Engelli Olmak Spor Yapmaya Engel Değildir


  • Kayıt: 03.05.2014 21:31:00 Güncelleme: 03.05.2014 21:33:00

Rotterdam Topsportcentrum kapalı spor salonuda karşı karşıya gelen Tekerlekli Sandalye Rugby Rotterdam ile Amsterdam Terminators Rugby takımları kran krana geçen mücadele sonunda yenişemeyip 46-46 berabere kaldılar.Topsportcentrum kapalı spor salonuda oynanan Crashing Dream Team (CDT) ile ezeli rakibi Terminators arasındaki tekerlekli rugby maçına ilgi yoğun oldu.

Her iki takımın da mutlak galibiye için çıktığı karşılaşmada çok süratli ve heycanlı bir maç izlendi. CDT Rugby Rotterdam takımı, 0,5 derece engelli Jet ve 1 derece engelli Oktay’ın yanı sıra Roderick, Anna Maria, Joost, Robeet, Gij, Wouter ve 3,5 derece engelli Stefan’dan oluştu.

 

 

Dört devreden oluşan tekerlekli sandalye rugby maçını birinci devresini 4 numaralı formayla oynayan Theo’nun üstün performasıyla konuk takım Terminators 12-14 önde kapadı. İkinci devrede de üstünlüğü elden bırakmayan Terminators yine 24-25 önde tamaladı. Üçüncü devrede hafif engelli Stefan’ın üst üste attığı gollerle dengeyi sağlayan CDT Rugby Rotterdam bu devreyi 37-33 kazanmayı başardı. Maçın dördüncü devresinde karşılıklı ataklar ve goller seyircini yüreğini ağızlarına getirdi. Oktay’ın da 7 gol attığı karşılaşmanın son bir buçuk dakikasına kadar 44-38 önde olan CDT Rugby Rotterdam 8 farklı skoru koruyamadı ve maç da 46-46 berabere bitti.

 

 

ENGELLİ OLMAK KADER DEĞİLDİR

Hollanda’da 8 kulüpden oluşan yaklaşık 100 kol ve bacak felci (dwarslaesie, polio, dwerggroei) engellisi olan erkek ve bayan sporcunun oluşturduğu Wheelchairrugby,Tekerlekli Sandalye Rugby liğinde oynayan Türk sporcu Oktay Poyraz maç hakkında şunları söyledi; Bu maç için çok iyi hazırlanmıştık ama antrönörümüzün takıma yeni katılan 3 tercübesiz oyuncuyu sahaya sürmesiyle galibiyeti kıl payı kaçırdık. Ben şu an Hollanda engelliler liğinde oynayan tek Türk sporcuyum. İleri derece engelli olmak spor yapmaya engel olmamalı. Burdan tüm engelli arkadaşlara sesleniyorum. Hayat tutunmak lazım. Ben engelliyim diye inzivaya çekileceğine, köşesinde oturacağına benim gibi aktif olarak spor faaliyetlerine katılabilirler.

 

 

OKTAY POYRAZ; ENGELLİYİM DİYE HAYAT KÜSMEYİN

Tekerlekli Sandalye Rugby sporunu bizim toplum pek tanınmıyor diyen Poyraz; "Tekerlekli sandalye rugby; basketbol, futbol ve buz hokeyinin bir karışımıdır ve basketbol sahasında oynanır. Aynı satraç gibi. İleri engelli olanlar karşı takımın fovari oyuncusunu maksa alıp oynamasını eğeller yani bir çeşit piyon görevi görür. Takımlar dört asıl ve sayıları sekize kadar çıkabilen yedek oyunculardan oluşur. Sporcular yeterliliklerine engellilik derecesine göre sınıflandırılır ve bu sınıflandırma sonucunda 0.5 ile 3.5 arasında değişen puanlar alırlar.

Sahadaki dört oyuncunun toplam puanları engellilik derecelerine göre 8.0'i geçemez. Oyunda kullanılan voleybol topunu sahip olan oyuncu 10 saniye içerisinde sektirmeli, ondan sonra bu topu taşıyabilir. Sporcular topu karşı tarafın kale çizgisinden ileri taşımak suretiyle sayı yapmaya çalışırlar. Tekerlekli sandalye rugby karşılaşmaları 8'er dakikalık 4 bölümden oluşur. İlk defa Kanada'da oynanan bu spor, oldukça yeni bir dal olmakla beraber, büyük bir hızla yaygınlaşmaktadır" dedi.

 

 

Mustafa Toga / ROTTERDAM