UFC'nin ilk Rus ve ilk Müslüman şampiyonudur


  • Kayıt: 09.10.2018 17:02:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:26

UFC'nin ilk Rus ve ilk Müslüman şampiyonudur

 

Conor McGregor'ı mağlup eden Khabib Nurmagomedov: "Conor McGregor dinime hakaret etti, ülkeme hakaret etti, babama hakaret etti. Brooklyn'e geldi ve benim otobüsümü parçaladı. Kimse, bir diğerinin dinine, ülkesine hakaret edemez"


Dağistanlı dövüşçü, Khabib Nurmagomedov, UFC hafif sıklet unvan maçında Conor McGregor'ı 4. raunt sonunda yendi ve kemerini korudu.


Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov Avar asıllı Rus karma dövüş sanatçısı.

 

Şu anki UFC hafif siklet şampiyonudur.

 


27 müsabakalık yenilgisiz kariyeriyle, karma dövüş sanatlarında güncel en uzun süre yenilgisiz seriye sahip kişidir.


1988 yılında dünyaya gelen karma sanat dövüşçüsü Khabib Nurmagomedov Dağıstan’lıdır. Dağıstan Rusyaya bağlı özerk bir devlettir. 3 çocuklu bir ailenin 2. çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.


Küçük yaşlarda güreşe başlamış ardından, 15 yaşında judo, 17 yaşında ise sambo’ya başlamıştır. Babası Dağıstan’da sambo yapan ekiplerin birinci koçu olarak halen çalışmalarını sürdürmektedir.


Eğitimlerini küçük yaşlardan itibaren babasından almıştır. Boyu 1.78 cm, kilosu ise 70’tir. Burcu ise Başak’tır.


MMA ilk maçına 13 Eylül 2008 tarihinde çıkan Khabib Nurmagomedov rakibi Vusal Bayramov’u pes ettirerek karşılaşmayı kazanmıştır. Bir ay sonra 2008 yılının Ekim ayında ise 4’lü bir turnuva’da bir gecede üç maçı kazanarak ismini Rusya ve dünyaya duyurmayı başarmıştır.

 

2011 yılına kadar hem Rusya’da hemde Ukrayna’da bir çok dövüş organizasyonlarında yer almış ve kısa sürede Amerika’nın dikkatini çekmiştir. 20 Ocak 2012 yılında UFC’de çıktığı ilk karşılaşmada’da rakibini pes ettirmiştir.


2016 yılında EA Sports’un UFC Ultimate Fighting Championship oyununda Müslüman sporcunun galibiyet sonrası sevinç hareketlerine hac çıkarma işareti eklemesi Müslümanların büyük tepkisini çekmiş, bu nedenle EA Sports yapılan bu hatanın ardından özür dilemiştir.

 


2018 yılında, Karma dövüş sanatları hafif sıklet unvan maçında dünyaca ünlü İrlandalı Conor McGregor‘u yenerek şampiyonluk kemerini korumayı başarmıştır.



Karşılaşma ABD’nin Las Vegas kentindeki T-Mobile Arena’da gerçekleşmiş, maçın ardından iki dövüşçü ve antrenörleri arasında kavga çıkmıştır.


Dağistanlı dövüşçü,  Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov Avar asıllı Rus karma dövüş sanatçısı.


Şu anki UFC hafif siklet şampiyonudur. 27 müsabakalık yenilgisiz kariyeriyle, karma dövüş sanatlarında güncel en uzun süre yenilgisiz seriye sahip kişidir.


UFC'nin ilk Rus ve ilk Müslüman şampiyonudur.


Conor McGregor'ı mağlup eden Khabib Nurmagomedov: "Conor McGregor dinime hakaret etti, ülkeme hakaret etti, babama hakaret etti. Brooklyn'e geldi ve benim otobüsümü parçaladı. Kimse, bir diğerinin dinine, ülkesine hakaret edemez"

 


Öte yandan UFC Başkanı Dana White olayların ardından bir açıklama yaparak soruşturma açıldığını belirtti. Soruşturma nedeniyle Khabib'e kazandığı 2 milyon dolar henüz verilmeyecek. Hatta Khabib'in şampiyonluğunun elinden alınması da söz konusu. Khabib'in para cezası almasının büyük olasılık olduğu belirtiliyor.


MAÇTAN SONRA OLAY ÇIKTI

 


Khabib maçtan sonra kafesin dışına çıkıp Conor'un takım arkadaşına saldırdı, Khabib'in takımı da kafesin içine girip Conor'a saldırdı.

 

 

İşte Nurmugamedov'un sözleri:


"Nevada Atletik Komisyonu'ndan ve Vegas'tan özür diliyorum. Biliyorum, benim en iyi tarafımı görmediniz. Fakat, ben de bir insanım.


İnsanlar, benim kafesten sıçrayışım ve sonrası hakkında konuşuyorlar sadece, bunu anlamıyorum. Conor McGregor dinime hakaret etti, ülkeme hakaret etti, babama hakaret etti. Brooklyn'e geldi ve benim otobüsümü parçaladı.

 


Birkaç insanı öldürmeye teşebbüs ettiler. Bu konuşulanlar nedir? İnsanlar, kafesten çıkışımı mı konuşacaklar sadece? Anlayamıyorum...


Bakın, bu spor saygı doludur, küfürle dolu bir spor değil. Ben oyunu değiştirmek istiyorum. Kimse, bir diğerinin dinine, ülkesine hakaret edemez."


Khabib Nurmagomedov:


''Türkçe konuşabilirim''


Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov Avar Türkü asıllı Rus karma dövüş sanatçısı.


Avarlar Türkleri kimdir?


Hunlar'dan sonra Karadeniz'in kuzeyi ile Balkanlar'a Avarlar egemen olur.


Avarlar da İç Asyalı savaşçı, atlı bir halktır.


Çinliler bu halka Juan-Juan adını verir. Bir süre Altaylar'da kimi Türk boylarını egemenliklerinde tutarlar.


Onları demircileri olarak çalıştırırlar. Bumin ve kardeşi İstemi yönetiminde ayaklanan Türk boyları 552'de Avar yönetimine son verir. Göktürk Hanlığı kurucuları Avarları batıya sürer.


Batıya yürüyüşe geçen Avarlar, 558'de Karadeniz'in kuzeyi ile Kafkasları tutarak denetimleri altına alırlar.


Aynı yıl Bizanslılar'la anlaşıp onların paralı askerleri olurlar. Bizans sınırlarını savunmayı üstlenirler.


Bu arada batıya yürüyüşlerini aksatmazlar. Tuna, Dinyeper, Dinyester kıyılarını ele geçirirler. 560'ta başlarına Bayan Kagan geçer. Onun yönetiminde Orta Avrupa ve Balkanlar'da geniş alanları ele geçirirler.


Balkanlar'da güçlü bir devlet kurarlar. Avrupa içlerine büyük akınlar yapar, dört bir yana yayılırlar.


570'te Don boyuna dek uzanan toprakları ele geçirirler. Bu ileri yürüyüş Göktürkleri sinirlendirir. Göktürkler, eski efendilerini hiçbir zaman bağışlamazlar. Hemen saldırıya geçerler. Kırım'a dek uzanan toprakları Avarlar'ın elinden alırlar.


Böylece Karadeniz'in kuzeyi ve doğusu Göktürk, batısı Avar toprağı olur.


Yedinci yüzyıl ortalarında Karadeniz'in kuzeyindeki Bulgar Türkleri günden güne güçlenirler. Kendi hanları yönetiminde bir devlet kurarlar.


Avarlar'ın yıldızı sönmeye başlar. Bunun üzerine Avarlar yine .atının yolunu tutarlar. Tuna boylarına yerleşirler. Bir süre Franklar'a karşı savaşırlar.


Bu arada iç çatışmalar ilerler. Büyük Karl, 796-805 yıllarında askeri güç ve örgüt olarak Avarlar'a son verir. Avar boyları başta Slavlar olmak üzere öbür halklar içinde erirler.


Avarca'nın Asya'nın hangi dil kolundan olduğu da kesin olarak bilinmez. Kimi bilginler Türk olduklarını ileri sürer.


Avarlar'dan da çevre ulusların yazılı kaynaklarında geçen birkaç yer, kişi, rütbe adı dışında bir belge bulunmaz.

 

Kültürleri üzerine de elde sağlam veriler yoktur.


Ama onlar da bozkır göçebeleridir. Hunlar'da olduğu gibi iyi bir uygarlık yaratmışlardır. Köklü bir askerlik gelenekleri vardır. Altın işlemede ilerlemişlerdir. Avarca'dan kimi özel adlar ve sanlar Çin kaynaklarında geçer. Ama Çin yazısı ile saptanmış bir sözcük bulmacayı andırır. Sözcüğün özgün biçimini bulmak hemen hemen olanaksızdır.


Avarlar'dan kalan kimi adlar Türkçe sözcükleri andırır.

 

KURALLAR


Her round 5 dakikadır.Normal müsabakalar 3 round, unvan dövüşleri 5 roundur.Roundu kazanan 10 puan, kaybeden ise 9 veya daha az alır.Roundlar arasında 1 dakika dinlenme arası vardır.


Maçlar temelde şu şekilde kazanılır.Nakavt- Teknik nakavt- Puan- Çekilme


- Submission (pes etme, ettirme): Dezavantajda ki dövüşçü ya rakibine, ya yere vurarak, ya da sesli olarak pes ettiğini bildirir.

 

UFC ağırlık sınıflandırmaları


Sinek sıklet (Flyweight) - 56.7 Kilogram/Horoz sıklet (Bantamweight) - 61.2 Kilogram/Tüy sıklet (Featherweight) - 65.8 Kilogram/Hafif sıklet (Lightweight) - 70.3 Kilogram/Yarı orta sıklet (Welterweight) - 77.1 Kilogram/Orta sıklet (Middleweight) - 83.9 Kilogram/Hafif ağır sıklet (Light Heavyweight) - 93.0 Kilogram/Ağır sıklet (Heavyweight) - 120.2 Kilogram


Eskiden mevcut bulunan ama artık kullanılmayan iki adet UFC sıkleti de şu şekildedir:


Süper Ağır Sıklet (Super Heavyweight) 120+ Kilogram/Çöp sıklet (Strawweight) 52+ Kilogram


YASAKLAR- Kafa atmak- Göz oymak- Isırmak- Saç çekmek- Her türlü kasık saldırıları- Omurga ve başın arkasına vurmak- Aşağı istikamette dirsek atmak- Ellerle boğazı sıkmak- Et sıkmak- Yerde olan rakibin kafasını tekmelemek-Yerde olan rakibin kafasına diz atmak- Yerde olan rakibe topukla vurmak- Tükürmek- Ring ipini tutmak- Küfür etmek- Cinsel organlara vurmak


Atalay Kızılay


Kaynak UFC/Tarih Biyografisi