UWV ‘den Muayene Olmadan Malullük Ödeneği (WIA – Uitkering)

Geçen yıl yasal 8 haftalık sürenin içinde sağlık muayenesine çağrılamayan, 12 bin kişi bulunmaktaydı. Yetersiz İş ve sigorta doktorunun bulunmaması var olan sorunun kısa bir sürede çözülmesinin mümkün olmadığı bilinmekteydi...


  • Kayıt: 26.08.2022 08:57:23 Güncelleme: 26.08.2022 08:57:23

UWV ‘den Muayene Olmadan Malullük Ödeneği (WIA – Uitkering)

Geçen yıl yasal 8 haftalık sürenin içinde sağlık muayenesine çağrılamayan, 12 bin kişi bulunmaktaydı. Yetersiz İş ve sigorta doktorunun bulunmaması var olan sorunun kısa bir sürede çözülmesinin mümkün olmadığı bilinmekteydi.

Hollanda hükümeti Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Karien van Gennip, Hollanda Temsilciler Meclisine göndermiş bulunduğu genelgede; 60 yaşı ve üzerindeki çalışanlar, 2 yıl süren Hastalık süresi ( ZW ) sonrası UWV’ye yaptıkları WIA ödeneği başvurularını İş uzmanları ( Arbeidsdeskundigen ) tarafında var olan sağlık raporlarına dayanarak Malullük hakkında karar verebilecekler.

Hollanda İşveren Sigorta Kurumu UWV, 2 yıllık Hastalık ödeneği (ZW) bitiminden önce Malullük ödeneği başvurularında (WIA –aanvragen) bir kişinin ne kadar malullük derecesinin olduğuna, iş gücü, kazanç kaybı ve malullük ödeneği (WIA ) alıp almama hakkına sahip olduğuna İş ve sigorta doktoru (Keuringsarts ) verdiği sağlık raporu belirlemekteydi.

Bu yeni uygulama geçici olup, 31 Aralık 2023 tarihinde son bulacaktır.

60 yaş ve üzerinde olup hastalıktan ödenek alan ve WIA ödeneği başvurusu yapanlar toplam Malullük ödeneği başvuru yapanların yüzde 20-25'ini oluşturmaktadır.

Lahey / Nejat SUCU