Yolculukta Nelere Dikkat Edelim?


  • Kayıt: 06.07.2015 11:56:00 Güncelleme: 06.07.2015 11:56:00
Yaz tatili kapıda Türkiye ye otomobil ile yolculuk edecek vatandaşlarımız için yolculuk öncesinde ve sonrasında dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda Autobedrıjf West Sloterdijk in sahibi Mahmut beyin görüşlerini aldık.

 

 

Röportaj: Hayriye Büyükeken

 

 

Görüşlerini almadan önce Mahmut beyi  biraz tanıyalım.

 

Mahmut Tosun Konya doğumlu 50 yaşında evli ve 4 çocuk sahibi. 30 yıldır otomobil tamiri ile meşgul. Tamirhanesinde bütün markaların periodik  küçük ve büyük  bakım kontrol tamir APK klima servisi yapan Mahmut  beyin bu konularda ne denli tecrübeli olduğunu sohbetimizin başında anlıyoruz.

 

Yaz tatillerinizde tercihinizi uçaktan mı yoksa otomobilden yanamı kullanıyor sunuz?

 

Kısa dönemler için tabiki uçakla seyahat etmek en mantıklısı lakin ben yaz tatillerinde mutlaka otombil ile seyahat ediyorum. 40 yıldır Hollanda da yaşıyorum ve yaklaşık 30 kez otomobil ile yolculuk yaptım.

 

Türkiye için hangi güzergahı tavsiye eder siniz?

 

Türkiye için  bir çok  güzergah vardır. İtalya dan Çesme  İtalya dan Yunanistan  Macaristan Romanya Bulgaristan Sırbistan Bulgaristan ve Sırbistan Makedonya Yunanistan.

Rahatlık ve güven açısından bakacak olursak ben  Macaristan ve Romanya güzergahından gitmeyi tercih ediyorum. Macaristan Romanya ve Bulgaristan AB ye dahil oldukları için gümrükte bekleme sıkıntısı yaşamadan Türkiye ye kadar rahat bir yolculuk imkanı doğuyor.

 

 

 

 

 

  • İzin yolunun püf noktaları:

 

Hazırlıklar:

Önce dikkat edilmesi gereken arabanın sigortası evrakları tamam mı? Araba bakımdan geçti mi? Teknik kontrolleri yapıldı mı?

 

Özellikle arabanın APK sı izin süresi içinde geçerli mi? Eğer ki değilse geri dönüşte problem yaşamak kaçınılmaz.

 

Otomobilde can emniyeti olma sebebiyle yelek var mı? Yangın söndürücüsü mevcut mu? Bunun yanında cam kırma çekici mevcut mu? İlk yardım çantası. Bunların bulunmasına dikkat edilmesi gerekir.

 

 

Nerelerde dinlenelim?

 

Büyük park alanları ve tenha olmayan yerler seçilmeli, ıssız yerlerde dinlenmemeye özen gösterilmeli. Her iki saat yoluclukta 20 dakika mola, bu mola hem şoför hem araba için iyidir.  Yani özetlemek gerekirse, gideceğiniz yere biran önce ulaşmak adına kedninizi ve arabanızı tehlikeye atmanıza gerek yok. Sırf kalabalık olduğu için de her yerde istirahat edilmemelidir, güvenli olup olmadığından emin olunmalı.

 

 Örneğin Hırvatistan Sırbistan ve Makedonya da Avro ile ödeme yapılmamalıdır dolandırılmak yada fazla para ödemek istemiyorsanız bu ülkelerden geçerken yanınızda mutlaka onların kendi parabirimlerini bulundurun.

 

Her yerden benzin alınabilirmi?


Günümüzde her yerden benzin alınabiliyor, standartlar yükseldi ve benzinciler gayet modern donanımlı.

 

Gümrüklerde beklerken neler yapılmalı?

Çok kalablıksa otomobilin durdurulması tavsiye ediyorum, arabanın hararet yapmasını önlemis olursunuz. Yoğunluk esnasında arabaların arasında dolaşan  insanlara dikkat edilmeli, hırsızlar bu tür firsatları çok iyi değerlendirebiliyorlar. Arabanızı terk etmeyin ve bir yere gitmeniz gerekiyorsa kapılarınızı mutlaka kilitleyin.

 

En önemlisi otomobilinizin önüne ve göze görünen yerlere değerli eşyalarınızı asla koymayın.

 

Türkiye'ye girince,

 

Turkiyeye geldik oh be dersin … Yurda  girdikten sonra aceleye gerek yok, kazaların geneli Türkiye sınırları içinde bu tür aceleci davranışlardan kaynaklanıyor.

 

 

  • En fazla kaç arabayla yola çıkmalı?

 

Mümkünse minimüm iki araba güvenlik ve yardım açısından..En fazla dört arabayla arka arkaya gidilmeli. Araba sayısı ne kadar artarsa gecikme de ona göre artar. Bu yüzden kalabalık kafileyi tavsiye etmiyorum.

 

Beraber yolculuk edeceğiniz kişiyi cok iyi seçmelisiniz. Aceleci kimselerle yolculuk yapmaktan kaçının.Bulgaristan da gece yolculuğundan kaçının ve  hız kurallarına mutlaka uyun zira en küçük kural dışı hareketinizi affetmedikleri aşikar.

 

 

  • Şoförlere ne gibi tavsiyelerde bulunur sunuz?

 

Lastiklerinin durumunun iyi olduğundan emin olsunlar, havasının iyi basılmış olması gerekir.

 

Arabalarının far ayarları  konrtol edilmeli ve arabada mutlaka yedek lamba bulundurulmalı bunun yanı sıra emniyet üçgeni, akü kablosu ve halat bulundurmaları kendi yararlarınadır.  Son olarak yedek lastiğin havası ve durumu kontrolden geçmelidir.

 

Tabi birde otomatik vitesli arabalarda otomatik yağının ve filtlerlerinin periodik bakımı yapılmalı ve mutlaka değişmeli. 

 

Geçecekleri ülkelerin otoban vingetlerini burdan temin etmeleri yolculara zaman kazandırır. 

 

Navigasyon bulundursunlar, ama ona kendilerini tamamen bırakmasınlar, zaman zaman yanlış yapabiliyor. Yol çizelgelerini mutlaka yanlarında  bulundursunlar çünkü sonuçta bozulabilir, yanlış bilgi verebilir. Yapım olan yerler olabilir ve  yağışlı havalarda bağlantı sorunu yaşanabiliyor.

 

Hırsızlık ve kaza durumlarında aramaları gereken numaralarının listelerini mutlaka yanlarında bulundursunlar.  Mesela bankalarının telefon. numaraları, sağlık ve otomobil sigortalarının telefon numaraları.

 

Yurt dışındaki sigorta politikası bambaşka, bu yüzden ANWB ye üye olmalarını tavsiye ediyorum. Her türlü kazada yardımcı olur.