Hollanda’da uzmanlar Koronaya karşı D vitamini öneriyor

Hollanda'da tanınmış uzmanlar, hükümetin D vitamini konusundaki bekle ve gör tutumuna kızıyor. 


  • Kayıt: 26.12.2020 10:45:55 Güncelleme: 26.12.2020 10:45:55

Hollanda'da tanınmış uzmanlar, hükümetin D vitamini konusundaki bekle ve gör tutumuna kızıyor. 

Uzmanlar, İnsanların bir önlem olarak koronaya karşı D vitamini almasını istiyorlar. D vitaminini alanlara koronanın bulaşmasının daha az olduğunu ve enfeksiyonun daha hafif atlatılmasını sağlayabileceğini söylüyorlar. Hükümeti, " insanların ölmesi umurlarında değilmiş gibi” davranmakla suçluyorlar.

Yaklaşık iki ay önce, bir gazetede uzmanlar herkesi koronaya karşı D vitamini almaya çağırmıştı. Bu uzmanlar grubu, pratisyen hekimlerden, göğüs hastalıkları uzmanlarından ve diğer uzman profesörlerden çok fazla destek aldı.

Almanya’da yapılan küçük bir araştırmaya göre:

Almanya’da bir hastaneye kabul edilen 118 kişi üzerinden yapılan araştırmada, Korona tedavisi gören 118 kişiden ölen 16 kişi de D vitamini eksikliği görüldü.

D vitamini eksikliği olan hastalarda ölüm oranı yüzde 11,3 ile diğer hastalara göre çok daha yüksek. Bilim adamları bunun küçük bir çalışma olduğunu söylüyorlar, ancak "halk sağlığı için harekete geçmeden önce uzun süreli çalışmaların sonuçlarını beklemenin etik olmayabileceğini" de belirtiyorlar.

150 bilim insanından dünya liderlerine çağrı

Aralarında altmışın üzerinde profesörün de bulunduğu yüz elli bilim insanı tarafından imzalanan korona ile mücadelede D vitaminine daha fazla dikkat çekmek için dünyadaki hükümetlere çağrıda bulundular.

Boston Üniversitesi'nden Tıp Profesörü Michael Holick: "İnsanlar sihirli bir mucize hap veya aşı bekliyorlar, ancak D vitamini kadar basit bir şeyi gözden kaçırıyorlar.” diyor.

Sağlık bakanlığı, C Vitamini ve D Vitamininin koronadan korunmada etkisi konusunda kurul oluşturdu

Sağlık Bakanlığı, D vitamini tavsiyesi için zamanın henüz olgunlaşmadığına inanıyor. “Hollanda'da ve dünya çapında korona ile ilgili tüm araştırmaları tam olarak anlamak için Bakan De Jonge, COVID-19 için umut verici, yenilikçi tedaviler konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere bağımsız uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturdu. Bakan sözcüsü, bu kuruldan C Vitamini ve D Vitamini konusunda tavsiyede bulunmasının da istendiğini söyledi.

Lahey / Tarık OKAN