Hollanda: Sadece Güneş enerjisiyle çalışan karavan 2000 kilometre yol katetti, 120 km hıza ulaştı

Avrupa'nın otoyollarında İspanya'dan başladığı rotasına devam eden Stella Vita adlı özel yapım bir karavan yaklaşık 2000 kilometre yol katetti...


  • Kayıt: 20.10.2021 09:42:25 Güncelleme: 20.10.2021 09:42:25

Avrupa'nın otoyollarında İspanya'dan başladığı rotasına devam eden Stella Vita adlı özel yapım bir karavan yaklaşık 2000 kilometre yol katetti.

İtalyanca "hayat yıldızı" anlamına gelen Stella Vita'yı diğer karavanlardan ayıran önemli bir özellik var. Bu karavan benzin, hidrojen ya da elektrik depo etmek için hiç mola vermedi. Çünkü Stella Vita, ihtiyacı olduğu yakıtı üzerinde bulunan Güneş panellerinden alıyor.

Hollanda'nın Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde okuyan 22 öğrenci tarafından geliştirilen "Stella Vita", "tekerlekler üzerinde kendi kendine yetebilen ev" olarak tanımlanıyor. Zira bu karavanın içerisinde mutfak, banyo, tuvalet, 2 kişilik yatak ve kanepe gibi bir evde olması gereken tüm aksesuar ve odalar var.

Sponsorlardan alınan maddi yardımlarla geliştirilen karavanı Solar Team Eindhoven 2021 adlı genç bir ekip tasarladı. Temmuz ayında test aşaması tamamlanan araç, Avrupa'da trafiğe çıkabilmek için gerekli izinleri de eylül ayında almış.

Projeyi hayata geçiren ekibin genç üyelerinden 21 yaşındaki Tijn Ter Horst, "Amacımız halka ve dünyadaki araç pazarına "daha sürdürülebilir bir yaşam" için ilham kaynağı olmak. İnsanlara ve şirketlere doğaya zarar vermeden yaşamın zaten mümkün olduğunu göstermek istedik." diyor.

Stella Vita projesinin fikir aşaması 2020 Eylül'ünde başlamış. 2 ay süren bir ön çalışmadan sonra kasım 2020'de aracın tasarım aşamasına geçilmiş ve sadece 4 ay sonra Mart 2021'de yapım aşamasına geçilmiş. Yapım aşamasında aracın aerodinamik özellikleri ve hafif olmasına dikkat edilirken, tasarıma da oldukça önem verilmiş.

Euronews