17. Uluslararası Frankfurt Türk Film festivali dolu dolu


  • Kayıt: 03.10.2018 08:04:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:24

17. Uluslararası Frankfurt Türk Film festivali dolu dolu


Frankfurt’ta 17.ncisi düzenlenecek Türk Film Festivali programında Türk ve Alman filmlerinin yanısıra, konserler, paneller, sergiler yeralacak. Festivalde ilk kez sinema tutkunları için kamera önü atölye çalışması düzenlenecek

 


FRANKFURT


Kültürlerarası Dayanışma Derneği’nin 17.  Uluslararası Frankfurt Türk  Film  Festivali,  26 Kasım – 2 Aralık 2017 tarihleri arasında,   Hessen  Eyaleti  Başbakanı Volker  Bouffier,  Hessen  Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanı Boris  Rhein, Frankfurt Anakent  Belediye Başkanı Peter Feldmann ve T.C. Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ’nın himayesi altında gerçekleşecek. Türkiye’de son yıllarda çekilen kırkın üzerinde film festival kapsamında Frankfurt CineStar Metropolis, Orfeo ́s Erben ve Alman Film Müzesi ile Kadınlar Hapishanesi’nde gösterilecek. Festivalin ana  destekçisi Frankfurter Saalbau olacak.  Hessen Eyaleti Film Destekleme Fonu ve Frankfurt Belediyesi’ne bağlı Kültür Dairesi ve Çok Kültürlülük İşleri Ofisi ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı katkı sunacak. Festival kapsamında unutulmaz yönetmen Ertem Eğilmez ile sanatçı Erol Günaydın’a ‘Vefa Ödülü’, unutulmaz ‘Aile Şerefi’ filminin başrol oyuncusu Mahmut Cevher, Bahar Öztan ile bir sinema klasiği ‘Umut’ filminin yönetmeni Yeşilçam’ın gamzeli güzel oyuncusu Abdurrahman Keskiner’e  de ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verilecek.


40’tan fazla film gösterilecek, Festivalde ‘Albüm / Album, Babamın Kanatları / Die Flügel meines Vaters, Bana Git De / Schicke Mich Weg, Beginner / Anfänger, Geçmiş / The Past, Mezarcı / Private Cemetery, Müthiş bir film / Ein hervorragender Film, Rauf, Koca Dünya / Big Big World, Rüzgarda Salınan Nilüfer / Seerosen im Wind, Tereddüt / Clair Obscur, Toz / Dust gibi filmlerinde aralarında olduğu  Türkiye  ve  Almanya’dan  kırkın üzerinde film gösterilecek.   Uzun  metrajlı  filmlerin  yanı  sıra  belgeseller  ‚Avrupa  Filmleri  Forumu‘  kapsamında  Avrupa‘  nın  değişik  ülkelerinden  ve  festivalin  ‚Konuk  Ülkeri‘‘n  de  de  filmler  programda  yer  alacak.  Filmler  ya  Almanca, Almanca dublaj ya da orjinal Almanca veya İngilizce altyazı ile gösterilecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine filmlerin oyuncu ve teknik ekibin gösterimine katılması bekleniyor.  17. yılında da program  yine  sergiler,  paneller,  seminerler  ve  konserlerle zenginleşecek. Festival kapsamında 26.11.2017 tarihinde Açılış Gala’sında popüler sanatçı Ziynet Sali‘ de Zoo Palast‘ da sahne alacak.


Altın Elma adayları belli oldu


Festivalde beşinci kez verilecek Altın Elma Ödülü adayları da belli oldu.  Erden Kral (Yönetmen, Senarist), Biket İlhan (Yapımcı,  Yönetmen), Gökhan Mumcu (Oyuncu), Murat Şeker (Yapımcı / Yönetmen), Fehmi Yaşar (Türksak Başkanı, Yönetmen), Okan Arpaç (TV Programcısı), Funda Karayel (Gazeteci), Yeşim Ceren Bozoğlu (Tiyatro ve sinema oyuncusu), Bahar Öztan’dan (Sinema oyuncusu) oluşan Türkiye jürisi, ön seçimde,  Albüm, Babamın Kanatları, Bana Git De, Beginner, Koca Dünya, Müthiş Bir Film, Rauf, Rüzgarda Salınan Nilüfer, Tereddüt ile Toz filmlerini Altın Elma Ödülü adayı olarak belirledi. Altın Elma Ödülü’nü daha önce Küf (2013), Jin (2014), Sesim Kesilen Kadar (2015) ve Abluka (2016)  filmleri almıştı.

 

Amaç diyalogu güçlendirmek


Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, her yıl daha da zenginleşen, farklılaşan, seyircisi ve her yıl daha da büyüyen program içeriği ile Türk Film Festivali’ne karşı beklentilerin arttığını söyledi. Başkan Sıtkı, “Festivalin izleyicileri ve ortakları, film kiralama şirketleri, yapımcılar, destekçiler ve medya dostlarımız haklı olarak bizden yüksek seviyede  bir  kalite  ve  profesyonellik  beklemektedir.  Bizi bekleyen görevin büyüklüğünün bilinciyle beklentileri boşa çıkarmayacağımıza inanıyoruz. Sinemayı araç olarak kullanarak kültürler arası diyaloğu güçlendirmek  ve Türk sinemasının kültür elçisi olmak, Türk Film Festivali’nin en önemli hedefleri olmuştur. Çok kapsamlı kültür programıyla festival öncelikle  Frankfurt ve çevresindeki Türk toplumunu sinemalara çekmeyi amaçlamakta  ‘Özelliklede  gençlerin  dikkatini  sinemanın  hümanist  ve  eleştirel  yönlerine çekmeye alışmakta’, bunun yanı sıra dini, ırkı ve nereden geldiğini  gözetmeksizin  sinema  severi  türk  filmleri  ve  çeşitlikleri  ile  buluşturmaya  çalışmaktadır.  Türk  sineması  son  yıllarda  büyük  bir  gelişime  imza atmış ve bir çok sayıda uluslararası ödüllere layık görülmüştür. Bu olumlu gelişmeyi bizde festivalimizde gerek film seçimleriyle gerekse de festival  kapsamında  düzenlediğimiz  seminerler,  paneller  ve  sergilerle  desteklemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Yeni nesilin ilgisi artıyor


Türk Film Festivali, Türk sanatçıları ve Alman yapım şirketleri arasında olası ortak projeler için gereken alt yapıyı da oluşturduğunu kaydeden Hüseyin Sıtkı sözlerini şöyle sürdürdü: “Festivalin içinde yer alan tüm sanatsal etkinlikler Avrupa’daki çok kültürlü toplumun gelişmesine  destek  veriyor. Frankfurt  ve  çevresinin  sanat  hayatına  zenginlik  katmasının  yanı  sıra  bu  yolda  teşvik  edici  ve  yön  verici  bir  görev  de üstlendi. Özellikle  Almanya’da  yetişmiş  olan  ikinci  ve  üçüncü  nesil  gençlere yeni  Türk  sinemasını  tanıtmak  ve  onlara  geldikleri  ülke  ile  bir  bağ  kurmak  için  imkân  sunuyoruz.  Festival  çerçevesinde  düzenlenmeye  başlayan  üniversiteler  arasındaki  kısa  film  yarışması  ile  Türk  ve  Alman film öğrencilerine kendi yapımlarını tanıtabildikleri bir platform oluşturduk. Festival kapsamında okullarda öğrencilerle birlikte film izliyoruz, ardından da filmin içeriğini konuşuyoruz”

 

FRANKFURT FESTİVAL PROGRAMI


26 Kasım 2017 Pazar Açılış Töreni & Konser

27 Kasım 2017 Pazartesi Açılış Filmi

28 Kasım 2017 Salı İlhan Şeşen Konseri


29 Kasım 2017 Çarşamba Cem Başeskioğlu Söyleşi / Çakallarla Dans Özel Gösterim / Yeşilçam Film Müzikleri Konseri / Mesut Ali Konseri

 

30 Kasım 2017 Perşembe Kamera Önü Oyunculuk Kursu / Retrostektif (Ertem Eğilmez Sineması) / Özay Fecht Konseri


1 Aralık Cuma Frankfurt Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann‘ ın festival konukları adına vereceği resepsiyon


Ödül Töreni & Kapanış

 

JÜRİ ÜYELERİ


ERDEN KRAL Yönetmen/ Senarist

BİKET İLHAN Yapımcı/ Yönetmen

GÖKHAN MUMCU Oyuncu / Erkek

MURAT ŞEKER Yapımcı/Yönetmen

FEHMİ YAŞAR TÜRSAK Başkanı -Yönetmen

OKAN ARPAÇ TV programcısı

FUNDA KARAYEL Gazete- Basın

YEŞİM CEREN BOZOĞLU Tiyatro ve Sinema Oyuncusu

BAHAR ÖZTAN Sinema Oyuncusu


EN İYİ 10 FİLM:


1. Albüm

2. Babamın Kanatları

3. Bana Git De

4. Beginner

5. Koca Dünya

6. Müthiş Bir Film

7. Rauf

8. Rüzgarda Salınan Nilüfer

9. Tereddüt

10. Toz


EN İYİ YÖNETMEN:


Albüm/MEHMET CAN MERTOĞLU

Babamın Kanatları/KIVANÇ SEZER

Koca Dünya/REHA ERDEM

Rüzgarda Salınan Nilüfer/SEREN YÜCE

Tereddüt/YEŞİM USTAOĞLU


EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ:


Koca Dünya/FLORENT HERRY

Mezarcı/FEZA ÇALDIRAN

Rauf/VEDAT ÖZDEMİR

Tereddüt/MICHAEL HAMMON

Toz/FERHAT UZUNDAĞ


EN İYİ SENARYO:


Albüm/MEHMET CAN MERTOĞLU

Babamın Kanatları/KIVANÇ SEZER

Koca Dünya/REHA ERDEM

Rüzgarda Salınan Nilüfer/SEREN YÜCE

Tereddüt/YEŞİM USTAOĞLU


EN İYİ MÜZİK:


Babamın Kanatları/GRUP BAJAR

Bana Git De/MEHMET ERDEM-ÖZGÜR AKGÜL

Koca Dünya/NILS FRAHM

Mezarcı/ERKAN UĞUR

Rüzgarda Salınan Nilüfer/GÖKÇE AKÇELİK


EN İYİ KADIN OYUNCU:


Albüm: Şebnem Bozoklu

Beginner: Birsen Dürülü

Rüzgarda Salınan Nilüfer: Songül Öden

Tereddüt: Ecem Uzun, Funda Eryiğit

Toz : Öykü Karayel


EN İYİ ERKEK OYUNCU:


Babamın Kanatları: Menderes Samancılar

Bana Git De: Tayanç Ayaydın

Beginner: Güven Kıraç

Geçmiş: Bülent Emin Yarar

Rüzgarda Salınan Nilüfer: Tol


2016 SEYİRCİ ÖDÜLÜ


AH ŞU YALAN DÜNYADA – YÖNETMEN ATALAY TAŞDİKEN


VEFA ÖDÜLLERİ


ERTEM EĞİLMEZ – Arzu Çevikalp (Ertem Eğilmez’in Torunu)

EROL GÜNAYDIN – Günfer Günaydın ( Erol Günaydın’ın Kızı)


YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ


MAHMUT CEVHER

BAHAR ÖZTAN

ABDURRAHMAN KESKİNER