YILBASINDA LÜTFEN ALKOL TÜKETMEYİN

COVID-19 tüm dünyada panik havası yaratan bir salgına neden oldu ve herkes koronavirüsü konuşuyor. Özellikle sosyal medyada iş kontrolden çıktı ve maalesef herkes coronavirüs uzmanı gibi davranıyor...


  • Kayıt: 31.12.2020 11:38:14 Güncelleme: 31.12.2020 11:42:58

COVID-19 tüm dünyada panik havası yaratan bir salgına neden oldu ve herkes koronavirüsü konuşuyor. Özellikle sosyal medyada iş kontrolden çıktı ve maalesef herkes coronavirüs uzmanı gibi davranıyor. Salgınlara Latince “pandemi” adını veriyoruz, Dünya Sağlık Örgütü başkanı sosyal medyada yanlış bilgilerin virüsten daha hızlı yayılmasına dikkat çekmek için “infodemi” kelimesini kullandı.

İçki içmek, sigara kullanmak, antibiyotik kullanmak, ağzınıza burnunuza tuzlu su sıkmak, gargara yapmak sizi hastalıktan KORUMAZ. Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın. Yalan yanlış bilgilere ve işin uzmanı olmayan kişilerin Tweetlerine, Youtube videolarına itibar etmeyin.

ALKOL CORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ

%60 ve üstü alkol içeren sıvılar virüsü öldürür. Zaten %70-80 alkol içeren kolonyaların, yüksek miktarda etil alkol ve izopropanol gibi alkoller içeren el dezenfektanlarının önerilmesinin nedeni de budur.

CORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRMEK İÇİN EN İYİ ÇÖZÜM ALKOL MÜ

Hayır. Herhangi bir sabunla 20-30 saniye elinizi ovalayarak ve sabun her yere değecek şekilde yıkamak yeterlidir. Sabun virüsün yağ tabakasını parçalar ve sabun değdiği anda virüsler, iskambil kağıdından yapılmış bir kale dağılır gibi parçalanır. Su ve sabuna ulaşamıyorsanız, sık sık elinizi yıkamak mümkün değilse yüksek alkol içeren dezenfektanları veya kolonyayı kullanabilirsiniz.

İÇKİ DEZENFEKTAN MIDIR

Dezenfektan diye satılan jel ve sıvıların pek çok türü bulunuyor. Bir dezenfektan jelin virüsü öldürmesi için %60-80 düzeyinde alkol içermesi gerekir. Basit ve ucuz jeller yerine alkol içeriği yüksek jellerin kullanımı mümkündür. Ancak su ve sabun gibi müthiş uygun fiyatlı ve kolay bir çözüm varken o jellere ne kadar gerek var bu da tartışılır.

İçkilerin alkol oranı değişmekle birlikte maksimum %40-50 etil alkol içerir ki bu da virüslerden korunmak ve temizlik için yeterli değildir. Su ve sabuna ulaşamıyorum, jelim de yok derseniz içkilerinizi dezenfektan olarak kullanabilirsiniz ancak müthiş pahalı ve işe de fazla yaramayan bir çözüm olacaktır.

İÇKİ KORONAYA KARŞI ETKİLİ MİDİR

Hayır. “Alkol virüsleri öldürüyorsa viski cin votka gibi içkilerin içinde de yüksek oranda alkol var” mantığı işlemiyor. Koronavirüs olsun diğer virüsler olsun ağzımıza burnumuza girip orada beklemiyor, hemen kana karışıyor. İçkiyi ağzımızdaki virüsleri öldürmek için kullanmak bu yüzden anlamsız. Ayrıca alkol bağışıklık sistemimizi zayıflatıcı bir özelliğe sahip.

İÇKİ DİŞ FIRÇALAMAK VE BOĞAZA SIKMAK İÇİN UYGUN MUDUR

Elbette ki hayır! Ağzımız, diş etlerimiz ve boğazımız mukoza adı verdiğimiz ıslak ve çok ince bir deriyle kaplı. Yüksek alkol içeren bir sıvıyla gargara yapmak, sıkmak, diş fırçalamak mukozayı zedeler ve asla yapılmamalıdır.

Bu soru o kadar çok gelmiş ki Dünya Sağlık Örgütü de sitesinde yayınladı.

İÇKİ DE KANA GEÇİYOR ORADA VİRÜSLERİ ÖLDÜRMEZ Mİ

Hayır. Alkol elbette ki emiliyor ve kana karışıyor ve hatta kan yoluyla da beyne ulaşıyor (sarhoşluk dediğimiz şey) Kandaki alkolün virüsleri öldürebilmesi için insanüstü miktarlarda içilmesi gerekir ki zaten virüslerden önce siz komaya girersiniz. Sakın denemeyin.

Bu yüzden lütfen kurallara uyup , toplu kutlamalar yapmayıp, alkol tüketmeyin. HEPİNİZE MUTLU , SAĞLIKLI YENİ BİR YIL DİLİYORUM.

Tuba Yilmaz van Raay

Verpleegkundige