepler ve şikayetler var

 

Haklı olarak bizim neler yapabileceklerimizi soruyorlar. Bu konuda Türkiyeden öğretmen getirme şansımız olmadığı için bu sıkıntıyı kendi içimizde örgütlü olarak çözeceğiz. Bu konuda bir öğretmen ağı kurarak kimlerin Türkçe dersleri verebileceği konusunda tarama yapmamız lazım. Fiziki koşullara sahip derneklerimizle bu öğretmen potansiyelini buluşturarak bu soruna çözüm bulmaya çalışabiliriz.

 

Bu yıl yapılacak haziran seçimlerini yine Deventerde aynı yerde “De Scheg” kurumunda yapacağız.

 

İlk olarak şunu ifade ediyim seçimlerde randevu sistemi kaldırıldı. Önemli olan vatandaşlarımız,seçmen kütüklerini kontrol ederek bilgilerinin doğru olup olmadıklarını tespit edecekler.

 

Konsolosluğumuzun Facebook sayfamızda ve Websitemizde yüksek seçim kurlunun link’i mevcut. Vatandaşlarımız bu linkler vastasıyla YSK. Seçmen kütüklerine ulaşarak gerekli kontrollerini yapabileceklerdir.

 

Aynı zamanda Konsolosluk sitemizde adres bildirimi için form indirilerek doldurulup bize gerek elden gerekse postayla gönderebilirler. Bize ulaşan bu formlarla adres beyanlarını kabul etmiş olacağız.

 

Bu yıl yapılacak haziran seçimlerini yine Deventerde aynı yerde “De Scheg” kurumunda yapacağız. Seçimler 29,30 ve 31 mayış 2015 tarihinde yapılacaktır.gerekli açıklamaları konsolosluk sitemizde ve websitemizde’de açıklamış olacağız.

 

 

Vatandaşlarımız Hollanda’da çocuk esirgeme kurumlarının ve gençlik dairelerinin bazı uygulamalarından rahatsız. Objektif olmayan bazı durum ve raporlarla çocuklar, ailelerinden koparıldığı gibi kanunda yazılı haklar dışında keyfi uygulamalarla koruyucu ailelere verilmekte. Bu konuda TC. Sefaret ve konsolosluklar olarak ilgili kurumlar nezdinde bir çalışma yapilabilirmi?

 

Bu konuda geldiğimden bu yana spesifik bir şikayetle karşılaşmadım. Yunus davasından sonra bir şikayet ulaşmadı bize.

 

Biz Konsolosluk olarak Cocuk esirgeme kurumu ve diğer ilgili kurumların varlığının gereğine inanıyoruz. Bu konuda haklı olarak beklentilerimiz ise bu kurumların vakaları objektif olarak değerlendirmeleri ve çok kültürlülüğü içselleştirerek aileden alınan çocukların gerek uluslar arası hukukta gerekse Hollandanın kendi mevzuatında yazılı hükümlere uygun haraket edilemsidir.

 

Bu konuda Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını destekliyerek koruyucu aile sayısını artırmak ve vatandaşlarımızı bilgilendirerek sorumluluk bilincini artırmaktır. Amacımız; Mevcut düzene ve kurumlara görevlerini daha iyi ve objektif yapabilmeleri konusunda nasıl ve ne gibi katkılar sunabiliriz olacaktır.

 

Vatandaslarımızın Turkiyedeki mal varlıkları uluslararasi hukuka aykırı olarak araştırılıyor ve bazen insanlar magdur ediliyor. Hollandada örgütlü Türk Avukatlar birliği bu arastırmaların hukuki dayanağının olmadığını söylüyorlar.

 

Bu konuda Sosyal güvenlik anlaşmaları çerçevesinde resmi yollardan her hangi bir bilgi paylaşımı söz konusu değildir.

 

Çifte vatandaşlarımızın her iki ülke mevzuatına göre uygun haraket etmeleri gerekir. Beyanlarını kanunların emrettiği şekilde yapılırsa bu konuda sıkıntı çikmaz.

 

Bu konuda birazda empati kurmalıyız. Eğer uygulamalar bütün Hollanda vatandaşlarını kapsıyorsa yani ayrımcılık yapılmıyorsa zaten kimsenin kanun dışı haraket etme lüksüde olmaz.

 

 

Son olarak birşey eklemek istermisiniz?

 

Vatandaşlarımız Facebook ve website sayfalarımızı iyi incelesinler. Biz görev süremiz boyunca vatandaşlarımızla diyaloğ içinde olacağız. Bizler burada vatandaşlarımız için varız ve kapımız her zaman vatandaşlarımıza sonuna kadar açıktır. Konsolosluğumuzun E mail adresi: [email protected]

 

Ayrıca vatandaşlarımızın yakından takip ettiği Platform’a başarılarının devamını dilerim.

 

 

Röportaj : Kasim Akdemir