Antibakteriyel ürünlerin sakıncaları


  • Kayıt: 09.12.2018 18:21:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:50

Antibakteriyel ürünlerin sakıncaları

 

Bakteriler deyince aklımıza mikroplar, kirli, hijyensiz ortamlar ve hastalıklar geliyor. Bulunduğumuz ortamların, yediğimiz gıdaların, kullandığımız eşyaların mümkün olduğu kadar temiz ve bakterilerden uzak olmasına dikkat ediyor, mutfağımızı banyomuzu dezenfekte etme adına farklı dezenfektanlar ve antibakteriyeller kullanıyoruz. Hatta öyle ki çantalarında antibakteriyel jelleri veya temizlik ürünlerini eksik etmeyenlerimiz bile var. Günümüzde antibakteriyel birçok farklı ürün var piyasada. Hijyen konusunda titiz olanların veya küçük çocuklu annelerin genellikle tercih ettikleri bu ürünleri kullanmak ne kadar faydalı? Hatta faydalı mı diye sormak daha doğru olur.

 

Bakteriler bizim yaşantımızın birer parçasıdırlar. Varlığımızı sürdürebilmemiz için olmazsa olmazdırlar. Bize en büyük faydalarından bir tanesi atık maddelerin ana organik maddelere dönüşümüdür. Yani ölmüş canlı atıklarını tekrar doğadan temizleyip toparağa karışmasını sağlayarak dünyamızı temizlemektedirler.


Vücudumuzda hücrelerimizin toplam sayısının 10 katı kadar bakteri bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 100 trilyon civarındadır. Bunlar bizi hasta etmeyen yararlı bakterilerdir. Soluduğumuz havada, kullandığımız eşyalarda, dokunduğumuz her şeyde gerek yararlı gerek zararlı birçok bakteri bulunur. Vücudumuz bu zararlı bakterilerin bir çoğuna karşı dirençlidir. O yüzden bizi hasta etmezler. Normal şartlarda tuvalet sonrası el yıkamanın yanısıra dışardan eve geldikten sonra ve yemek önce ve sonrası elleri yıkamak sağlık açısından yeterli olmaktadır. Daha fazlası sonuç olarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun bakterilere karşı direncinin düşmesine neden olur. Bu da doğal olarak daha sık hasta olma durumuyla karşı karşıya bırakır.


Antibakteriyeller


Hayatımıza giren antibakteriyel özellikli ürünlerdeki  tehlikeler küçümsenemeyecek kadar fazladır. Antibakteriyel özelliği ile zararlı bakterileri yok ettiği gibi vücudumuzda ki yararlı bakterileri de yok ederek sağlığımıza zarar verir. Bu da hastalıklara sebebiyet verir. Bunun yanı sıra antibakteriyellere dayanıklı yeni bakteri türlerinin gelişmesine neden olabilirler. Bu da kullandığımız antibakteriyellerle ölmeyen daha güçlü türde bakterilerin oluşması anlamına gelir.


Bunun yanısıra antibakteriyeller troit hormonlarının çalışması üzerinde negatif etki oluşturduğu gibi ciltte egzamaya da neden olabilirler. Ayrıca bu ürünlerin içeriğinde bulunan triklosan isimli madde suda bulunan klor ile birleştiğinde kanserojen olan kloroform ve dioksin maddelerine dönüşerek  kansere sebebiyet verebilmektedirler.

 

Sonuç olarak


Bağışıklık sistemimiz normal şartlarda bakterilere karşı savaşabilecek şekilde yaratılmıştır. Ne kadar farklı bakteriye maruz kalırsa o kadar direnci artar. Bakterilerden uzak durmak adına çözüm olarak gördügümuz aşırı hijyen ve antibakteriyel ürünler hastalıklardan korumadığı gibi vücudun direncini düşürdüğü için daha sık hastalanmamıza neden olur. Normal ölçülerde temizliğe dikkat edip gerisini bağışıklık sistemimize bırakmak en doğrusu olacaktır.

 

Hasibe Kiraz

Molekuler Biyolog