1,5 Milyon Hollandalı Diş Bakımı Yaptırmıyor

Diş sigortası (Tandverzekering) 15 yıl önce Temel sağlık sigorta paketinden (Basispakket ziektekostenverzekering) çıkartılarak isteğe bağlı olarak sigorta yapma seçeneği sağlanmıştı...


  • Kayıt: 20.12.2022 23:24:36 Güncelleme: 20.12.2022 23:25:05

1,5 Milyon Hollandalı Diş Bakımı Yaptırmıyor

Son yılda var olan yüksek enerji ve gıda giderlerini karşılamakta zorlanan dar ve orta gelirlilerden 1,5 milyon kişi 6 aylık Diş kontrolünü ve tedavisini yaptırmıyor.

Diş sigortasının giderleri yanında her Dişçi ziyaretinde yapılan sigortaya göre kendi katkı payı (Eigen bijdrage) ödenmekte.

Hollanda’nın FNV Sendikası üyeleri arasında yapılan bir araştırmada; her 5 kişiden 1 kişi (% 20 ) diş bakımını ve sigortasını yaptırmıyor.

Aynı zamanda diş bakım, tedavi ve yaptırma ücretleri Türkiye’ye göre çok pahalı olması Hollandalı ve Hollanda’da yaşayan 500 bin Türk’ün gerekli olan diş bakımlarını Türkiye’de yaptırdıkları da bilinmekte.

1,5 milyon Hollanda vatandaşının Diş bakımına gitmemesinin sağlık maliyeti 3 milyar avro olduğu, yeniden Diş sigortasını tekrar zorunlu sigorta paketine dahil etmenin maliyeti 1,5 ile 2 milyar avro arasında değişmekte.

Diş bakımı, sağlıklı dişlere sahip olmayanların toplumsal katılımda, iş bulmada ve diğer toplumsal ilişkilerde büyük zorluklar çektikleri de bilinmekte.

Lahey / Nejat SUCU