Problemsiz aile yoktur problemini çözemeyen aile var


  • Kayıt: 01.10.2015 11:32:00 Güncelleme: 01.10.2015 11:45:00

Artık bir yastıkta kocanmıyor. Geleneksel Türk aile yapısı çatırdıyor.Evlilikler sorunlu.Bütün bu sorunlara çözümler ürettiklerini belirten Aile terapistleri,Aile danışmanları son dönemde çıkmaya başladı. İşte bunlardan biri de Esma Küçük.

 

Kısa olarak kendinizi tanıtırmısınız?
 
 

1983 yılında Hollanda'da dünyaya geldim. Yüksekokul Sosyal Hizmetler Bölümü'nden mezun oldum.
 
 
Aile Danışmanlığı, Çocuk suçluluğu ve Okul sosyal hizmet uzmanı eğitimi aldım.

 

 

Çocuk, Genç ve Ailelere yönelik eğitim seminerleri veriyorum.
Kadın dergisinde yazıyorum. Bunun yanı sıra Gülümse (Yardım) Vakfı başkanlığı görevini sürdürüyorum.
 
 
Psiko-Sosyal Danışman – Terapist olarak, “CompassCare” merkezde psikolojik sosyal destek çalışmalarına devam ediyorum.
 
 
 
Aile terapisi nedir ve Aile Terapisinde neler olur?
 
 
Aile terapisi problemlere, aile üyelerinin birşeysel problemleri olarak değil, sistemin problemi olarak bakar. Terapinin hedefi, aile içindeki birşeyin değişimi değil, daha çok ailenin yapısını ve aile içindeki bireylerin birbirleriyle iletişim biçimlerini değiştirmektir.

 


Terapist veya danışman, ilk seansta terapinin amacını, katılan üyelerin (anne, baba ve gerekirse çocuklar) sorumluluklarını belirtir.
 
 
Terapide gizlilik esastır. Diğer bir deyişle, terapist aile üyelerinden biri ile yapacağı görüşmeyi o üyenin izni olmadıkça diğeri ile paylaşamaz.
 
 
Terapinin amacı aile üyelerin davranışlarını olumlu kılmak, üyelerin arasında iletişimi geliştirmek ve sorunlara kalıcı çözümler bulmak olduğu için, terapist birtakım teknikler kullanır. Terapi sürecinde aile üyelerinin de birtakım ödevleri alacaktır.

 


Aile üyeleri arasında daha fazla yakınlaşma, iş birliği ve duygusal paylaşım sağlanmış ise terapi amacına ulaşmış sayılır.
 
 

Türkler arasında boşanma oranı % 38

 
 
 
Neden aile danışmanlığı olmalı ?
 
 
Merkez İstastistik Bürosu (CBS) gösterdiği rakamlara göre, Hollanda’da yılda 35.000 ile 40.000 arasında boşanmalar gerçekleştiriliyor. 1998 yılından itibaren Hollanda'da Müslüman toplumda boşanma sayısı büyük ölçüde arttı. Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre, Faslılar arasında, % 66 boşanma yüzdesi sabit ve Türkler arasında % 38 . Bunlar Hollandalılarla karşılaştırıldığında yüksek yüzdeler. İstatistiklere baktığımızda boşanma oranlarında görülen artış Aile Danışmanlığının ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ispatlar niteliktedir.
 
 
 
Gereken ilgiyi görüyor musunuz?
 
 

Küreselleşen ve değişen dünyada toplumun temel taşı olan aile, daha da önemli hale gelmiş, aile danışmanlarına ihtiyaç artmıştır. Ve bunu farkında olan bir grup insanlar var. Fakat günümüzde hala bir grup insanlar danışmandan terapi/yardım almanın “delilik alameti” olduğunu düşünebiliyor.
 
 
 
Bu konuyla ilgili Hadis-i şerif'te: "Ey insanlar tedavi olun! Allah nerde (veya ne zaman) hastalık yaratmışsa tedavi de yaratmıştır öyleyse tedavi arayın." buyurulmaktadır.
 
 
 
Tedavi olun derken, sağlıklı bir aile oluşturmak için problemlerini çözebilecek duruma gelmesi için, o alanda eğitim görmüş uzman ile yapılan profesyonel bir yardımdır/ tedavidir diyebiliriz.
 
 
 
Size kimler başvuru yapıyor. Terapi ücretini vatandaşın sigorta şirketinden veya başka yerden geri alma imkanı varmıdır?
 
 
 
Yetişkinler, Çocuk, Ergen ve Aile Danışmanlık hizmeti veriyoruz. Hizmetimizde sadece psikolojik yada sadece sosyolojik olarak değil bütüncül bir yaklaşımla ele almaya çalışıyoruz. Aanvullend sigortanız’da alternatif tip olması şartıyla, yaptığımız hizmetler sigorta şirketleri tarafından masraflarınızı karşılıyor.
 
 
Boşanmış ebeveynlerin çocukları sağlam ailelerden gelen çocuklardan iki katı sorunlar ortaya çıkıyor.
 
 


 
 
Son dönemde bildiğiniz gibi boşanmalar artmış durumda. Bunun başlıca nedenleri nelerdir?
 
 
• İlk etapta , karakter çarpışması ve iletişim sorunu
• Diğer nedenler ise, aldatma, eşinin aile baskısı, kötü alışkanlıklar (alkol,
esrar, zina),sorumsuzluklar
• Cinsel ve maddi sorunlar
 
 
 
Sağlıksız kararlarla biten evlilikleri kurtarmak için boşanma öncesi danışmanlık şart olduğunu düşünüyorum. Maalesef boşanma olduktan bir süre sonra bellirli psikolojik ve sosyal sorunlar ortaya çıktığı zaman bir danışmana gidiliyor. Bu rahatsızlık boşanma öncesinden kaynaklanan ve daha sonra ortaya çıkan sorunlar oluyor. Artı boşanandıktan sonra çocuklarla olan sorunlar artabiliyor.
 
 
Boşanmış ebeveynlerin çocukları sağlam ailelerden gelen çocuklardan iki katı kadar sorunlar ortaya çıkıyor.
 
 
 
Peki, boşanmış ebeveyenlerin çocukları ne gibi sorunları içerir?
 
 
• Saldırgan davranışlar, vandalizm, madde bağımlılığı (sigara, uyuşturucu, içki)
• Kaygı ve düşük benlik saygısı
• Okulda sorunlar ve eğitim düzeylerinin daha düşük olması
• Depresyon daha büyük bir risk
• Anne-baba ve çocuklar arasındaki zayıf ilişki, özellikle baba
 

Son olarak ne söylemek istersiniz?
 
 
Nasil ki her ailenin bir aile hekimi varsa, bir aile danışmanlığı’da olmalı diye düşünüyorum, çünkü problemsiz aile yoktur ,problemini çözemeyen aile vardır.