Bir ideal üzerine kurulan okullar


  • Kayıt: 26.04.2015 21:05:00 Güncelleme: 26.04.2015 21:05:00

İlk islam okulu ne zaman ve hangi şartlarda açıldı?

 

Hollanda İslam Federasyonu 1987 yılında düzenlediği konferansta; Müslümanların göçmenlikten ziyade yerleşmeye endeksli çalışmalar yapması gerektiği ve beraberinde kendi kurumlarını kurmak zorunda olduğu kararını aldı. Bu kararın yansıması olarak da ilk islam okulu açıldı. Akabinde abimiz ve büyüğümüz Mehmet Akbulut öncülüğünde Rotterdam'da birtakım çalışmalar yürütülerek İslam ilkokulu müracaatı yapıldı. Yapılan müracaat belirli süreçten sonra onaylandı ve Al Ghazali adı altında ilk okulumuz böylelikle açılmış oldu.

 

Yusuf Altuntaş

 

Hemen akabinde Eindhoven şehrinde Tariq Ibnoe Ziyad adı altında bir oluşum oldu ve 1988 öğretim yılında İslam okullarının temeli böylelikle atılmış oldu. Daha sonraki yıllarda ortalama yılda 2 okul açıldı ve şuanki durum itibariyle 49 tane ilkokul ve 1 tane Avicenna islam koleji okullarımız var Elhamdulillah.

 

 

Yapılanma içerisinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

 

Tabi ki her oluşum da olduğu gibi ilk yıllarda ve hatta 2000 yılının sonuna kadar devam eden bir takım sıkıntılar oldu. Hatta öyle zamanlar oldu ki İslam okulları hakkındaki olumsuz haberler Hollanda medyanın manşetlerini süsledi. Örneğin bir okulumuzda yapılan masraf sürekli tartışma konusu oldu.

 

İslam okulları üzerinde diğer kurumları kapsayacak uniforma düzenlemeler yapıldı. Tabi ki burada idarecilerimizin mevcut yasaları tam olarak algılıyamaması bir sorun teşkil etse de siyasi otorite tarafindan ufak tefek problemlerin siyasi malzeme olarak kullanılması tasvip edilecek bir durum değidir. Velhasıl biz yine ISBO kurumu olarak 2008 yılında şunu söyledik üyelerimize: ''Ne olursa olsun okullarımız artık bundan sonra birtakım çevrelerin malzemesi olmayacak, üst düzey idareciler tamamen kalifiye kişiler tarafından oluşturulacak, okullarımız Hollanda ortalamasının üzerinde olacak, biz sadece eğitim işiyle uğraşacağız ve bağımsız kalacağız.'' ''Bismillah'' dedik ve okullarımızın üst düzey idarecilerini 3 yıllık eğitim kursuna tabi tuttuk. Bunun neticesini de aldık.

 

 

“Hollanda İslam Okulları dünyanın ilk 10 okulu arasında! “

 

Şuanki durum hangi aşamada?

 

Şöyle geriye baktığımızda Allah’a şükürler olsun ki okullarımız artık örnek teşkil eden okullar oldu ve eğitim mufettişi raporlarında örnek olarak gösterilmekte. Yapılan bilimsel araştırmalar, Hollanda İslam Okullarını dünyanın ilk 10 okulu arasında gösteriyor.

 

 

Bu bağlamda Maastricht Üniversitesi'nin her yıl geleneksel olarak yaptığı araştırmada bizim okullarımız son 5 yıldır Hollanda ortalamasının üzerinde yer alyor. Bu gelişme bizim için gurur verici. Tabi ki işimiz bununla bitmiyor. Buradaki topluma faydalı olmamız için çıtayı biraz daha yükseltip daha kalifiye ve potansiyel sahibi Müslüman gençler yetiştirmemiz gerekiyor. 1987’de alınan kararların yerine getirilmesi ve ideallerin gerçekleştirilmesi sorumluluğumuzu yerine getirdiğimizin bir kanıtı olsa gerek.