Hollanda: Tesla’nın gizli sürüş verilerinin şifrelerini çözdüğünü açıkladı

Hollanda hükümeti tarafınca işletilen bir isminde tıp laboratuvarı tarafınca perşembe günü meydana getirilen yeni bir açıklamaya nazaran, Tesla’nın yakından korunan sürüş datalarının şifresi birinci kere çözüldü...


  • Kayıt: 24.10.2021 10:47:27 Güncelleme: 24.10.2021 10:47:27

Hollanda hükümeti tarafınca işletilen bir isminde tıp laboratuvarı tarafınca perşembe günü meydana getirilen yeni bir açıklamaya nazaran, Tesla’nın yakından korunan sürüş datalarının şifresi birinci kere çözüldü.

Hollanda İsimli Tıp Kurumu (NFI), Tesla’nın otopilotu hakkında sürat, gaz pedalı pozisyonları, direksiyon açısı ve kazalar ile ilgili birçok sayıda bilgiye ulaşıldığını bahsetti. Araştırmacılar, bulguların hükümetin kazaları belirlemesine destek olmak için kullanılmasının planlandığını söylemiş oldu.

Uzmanlar, Tesla araçlarının kazalarla ilgili detayları şifrelediğini ve sakladığını aslına bakarsak biliyordu, lakin hangi bilgilerin ne kadar olduğu hakkında bilinmiyordu. Bu yüzden de bir kaza tahlili sunumunda “S, Y, X ve 3 modellerinden “tersine mühendislik” usulü yardımıyla veri elde etmeyi başardıklarını açıkladılar.:

“Bu datalar, isminde müfettişler ve trafik kazası analistleri için oldukça sayıda informasyon içerebilir ve ölümlü ya da yaralanmalı bir trafik kazasının sonrasında cezai soruşturmaya destek olabilir

Ek olarak araştırmacılar eski Tesla araçlarından veri çıkarılmasının mümkün bulunduğunu fakat yeni modellerin şifrelendiğini belirtti. Tesla ise bu durumun sebebinin kendi IP’sini başka üreticilerden korumak ve sürücü kapalılığını sağlamak için yaptığını belirtiyor. Şirket ayrıyeten gerektiğinde yetkililere kimi bilinmeyen dataların verildiğini de tabir ediyor.

Bilgiler kazalardaki gerçekleri bulmada işe yarayacak

Buna rağmen araştırmacılar, çıkardıkları bilgilerin, firmanın sağladığından, bilhassa sürücü takviye sistemleri mevzusunda, oldukça daha detaylı olabileceğini belirtti. NFI müfettişi Frances Hoogendijk bu durumla ilgili şunları söylemiş oldu: “Tüm otomobil üreticilerinin hangi detayları sakladığını bilseydik mahkemelerde daha maksada yönelik sonuçlar çıkarabilirdik. Zira bu durum, bir kazadan sonrasında gerçekleri bulmada kıymetli bir role haiz olacak.

Donanımhaber