Hollanda’da “9. Kırmızı Lale Film Festivali” başlıyor

Bahar aylarının, Hollanda’da isminden söz ettiren festivallerinden olan Kırmızı Lale Film Festivali, 9. kez kapılarını sinemaseverlere açıyor. Bu yıl festivalde 18 uzun metrajlı ve 10 kısa metrajlı film izlenebilecek...


  • Kayıt: 20.05.2023 17:10:39 Güncelleme: 20.05.2023 17:11:03

Hollanda’da “9. Kırmızı Lale Film Festivali” başlıyor

Bahar aylarının, Hollanda’da isminden söz ettiren festivallerinden olan Kırmızı Lale Film Festivali, 9. kez kapılarını sinemaseverlere açıyor. Bu yıl festivalde 18 uzun metrajlı ve 10 kısa metrajlı film izlenebilecek. On gün boyunca Hollanda’nın beş şehrindeki 6 gösteri alanında sinema coşkusu yaşatacak olan festival kapsamında Hale Soygazi'ye ve Rıza Akın’a “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verilecek. Açılış filmi olan “Okul Traşı” filminin başrol oyuncusu Ekin Koç ile tanınmış yönetmen Çağan Irmak da festivalin diğer konukları.

Kırmızı Lale Vakfı(KLV) tarafından, Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen 9. Kırmızı Lale Film Festivali’nin programı açıklandı. Program, toplam 28 filmden oluşuyor.

Festival hakkında açıklamalarda bulunan Kırmızı Lale Film Festivali Direktörü Mehmet Emin Alkanlar, festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler aktararak, festivalin bu yıl uluslararası niteliğe bürüneceğini ve bu kapsamda, Türkiye dışında, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan filmlere yer verileceğini açıkladı.

Bu yılki festivalde, kısa bir süre önce kaybettiğimiz oyuncu, yazar ve Kırmızı Lale Film Festivali Türkiye temsilcisi Rıza Akın ile sinemanın önemli isimlerinden Hale Soygazi’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek. Kırmızı Lale Film Festivali’nde Hale Soygazi’nin de oyuncu olarak yer aldığı “Maden” filmi de bir kez daha seyirci ile buluşacak.

Türkiye’de, sinema emekçilerinin sansüre karşı yaptığı ilk ve tek protesto yürüyüşünü konu alan “Düştük Yollara” adlı belgesel de, Hale Soygazi’ye ödülü verilirken izlenecek. Filmin konusu olan yürüyüşte tüm sinema oyuncuları, yönetmenler ve set işçileri yer almış; Hale Soygazi de İstanbul’dan Ankara’ya yapılan yürüyüşün sözcülerinden olmuştu.
Kırmızı Lale Film Festivali’nin önemli destekçilerinden geçen yıl kaybettiğimiz sinema oyuncusu Rıza Akın adına da Yaşam Boyu Başarı Ödülü verilecek. Ödül, oyuncunun eşi Miho Shimotaahiro’ya takdim edilecek.

Festivalin önemli konuklarından Çağan Irmak’a da “Onur Ödülü” takdim edilecek. Irmak ile yapılacak Masterclas çalışması öncesinde, yönetmenin, “Dedemin İnsanları ve Issız Adam” filmleri gösterilecek. Çağan Irmak’ın, Amsterdam ve Rotterdam’da birer Masterclas etkinliği yapılacak.

Ödüller ve jüri

Kırmızı Lale Film Festivali’nin, Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek ve Erden Kral gibi önemli konukları olmuştu. Bu yıl da pek çok ünlüyü konuk edecek festivalde Kırmızı Lale Ödülleri de sahiplerini bulacak. Bu yılın ödülleri “En İyi Film” ve “En iyi Yönetmen” dallarında verilecek. Dokuzuncusu düzenlenen festivalin yarışma jürisi, Hollanda ve Türk sinemasının önde gelen isimlerinden oluşuyor: Önemli sinema ustalarından yönetmen Eddy Terstall’ın başkanlığında; Hollanda’dan kadın yönetmen Meral Uslu, Türkiye’den İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Peyami Çelikcan, Hollanda’dan tiyatro ve sinema insanı Şaban Ol ve tanınmış dokümanter yönetmen Jascha de Wilde jüri üyeleri oldular.

Yarışacak filmler

Ön jüri, yarışma filmlerini; Mavzer, Anadolu Leoparı, Grev, Kerr ve Okul Traşı adlı filmler olarak belirledi.

Festival destekleri

Kırmızı Lale Film Festivali, Türkiye ve Hollanda’dan çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından destekleniyor. Rotterdam ve Maastricht gibi belediyeler festivalin önemli destekçileri arasında yer alıyor. Ayrıca, Adana Altın Koza Film Festivali de uzun yıllardır “kardeş film festivali” olarak desteklerini devam ettiriyor.

Altı sinema salonu, festival filmleri için hazır

Filmler bu yıl; Amsterdam’daki LAB 111 ve Corendon Cinema ile Rotterdam Lantaren Venster, Eindhoven Nadlab, Maastricht Lumiere ve Schiedam şehrindeki Wenneker Sineması’nda gösterilecek.

Güncel festival bilgileri www.rtff.nl adresinden takip edilebilir.